Informació general

Pressupost

L'equip de govern aprova un pressupost per a l'any 2020 de 47 milions d'euros

Aquesta xifra representa 2 milions d'euros més respecte el pressupost de 2019, un 4'26% d'increment. D'altra banda cal afegir les aportacions als organismes autònoms i a les dues empreses públiques

Per Berta Ruiz

El pressupost municipal per al 2020 es va aprovar amb els vots a favor del govern municipal
El pressupost municipal per al 2020 es va aprovar amb els vots a favor del govern municipal | Lluís Rovira i Barenys

L'equip de govern va presentar, ahir al matí, el pressupost de l'Ajuntament per a l'any 2020, dels organismes autònoms i de les empreses públiques. La roda de premsa –prèvia al ple extraordinari– va anar a càrrec de l'alcaldessa –Camí Mendoza–, el primer tinent d'alcalde –Lluís Abella–, el segon tinent d'alcalde –Oliver Klein– i el regidor d'Hisenda, Jaume Gila. El pressupost de l'Ajuntament per aquest exercici és de 47.025.466,20 euros. Aquesta xifra, tal com van explicar ahir, es divideix en cinc grans àrees: Territori, Persona, Recursos Interns, Seguretat i Vialitat i Activitat Econòmica. La divisió del pressupost d'aquests cinc blocs és el següent:

Dins de cada gran àrea, s'inclouen els diferents departaments. El pressupost de cadascun d'ells és el que hi ha al següent quadre:

Pel que fa a les aportacions a organismes autònoms, és a dir, al Patronat de Música, al Patronat del Museu d'Història i al Patronat de Turisme, els pressupostos queden de la següent manera:

Finalment, les aportacions a empreses públiques –EPEL Ingesòl i Aparcam SLM–, els seus pressupostos són els que hi ha a continuació:

En la seva presentació, l'alcaldessa –Camí Mendoza– va destacar la bona sintonia entre els tres grups de l'equip de govern a l'hora de configurar aquest primer pressupost del mandat i va apuntar que el pressupost de 2020 experimenta un increment notable respecte 2019, amb uns 2 milions d'euros (un 4,26% més d'augment). Segons va dir Mendoza, "aquest primer pressupost del mandat marcarà les bases dels propers anys. Les principals prioritats són les persones, dinamitzar el sector econòmic, la millora de l'espai públic i treballar amb la màxima eficiència amb els recursos públics". L'alcaldessa va recordar que aquest pressupost va en la línia del PAM, presentat recentment.

L'endeutament passa dels 44,9 milions d'euros (2015) als 14,8 (previsió de finals de 2020)

Per la seva banda, el regidor d’Hisenda, Jaume Gila, va explicar que el pressupost "garanteix la prestació de serveis de qualitat, projectes de futur i cohesió social, fent un exercici de responsabilitat, realisme i planificació sense oblidar els criteris de prudència". El regidor també va explicar que l’organització del pressupost presenta novetats derivades de la reordenació d’alguns departaments de l’Ajuntament del canvi de mandat i del fet que, per primera vegada, s’han imputat les despeses de personal a cadascuna de les activitats i serveis per tal de donar una visió més global.

Pel que fa a l’endeutament, Gila va destacar que el deute de l’Ajuntament a 31 de desembre serà de 14.853.052 euros, que suposa una reducció de 3.522.088 euros respecte l’any anterior, i va recordar que l’any 2015 el deute era de 44.900.000 euros. Gila va destacar que gràcies al pla estratègic financer i la "gestió eficaç i eficient dels recursos –amb equitat i rigor– permetrà prioritzar en accions com les polítiques socials, la reactivació econòmica o la millora dels espais públics".

Increment de pressupost en l'apartat social

En la roda de premsa de presentació dels pressupostos van anomenar algunes accions destacades. Segons van apuntar s’incrementen les partides per programes socials i assistencials, la promoció de l’educació i de l’habitatge. En aquest apartat, es reforçarà el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD), es posarà en funcionament el nou Servei d’Atenció Integral (SAI) per a persones LGTBI+ i s’ampliarà la xarxa de desfibril·ladors. Dins de la mateixa àrea, el govern aposta per trobar una solució que garanteixi l’accés a l’habitatge i per això dotat econòmicament el pressupost per al desenvolupament de l’Oficina Local d’Habitatge, ha creat una nova partida per a l’elaboració del Pla Local d’Habitatge i ha triplicat els ajuts en els programes d’oferta d’habitatge per a famílies vulnerables.

Aconseguir la certificació turística de vila marinera

El segon tinent d'alcalde –Oliver Klein– es va centrar en l'apartat emprenedor i d'activitat econòmica. Klein es va referir a les accions esportives i gastronòmiques que es duen a terme per desestacionalitzar l'activitat turística; de la promoció turística per captar nous mercats, i del treball per aconseguir la nova certificació turística de vila marinera. El regidor també va destacar l’increment de la dotació del programa d’ajuts per a empreses i persones emprenedores Suma i sumem i ha posat en valor tots els serveis d’assessoria que s’ofereixen des de la Torre del Llimó. El pressupost 2020 també preveu línies d’ajut per resoldre la situació amb el polígon Belianes que s’arrossega des de fa dècades.

Millora de l’espai públic i projectes que s'impulsaran aquest mandat

El primer tinent d’alcalde, Josep Lluís Abella, va repassar projectes que s’impulsaran aquest mandat com l’avinguda de l’Esport que connecta el nucli de Cambrils i l'estació amb l'A7 i l'AP7, la remodelació de la rambla Jaume I, la millora de l’avinguda de la Diputació o el pla de regeneració de l’arbrat. En el capítol d’obra pública, el regidor va explicar que el pressupost 2020 inclou una nova partida per contractar professionals per redactar alguns d’aquests projectes, mentre que d’altres ja s’estan redactant amb personal propi.

Abella també va destacar l’increment del pressupost de manteniment de platges, que significarà doblar la freqüència de neteja , millorar l’atenció a les persones amb mobilitat reduïda, ampliar el nombre de cabines i mantenir-ne quatre durant tot l’any. Finalment, el regidor va parlar de l’augment del pressupost pel manteniment de la xarxa de camins rurals, el nou pla de regeneració d’arbrat i les accions per avançar cap a una mobilitat més sostenible.

Roda de premsa de presentació del pressupost de 2020. D'esquerra a dreta: Lluís Abella, Camí Mendoza, Jaume Gila i Oliver Klein

 

L’Apunt

11 vots a favor, 8 en contra i una abstenció
El pressupost municipal per al 2020 es va aprovar amb els 11 vots de l'equip de govern. L'oposició hi va votar en contra però dels 10 regidors que la conformen només es van comptabilitzar 8 vots en contra. Per una part, el regidor no adscrit, Joan M. Artigau, no va ser present a la sessió plenària d'ahir i la regidora del PSC, Yolanda Quílez, es va absentar abans de la votació per la qual cosa el seu vot es va comptabilitzar com a abstenció, segons va explicar la secretària general de l'Ajuntament.

Comenta aquest article