Informació general

Habitatge

El govern municipal encarregarà la redacció del primer Pla Local d'Habitatge de Cambrils

Després d'una fase de diagnosi inicial, que comptarà amb un procés participatiu, aquest document establirà les polítiques en aquest terreny pels propers sis anys

Per Andreu Dalmau

Vista aèria de Cambrils
Vista aèria de Cambrils | Francesc Vidal-Barraquer

El govern municipal està treballant en l'elaboració del primer Pla Local d'Habitatge (PLH) de Cambrils. Tal com va avançar en el ple del passat 26 de gener la regidora d'Organització i Inclusió Social, Gemma Balanyà, s'estan acabant de redactar els darrers detalls d'una licitació que encarregarà a una empresa externa una diagnosi de l'actual situació de l'habitatge a Cambrils i la redacció d'un document que marqui les polítiques en aquest terreny pels propers sis anys.

Balanyà ha detallat, en declaracions a revistacambrils.cat, que està previst que aquesta licitació –que tindrà una partida de 40.000 euros als pressupostos de 2024– surti el mes de juliol i que el procés, tant d'anàlisi com de redacció del PLH, s'allargui un màxim de 16 mesos, és a dir, fins finals de 2025. Un grup motor format per persones dels departaments d'Urbanisme, Inclusió Social i la Oficina Local d'Habitatge farà un seguiment de tot el projecte. “És una de les apostes de mandat, creiem que s'ha de començar a prendre mesures en matèria d'habitatge”, afirma la regidora, “està clar que és un problema estructural i no ho podrem moure tot, però l'Ajuntament pot facilitar que l'habitatge a Cambrils sigui més accessible”.

La primera fase del projecte consistirà en un anàlisi general de la situació. “És important que qualsevol política que tu vulguis desenvolupar es basi en una diagnosi”, apunta Balanyà, “detectar els problemes per, un cop els tens ordenats, decidir solucions i calendaritzar-les”. Aquesta etapa inicial inclourà un procés participatiu a través del qual es recollirà informació directament de la ciutadania i els agents socials.

La problemàtica de l'habitatge turístic

Tal com apunta Balanyà, el tema de l'habitatge “té moltes potes”. Per aquest motiu, la diagnosi haurà de tractar també la qüestió de l'habitatge turístic o de temporada. “A Cambrils hi ha molta segona residència que està ocupada només uns mesos a l'any, això fa que tinguem un mercat de l'habitatge buit gran part de l'any”, explica la regidora, “a més, és molt llaminer destinar un habitatge a lloguer turístic perquè treus la mateixa rendibilitat i, moltes vegades, tens menys problemes”. Aquestes situacions fan que sigui complicat trobar habitatge a Cambrils i el govern vol prendre mesures per revertir aquestes situacions.

El PLH haurà d'encaixar també les noves normatives supramunicipals que estan a punt de veure la llum, com per exemple el Decret Llei del govern de la Generalitat que ha de regular els Habitatges d'Us Turístic (HUT). Aquesta normativa, que encara està en fase de negociacions, podria ser aprovada al mes de març i tindria una afectació directa a Cambrils, ja que és un dels 140 municipis qualificats de tensionats en matèria d'habitatge. El PLH hauria d'incloure un planejament urbanístic que contempli l'encaix de l'habitatge turístic i l'habitatge habitual.

«La construcció d'habitatge social és un tema per abordar aquesta legislatura»

El Pla Local d'Habitatge també haurà d'establir criteris i objectius a l'hora de construir habitatge social. “Ens hem proposat la construcció d'habitatge social com un tema important per abordar aquesta legislatura”, afirma Gemma Balanyà, “tenim diverses possibilitats i models, però creiem que hem d'esperar a tenir el PLH que ens marqui les pautes”. Si aquesta licitació acaba tirant endavant, el govern disposarà de la segona part de la legislatura per aplicar les mesures del pla.

Enric Daza, regidor d'Urbanisme i Obra Pública, apunta, en declaracions a revistacambrils.cat, que l'Ajuntament té sòl urbanitzable disponible per a construir habitatges de lloguer social. “Estem estudiant per on podríem començar a atacar, tenim diverses línies d'actuació obertes”, explica, “la més directa seria que l'Ajuntament construeixi habitatge en una de les seves parcel·les, com pot ser la parcel·la del Mercadona –avinguda Adelaida–, que ha de ser per a gent jove o gent gran”.

Aquestes actuacions tirarien endavant si el PLH ho establís, però Daza pensa que, donat que hi ha “zero propostes d'habitatge social per part d'altres administracions”, sigui l'Ajuntament qui pugui impulsar aquesta oferta. A més, Cambrils compta amb l'avantatge de tenir l'Oficina Local d'Habitatge, que podria gestionar aquests habitatges de lloguer social: “ja que tenim les competències, aprofitem per obrir el ventall”.

L’Apunt

Pla Local d'Habitatge... Ara sí?
En els darrers anys, diversos governs han plantejat la possibilitat de tirar endavant el primer Pla Local d'Habitatge de Cambrils. L'any 2019, abans de les eleccions, el govern liderat per Camí Mendoza va manifestar la intenció d'elaborar-lo en paral·lel a la creació de l'Oficina Local de l'Habitatge, però no es va arribar a tirar endavant. Ja a la següent legislatura, amb Hèléne Arcelin com a regidora de Benestar Social, es va incloure l'elaboració del PLH dins del Pla d'Acció Municipal i, el 2020, es va incloure una partida als Pressupostos, però no es va arribar a dur a terme.

La pandèmia i la moció de censura van deixar a l'aire aquest projecte fins que, ja el juny 2022, el govern encapçalat per Oliver Klein van incloure, dins d'una modificació de crèdit de més de 2 milions d'euros, una partida de 40.000 euros per tirar-lo endavant definitivament. La redacció de la licitació es va començar aleshores, però no es va arribar a acabar. La que s'està elaborant ara n'aprofita una part. Serà aquest l'intent definitiu de tirar endavant el Pla Local d'Habitatge?

Comenta aquest article