Cultura

Música

L'Ajuntament farà una aportació econòmica de 250.000 euros anuals per a l'organització del FIMC

El consistori ha tret a licitació l'organització del festival per a les edicions 2021, 2022 i 2023 després que les darreres edicions hagin anat a càrrec de l'empresa barcelonina Concert Studio

Per Berta Ruiz

Concert dels Pets a l'edició del festival Internacional de Música de l'any 2019
Concert dels Pets a l'edició del festival Internacional de Música de l'any 2019 | Lluís Rovira i Barenys

L'Ajuntament de Cambrils farà una aportació econòmica de 250.000 euros anuals per a cadascuna de les tres properes edicions del Festival Internacional de Música (FIMC). El consistori ha tret a licitació l'organització del festival per a les edicions 2021, 2022 i 2023. El contracte de vigència amb la promotora que se'n faci càrrec serà de tres anys amb opció a un quart any. Aquest tema va sortir al torn de preguntes del plenari del passat 26 d'octubre. El portaveu del PP –David Chatelain– va demanar més explicacions sobre aquesta aportació econòmica municipal per a l'organització del FIMC.

Sobre aquesta qüestió, la regidora de Cultura i Festes –Cinta Ballesté– va explicar que, "l'ultim any ja vam tenir molts problemes perquè es tirés endavant el Festival, perquè l'empresa que ho portava va tenir molt dèficit. Des del govern de l'Ajuntament vam decidir posar aquests diners perquè es pugui tirar endavant el festival". Ballesté va avançar que l'objectiu és que les properes edicions del FIMC comptin amb una programació d'entre 8 i 10 actuacions. Pel que fa a l'aforament, segons va dir, dependrà de les limitacions del moment en funció de com avanci la situació sanitària. Ballesté va comentar que, "esperem que hi hagi alguna empresa que es faci càrrec. De fet, algunes empreses ja han demanat informació i esperem tirar-ho endavant".

Concert Studio es va fer càrrec de les edicions de 2017, 2018 i 2019

Recordem que l'empresa Publiolimpia es va fer càrrec de l'organització del Festival durant les edicions de 2014, 2015 i 2016. L'edició de 2017 va penjar d'un fil després de la detenció del gerent de l'empresa Publiolimpia, Antoni Mas. Aleshores, l'empresa Concert Studio se'n va fer càrrec –gairebé in extremis– i va salvar l'organització d'aquella edició. A finals de 2017, l'Ajuntament va obrir un concurs públic per a l'adjudicació de l'esdeveniment musical per les edicions dels tres següents anys. Concert Studio va ser l'única empresa que s'hi va presentar i se li va adjudicar el contracte, que es va fer públic el febrer de 2018. El fet d'agrupar l'organització del Festival en tres edicions, segons es va explicar en aquell moment, havia de permetre una millor planificació a l'hora de contractar els artistes. Així doncs, Concert Studio es va fer càrrec també de les edicions de 2018 i 2019. A finals de 2019 van sorgir, novament, els problemes i fins i tot va estar en "perill" l'organització de l'edició de 2020. Malgrat tenir un conveni signat per a tres anys, Concert Studio va eludir aquests problemes a "causes econòmiques". Precisament, al ple de finals d'octubre de 2019, es va aprovar una moció en favor de mantenir el FIMC: "un atractiu tan important" per al municipi.

Cancel·lació de l'edició 2020 per la situació sanitària

Salvats tots els problemes i entrebancs, finalment, Concert Studio i l'Ajuntament de Cambrils van presentar, el passat 5 de març, –pocs dies abans de la declaració de l'estat d'alarma– la programació per a la 46a edició del FIMC. El cartell d'enguany es reduïa a cinc concerts concentrats en una sola setmana del mes d'agost. Els caps de cartell eren David Bisbal, Aitana i Manel i les formacions Versión Imposible i Abba, the new experience el completaven. Aleshores, el director de Concert Studio –Martín Pérez– justificava la reducció de dies i de concerts a qüestions econòmiques –per reduir despeses–. En aquella mateixa roda de premsa de presentació ja es va explicar que s'obriria un nou concurs per a les següents edicions. Aleshores, preguntat sobre si l'empresa Concert Studio es presentaria al concurs públic per organitzar l'edició de 2021, Martín Pérez va afirmar amb rotunditat que "sí". Caldrà esperar com evoluciona el concurs públic i l'adjudicació final.

Malauradament, l'edició de 2020 no es va poder celebrar donada la situació sanitària actual. El 22 de maig, l'empresa organitzadora emetia un comunicat en el què anunciava la cancel·lació del FIMC 2020.

Comenta aquest article