Informació general

Habitatge

Cambrils, un dels 140 municipis catalans identificats com a zona tensionada pel que fa a l'accés a l'habitatge

Aquest concepte queda recollit a la nova llei d'habitatge que va entrar en vigor el passat 26 de maig i significarà la limitació del preu del lloguer

Per Redacció

Vista aèrea del barri de l'Eixample Platja
Vista aèrea del barri de l'Eixample Platja | Francesc Vidal-Barraquer

Cambrils és un dels 140 municipis que la Generalitat ha identificat com a zona tensionada pel que fa a l'accés a l'habitatge i això significa que s'palicaran mesures per limitar el preu del lloguer, tal com queda recollit a la nova llei d'habitatge que va entrar en vigor el passat 26 de maig.

El Diari Oficial de la Generalitat publicava, ahir, el llistat de municipis afectats per aquesta mesura. Els municipis catalogats com a zones tensionades es concentren, sobretot, a l'àrea metropolitana de Barcelona i a bona part del litoral català així com les principals ciutats del país. En aquests 140 municipis hi viuen 6,2 milions de persones i això representa un 80,6% del total de la població de Catalunya.

A partir d'aquest moment s'obre un període de 20 dies perquè administracions, entitats i particulars hi puguin presentar al·legacions. Un cop finalitzat, es respondran les al·legacions rebudes i la resolució final es notificarà al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, que serà el qui finalment les aprovarà.

Els requisits de les zones tensionades

Aquestes poblacions s'han triat atenent a dos requisits. El primer és que la càrrega mitjana del cost del lloguer o de la hipoteca al pressupost personal o de la unitat de convivència, més les despeses i subministraments bàsics, superi el 30% dels ingressos mitjans o de la renda mitjana de les llars. L'altre és que el preu de lloguer o compra de l'habitatge hagi experimentat els cinc anys anteriors a la declaració, com a àrea de mercat d'habitatge tensionat, un percentatge de creixement acumulat d'almenys tres punts percentuals per sobre del creixement acumulat de l'IPC.

Als 140 municipis inclosos a la llista, el lloguer dels nous contractes no podrà superar el preu del darrer contracte vigent els últims cinc anys, un cop aplicat l'IPC. A part de Cambrils i pel que fa al Camp de Tarragona, el llistat de municipis definits com a zones tensionades també inclou Salou, Reus, Tarragona, Torredembarra i Valls.

Comenta aquest article