Informació general

Política

L'avinguda de l'Esport i la remodelació de la rambla de Jaume I, inversions destacades del PAM 2019-2023

L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza; el primer tinent d’alcalde, Josep Lluís Abella, i el segon tinent d’alcalde, Oliver Klein, han estat els encarregats d'exposar les principals línies del document que conté un total de 587 accions

Per Berta Ruiz

Lluís Abella, Camí Mendoza i Oliver Klein, aquest matí, durant la presentació del PAM a la sala de plens
Lluís Abella, Camí Mendoza i Oliver Klein, aquest matí, durant la presentació del PAM a la sala de plens | Lluís Rovira i Barenys

L'equip de govern ha presentat, avui, el Pla d’Actuació Municipal (PAM) 2019-2023. L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza; el primer tinent d’alcalde, Josep Lluís Abella, i el segon tinent d’alcalde, Oliver Klein, han estat els encarregats d'exposar les principals línies del document que conté un total de 587 accions. Primer, ho van fer per a la premsa i, posteriorment, s'ha fet un acte en obert –a la sala de plens de l'Ajuntament– adreçat al personal tècnic, cos polític i ciutadania en general. A la compareixença davant dels mitjans de comunicació també hi ha acudit el regidor Alejandro Garcia, que n'és de fer el seguiment polític del PAM.

Per primera vegada es podrà consultar l'estat d'execució real del PAM

De fet, Garcia ha estat l'encarregat de fer una introducció tècnica sobre les dades obertes del document, ha detallat les diferents fases d’elaboració del PAM, i ha explicat que el servei de Noves Tecnologies de l’Ajuntament està desenvolupant un programari propi que permetrà consultar el grau d’execució real i exportar les dades a documents office per poder-les tractar. De fet, per primera vegada, la ciutadania podrà consultar l’estat d’execució de les actuacions per fer el seguiment de l’acompliment dels objectius en temps real des del portal de transparència i govern obert. La iniciativa respon a l’aposta de l’Ajuntament per potenciar el rendiment de comptes amb les cambrilenques i els cambrilencs, seguint l’ordenança de transparència i bon govern aprovada al ple del passat 27 de gener.

Projectes prioritaris: Avinguda de l'Esport, rambla de Jaume I i desmantellament de l'antic traçat ferroviari

Posteriorment, l'alcaldessa Camí Mendoza ha explicat que el full de ruta de l'equip de govern es divideix en quatre eixos estratègics que marca les principals línies d'actuació fins el 2023. Segons ha definit, el pla "se centra en la millora del benestar de les persones i els serveis públics, el foment d’una economia emprenedora i responsable, i la construcció d’una ciutat segura, equilibrada, endreçada i propera a la ciutadania". Mendoza s'ha referit a que, després d'uns anys en que la crisi no va permetre dur a terme grans inversions, ara toca posar fil a l'agulla per engegar alguns projectes importants. Entre els grans reptes per aquest mandat, tal com ha apuntar l'alcaldessa, hi ha: l'avinguda de l'Esport –que connectarà amb l'A7, l'AP7, la zona esportiva municipal i la nova estació de tren–, la urbanització del carrers Barques i Pau Casals, el projecte i la urbanització de la Rambla Jaume I, l’estudi de viabilitat del Teatre Auditori i les actuacions necessàries per al desmantellament de l’antic traçat ferroviari.

Accions destinades al benestar de les persones

A banda de les inversions en infraestructures, l'alcaldessa també s'ha centrat en les accions destinades al benestar de les persones. Dins d'aquest àmbit, Mendoza s'ha referit a qüestions com: l’ampliació de la tarifació social a més serveis municipals, la integració de Cambrils a la taula de pobresa energètica del Camp de Tarragona, l’ampliació a nous barris del Programa de Mediació Comunitària Intercultural (PICI), la posada en marxa del servei d’atenció a persones que han patit alguna discriminació per motius d’orientació o identitat de gènere, l’elaboració d’un Pla Local d’Habitatge i el projecte comunitari d’horts urbans i l’espai social al barri de La Llosa, entre altres.

