Informació general

Economia

S'aprova una modificació de crèdit de 2,1 milions d'euros; 300.000 euros dels quals destinats a l'entorn de l'antiga estació

D'altra banda, la partida més important –991.000 euros– servirà per amortitzar definitivament el préstec del Fons de Finançament a Proveïdors constituït l'any 2012

Per Berta Ruiz

Un moment de la intervenció del regidor d'Hisenda, David Chatelain, en la sessió plenària d'ahir al matí
Un moment de la intervenció del regidor d'Hisenda, David Chatelain, en la sessió plenària d'ahir al matí | Berta Ruiz
El plenari ordinari corresponent al mes de juny, celebrat ahir al matí a la sala de plens, va aprovar inicialment el vuitè expedient de modificació de crèdits del pressupost municipal en vigor. Tal com va exposar el regidor d'Hisenda, David Chatelain, aquesta modificació és d'un import de 2.135.000 euros. Abans d'entrar en matèria, Chatelain va recordar que, "en el darrer exercici es troben suspeses les regles fiscals, el que permet una atribució més flexible dels romanents".

991.000 euros per amortitzar el préstec del Fons de Finançament a Proveïdors i 300.000 euros per adequar l'entorn de l'antiga estació

El regidor d'Hisenda va detallar que la partida més important –de 991.000 euros– "ha de servir per amortitzar definitivament el préstec del Fons de Finançament a Proveïdors que es va constituir l’any 2012". En segon lloc, tal com va apuntar, "la segona partida més important –300.000 euros– permetrà finançar la urbanització de l’entorn de l’antiga estació, avançant en la connexió entre els barris de l'Horta de Santa Maria i el barri de l'Eixample. Fa unes setmanes es presentava el projecte, en part provisional degut a que s’ha d’esperar al total desmantellament de l’antiga via, però que millorarà de forma espectacular la mobilitat".

50.000 euros per impulsar el desenvolupament del projecte d'urbanització i reparcel·lació del PA6 (Pinaret)

També en la vessant urbanística, es dota una partida de 50.000 euros per tal d’impulsar el desenvolupament del projecte d’urbanització i reparcel·lació del PA6 (Pinaret), que una vegada finalitzat incrementarà l’habitatge social a Cambrils. També s'incorpora una partida de 76.000 euros per regularitzar el dret de superfície, per tal de resoldre una disfunció que es produïda des de fa anys. Chatelain també va apuntar d'altres inversions en qüestions d’obra pública com l'obertura de dos nous passos de vianants sobre l’antiga via al carrer d'Andalusia o la connexió del carril bici entre l'Horta de Santa Maria i el passeig La Salle.

Redacció del projecte del nou edifici de la nau per a la brigada

Chatelain també va emfatitzar que "es dota una partida per a la redacció del projecte del nou edifici de la nau de la brigada, que hauríem d’impulsar en el proper mandat. Val a dir que properament dotarem de pressupost la reparació de la coberta de la nau actual per tal de dignificar l’espai mentre no es construeix el nou equipament. Una vegada alliberada la nau, aquesta quedarà reservada per a l’ús de les entitats.  Aquesta mateixa modificació incorpora una partida de 22.500 euros per a l’arranjament de l’espai dels antics rentadors com a 'espai pont', i esperem tenir-ho disponible el més aviat possible".

20.000 euros per atendre els refugiats d'Ucraïna o 40.000 euros per al Pla Local d'Habitatge

En l'àmbit social també es destinarà una partida de 20.000 euros per donar servei a les persones acollides al municipi per la guerra d'Ucraïna i també es recupera el Pla Local d’Habitatge dotant una partida de quasi 40.000 euros. "D’altres partides que es veuen incrementades són les ajudes a domicili i d’altres relatives a diferents contractes de prestació de servei, recuperant també el conveni amb la fundació bona nit, o Creu Roja, i es suplementen diferents aspectes del Pla d’Inclusió Social. Millorem també partides en ensenyament, complementant amb 45.000 euros la partida de tarifació social i el Pla Educatiu d’Entorn en 13.000 euros. Amb previsió de poder aconseguir noves fonts de finançament extern, dotarem una partida de 30.000 euros que ens permetrà cercar assessorament especialitzat en la recerca de subvencions, especialment Next Generation. La resta de propostes responen a peticions de renovació de l'arbrat, millora de la via públic, la reforma del jutjat de pau o inversions en mobiliari urbà, entre d'altres" va destacar el regidor d'Hisenda.

