Informació general

Equipaments

El rocòdrom del Parc del Pinaret: un maldecap permanent

L'equipament segueix sense poder-se utilitzar pels defectes estructurals que arrossega des que es va inaugurar i l'Ajuntament no té previst solucionar el problema a curt termini

Per Andreu Dalmau

El rocòdrom va ser construït al 2011 i des del primer moment va presentar defectes
El rocòdrom va ser construït al 2011 i des del primer moment va presentar defectes | Andreu Dalmau

El rocòdrom del Parc del Pinaret és un d'aquells elements cambrilencs que, des que va aparèixer, no ha parat de ser un maldecap. Va ser inaugurat el 26 de febrer de 2011, juntament amb la resta de la zona esportiva del parc, però de seguida es van començar a trobar defectes de construcció que han portat a la seva inactivitat i reparació diverses vegades.

De fet, ja des dels seus inicis, el rocòdrom no es va poder fer servir per l'escalada perquè, tal com denunciava el Centre Excursionista de Cambrils (CEC) –entitat encarregada de la seva gestió–, es va advertir que s'estava esquerdant i, per motius de seguretat, era recomanable que ningú hi pugés. Robert Oechsle, aleshores president del CEC, va apuntar que el millor era “llançar-lo a terra i tornar-lo a fer”, però amb l'arribada de les eleccions i les retallades aquest procés es va frenar.

No va ser fins el 2018 que es va reparar l'equipament i, el 2019, el CEC se'n va fer càrrec de nou, arribant a organitzar una jornada de portes obertes i el primer –i últim– Open d'Escalada Ciutat de Cambrils. Poc després va arribar la pandèmia i se'n va deixar de fer ús de nou per motius sanitaris, però tal com apuntava a revistacambrils.cat Òscar Viola, aleshores president del CEC, “en cas que s'hagués volgut fer servir no es podria a causa dels nous desperfectes apareguts”. Per tant, en els tretze anys que el rocòdrom ha estat de peu, només se li ha donat ús aproximadament durant un any.

Algunes de les esquerdes que presenta actualment l'esctructura (Fotos: Andreu Dalmau)

 

Situació actual

I quina és actualment la situació del rocòdrom? Salvador Matas, president del CEC, creu que l'Ajuntament ha de fer un estudi per saber quant costa reparar l'equipament o si s'ha d'enderrocar. “Ens hem posat en contacte amb el consistori per mirar de trobar una solució i hem vist predisposició, però entenem que aquest tema estigui a l'espera”, explica a revistacambrils.cat. Mentrestant, Matas apunta que el Centre Excursionista ja està buscant un altre espai públic que l'entitat pugui adequar com a rocòdrom per poder practicar l'escalada.

Per la seva part, la regidora d'Esports, Camí Mendoza, apunta a que la reparació o enderrocament del rocòdrom no és una de les prioritats: “totes les instal·lacions han d'estar en les condicions adequades perquè la gent les faci servir, però ara mateix no és un tema que estigui sobre la taula”. Mendoza creu que “s'ha de prendre una decisió perquè el rocòdrom no es pot quedar així”, però que “no es pot treballar tot a l'hora”, ja que actualment hi ha altres projectes més necessaris com el nou pavelló.

L’Apunt

La tercera fase del Parc del Pinaret

El rocòdrom, en el seu moment, va ser pensat perquè s'hi poguessin dur a terme competicions oficials a la zona i perquè hi poguessin entrenar escaladors tant amb experiència com novells. Consta d'un tòtem de 15 metres d'alçada i més de 12 vies per a l'escalada amb diferents graus de dificultat, del 4 al 7, distribuïdes en quatre cares, amb un total de 300m2.

Com s'ha comentat abans, va ser construir juntament amb la tercera fase del Parc del Pinaret, que va significar l'adequació de l'skate park, la pista poliesportiva, les pistes per a bitlles catalanes, les pistes per petanca, els jocs infantils i un circuit de seguretat vial. Tot plegat tenia un pressupost de 1,2 milions d'euros –la Generalitat se'n va fer càrrec de poc més d'un milió d'euros–, als quals es va haver d'afegir 120.000 euros més que es van invertir en uns treballs de compactació del subsòl d'aquesta zona. En la reparació que es va dur a terme entre 2018 i 2019 –que de poc va servir– es van invertir 16.445 euros més.

Comenta aquest article