L’alcaldessa també ha parlat de les polítiques per a l’envelliment actiu i de les polítiques de joventut, l’ampliació de l’Escola de Música o la creació de la taula per l’ocupació. En l'apartat cultural, Mendoza s'ha referit a l’ampliació i millora d’espais museístics i les negociacions per adquirir el celler de la cooperativa, i ha repassat algunes actuacions en l’àmbit de l’esport com la creació d’un Pla d’Inversions i millores de les instal·lacions esportives, l’estudi de viabilitat de la construcció d’un nou poliesportiu lleuger i la creació de nous circuits de calistènia vora el mar.

Línia d'ajuts per a l'adequació de les naus del polígon Belianes

Per la seva part, el segon tinent l'alcalde –Oliver Klein– s'ha centrat en l'àmbit econòmic, fent referència al turisme, al comerç, a l'emprenedoria i als diferents sectors d'activitat del municipi. Segons Klein, se seguirà treballant per desestacionalitzar la temporada turística i s'impulsarà l'obtenció de la certificació de Vila Marinera. En l’àmbit de la promoció, també ha posat en valor la Torre del Llimó com a espai de coworking i allotjament d’empreses i ha destacat el projecte de reforma del mercat municipal, la celebració d’un segon dia de mercat ambulant i l’organització d’esdeveniments per potenciar el comerç i la gastronomia. D’altra banda, Oliver Klein ha anunciat una nova línia d’ajuts per a l’adequació de les naus del Polígon Belianes i l’ampliació dels plans d’ocupació municipals.

Finalment, el regidor ha explicat novetats en el sistema fiscal com les facilitats en el fraccionament d’impostos, la introducció d’incentius a les activitats vinculades a l’aprofitament de l’eficiència energètica, l’estudi de les bonificació de l’IBI per a immobles amb sistemes d’aprofitament de l’energia solar i l’ampliació de la tarifació social.

Promocions d'habitatge protegit

En un altre eix, el primer tinent d'alcalde –Lluís Abella– ha destacat l’estudi urbanístic del desmantellament de la via de forma coordinada amb administracions superiors o la promoció de l’habitatge protegit amb l’impuls d’actuacions urbanístiques com les dels polígons La Cava o Les Comes. Pel que fa a l’obra pública, Abella ha parlat de la conversió de la Rambla Jaume I i el carrer Pau Casals en una zona de vianants, que permetrà la dinamització comercial; la construcció de l’avinguda de l’Esport, i la necessària reforma de l’avinguda Diputació, entre el Club Nàutic i el Pi Rodó.

En el capítol de la seguretat, Abella ha explicat que es revisaran i s’adequaran les ordenances de convivència ciutadana perquè siguin una eina dissuasiva per l’incivisme i ha anunciat campanyes de conscienciació pel reciclatge com la Bona Brossa dirigida a tota la ciutadania o Capgira dirigida a escolars.

El regidor també ha afirmat que se centraran esforços en potenciar les platges amb més espais adaptats, més cabines sanitàries, més zones esportives i més manteniment; ha parlat de nous projectes de regeneració d’arbrat, i també de la substitució progressiva de l’enllumenat públic per tecnologia més eficient que ja s’ha començat a fer. A més, el govern impulsarà un nou Pla de Mobilitat Urbana i millorarà i ampliarà la xarxa de carril bici. D’altra banda, s’ampliaran les zones de recepció de wifi gratuïta i s’augmentaran les capacitats de l’App Cambrils 24 hores.

"Un model de transparència i bon govern"

El quart eix preveu 65 accions per convertir Cambrils en un model de transparència, govern obert i bon govern, d’ètica en el funcionament de l’administració i de rendiment de comptes amb la ciutadania. L’alcaldessa ha explicat que una de les actuacions més importants és la implementació del sistema OAC 360 amb l’ampliació de l’horari d’atenció a través del telèfon perquè la ciutadania pugui fer consultes sobre qualsevol tema i en especial com a suport per introduir-se en l’administració electrònica. En aquest sentit, també destaquen els canvis en la cultura política i organitzativa de l’Ajuntament per fer efectiu el rendiment de comptes amb la ciutadania, el reforç de la participació ciutadana amb noves eines com l’Altaveu o la potenciació dels centres cívics, l’ampliació de la dotació dels pressupostos participatius.

El document del PAM complet es pot consultar des del web de l’Ajuntament https://www.cambrils.cat/ca/l-ajuntament/estrategia-municipal.

Roda de premsa de presentació a la premsa, aquest matí. D'esquerra a dreta: Oliver Klein, Camí Mendoza, Lluís Abella i Alejandro Garcia

 

Comenta aquest article