Lluís Abella (JxC): "El seu segell identificatiu que ja s'està fent viral: tard i malament"

En el torn d'intervencions de l'oposició, el portaveu de JxC, Lluís Abella, va criticar que l'actual equip de govern fes ús de les modificacions de crèdit sessió rere sessió quan abans –estant a l'oposició– "s'escandalitzaven i ara resulta que és el seu modus operandi. A més, encara que no ho vulguin reconèixer, segueixen les directrius econòmiques que els hi anem marcant des dels grups de l'oposició". En aquest punt, Abella va celebrar que s'hagi desencallar la problemàtica existent amb els propietaris dels terrenys cedits al voltant dels camps de futbol i de la pista d'atletisme, mentre que va criticar que "avui s'incorporen un seguit de partides de benestar social, ajusts a domicili, sanitat o fins i tot el Pla Local d'Habitatge, que són partides pressupostàries d'obligat compliment èticament. Tot això demostra la seva incapacitat de quadrar un pressupost i, ara, amb el romanent es dediquen a cobrir la despesa ordinària a través de modificacions de crèdit i amb partides que ja haurien d'estar en marxa. O sigui amb el seu segell identificatiu que ja s’està fent viral: Tard i malament".
 
Pel que fa a d'altres inversions com la remodelació de l'entorn de l'antiga estació, Abella va alertar que els terrenys no són de propietat municipal per dur qualsevol tipus d'actuació. Abella també va criticar la "desaparició" de 300.000 euros que s'havien de destinar a la construcció o compra d'una nau per a la brigada i, de retruc, alliberar l'espai per tal de destinar-lo a la Casa de la Festa o la reducció de 326.000 euros de la partida de personal de la Policia Local. El portaveu de JxC també es va queixar de l'estat actual de les platges i dels carrers. Per tot plegat, JxC es va abstenir.

Camí Mendoza (ERC): "No veiem noves propostes, no tenen projecte de ciutat; no el coneixem encara"

Per part part d'ERC, la seva portaveu Camí Mendoza va lamentar que, "en aquesta modificació de crèdit no veiem massa voluntat política; d'unes 50 partides que hi ha només 6 o 8 són de voluntat del govern, la resta són de caire tècnic. Estem molt decebuts amb aquesta modificació de crèdit perquè no hi veiem plasmat cap projecte específic ni cap de les seves idees –no tenim el PAM–. El romanent tampoc s'hauria de destinar a despesa recorrent sinó a inversions. Per tant, esperàvem veure que el govern utilitzés els estalvis per fer avançar la ciutat".
 
La regidora d'ERC va criticar que, "amb aquesta modificació vostès estan acabant de quadrar el pressupost.
D'aquesta modificació de crèdits gairebé un milió d'euros va a pagar bancs; 300.000 euros els destinen a l'entorn de l'antiga estació –evidentment ja que no hi és l'estació alguna cosa s'ha de fer per millorar la zona–; però no entenem perquè els 300.000 euros que estaven destinats a la compra d'una nau per a la brigada els eliminen i els traspassen per a la zona de l'antiga estació. De moment, les entitats festives són les que en sortiran més perjudicades".
 
Per contra, Mendoza va celebrar que es recuperin o s'incrementin algunes partides destinades a educació, serveis socials, salut o ajudes, tal com havien reclamat des de la seva formació; així com la recuperació del Pla Local d'Habitatge. Per tot plegat, Mendoza va afirmar que, "ja els vam dir en el seu moment que el temps ens donaria la raó i queda demostrat –en les darreres modificacions de crèdit– com el 90% de les nostres reclamacions i les de JxC han estat introduïdes. Però vostès prefereixen prendre decisions tard i malament perquè estan destinant els diners de superàvit a inversions i no a despesa corrent. No veiem noves propostes, no tenen projecte de ciutat; no el coneixem encara. La seva gestió econòmica també deixa molt a desitjar". ERC es va abstenir.

Comenta aquest article