Informació general

Augmenta la presència i l'agressivitat dels venedors ambulants il·legals

Per Raquel Samaniego

Venedors ambulants al passeig litoral del Cap de Sant Pere, ahir al vespre, amb el material exposat a peu del carril bici

El comportament dels venedors ambulants està canviant. Com assegura el cap de la Policia Local de Cambrils —Josep Muñoz—, "aquestes persones són cada vegada més agressives, un fet que posa la feina més difícil als agents policials que lluiten dia rere dia per eradicar aquesta activitat il·legal". Fa pocs dies, un veí de Vilafortuny —Pedro García— va informar a Revista Cambrils Diari Digital d'una situació que va viure en primera persona, en la que assegura que "va perillar greument la integritat física dels policies".

El passeig de la platja del Cap de Sant Pere és un dels indrets preferits dels venedors ambulants per col·locar les seves paradetes. Mentre Pedro García passejava amb la seva dona pel passeig de Vilafortuny, contigu a aquesta platja, va observar com dos agents de la Policia Local de Cambrils havien interceptat material il·legal, entre ell, bosses de mà. Els venedors, en veure com els policies prenien la seva mercaderia, "els van assetjar i amenaçar amb un pal de ferro i una gran pedra que havien agafat de la mateixa platja". Segons va explicar aquest veí, els il·legals van aconseguir només prendre una bossa falsificada mentre els agents evitaven ser copejats amb la pedra. Aquest fet va succeir el dimarts 28 de juliol sobre les deu de la nit. García va voler donar a conèixer aquesta situació com una manera de "denunciar públicament el perill físic al que es van haver de sotmetre aquests dos policies".

La Policia Local de Cambrils ha confirmat que aquest fet va succeir així, i ha afegit que no només els van amenaçar amb la pedra i el pal de ferro, sinó que finalment van acabar llençant-los contra els agents.

Un centenar de venedors al Cap de Sant Pere

El passeig litoral del Cap de Sant Pere, a tocar del terme municipal de Salou, enregistra cada dia una concentració important de venedors ambulants il·legals. Al vespre s'hi concentren prop d'un centenar de persones d'origen subsaharià amb els seus productes exposats a peu de passeig i per damunt dels bancs, que atreuen l'atenció de molts turistes com si es tractés d'un mercadet ambulant. Els venedors tenen la mercaderia exposada davant el carril bici amb la qual cosa els compradors i curiosos que s'aturen en aquest indret col·lapsen el carril bici. L'escena es repeteix cada dia.
A part d'aquesta zona, es poden trobar venedors ambulants al passeig litoral més proper a la zona de Vilafortuny i, també, al passeig litoral de la Llosa, com a llocs més destacats.

Increment de venedors ambulants respecte anys anteriors

El dimecres 29 de juliol, les policies locals dels municipis turístics de la Costa Daurada van mantenir una reunió amb els responsables del cos de Mossos d’Esquadra de l’Àrea Regional Policial del Camp de Tarragona (de les comarques del Baix Camp, Tarragonès i Baix Penedès). En aquesta es va posar de manifest "un increment elevat de venedors ambulants en els municipis i costes".

El cap de la Policia Local de Cambrils —Josep Muñoz—, va afegir, en declaracions a Revista Cambrils Diari Digital, que aquest increment ve bàsicament fonamentat per una "important arribada de persones d’origen subsaharià que s’estaven instal·lant en el nucli urbà de Salou i que des d’aquesta ciutat veïna s’anaven desplaçant al llarg de tota la costa de les Àrees Policials de Terres de l’Ebre i Camp de Tarragona". El cambrilenc assegura que "moltes d’aquestes persones són nouvingudes al territori nacional. A més, hi ha també una elevada presència de gent procedent de zones com el Segrià, el Baix Cinca, l’Urgell i el Pla d’Urgell a on la demanda de mà d’obra temporera no és tant important com altres anys. També s’estava detectant persones procedents de l’entorn de grans ciutats de l’interior on la reducció de la població, i per tant de potencial clientela, s’ha traslladat a les poblacions costaneres".

"Joves subsaharians amb comportaments més agressius"
 
Una altra característica detectada pels agents de policia és la varietat d’origen de venedors, en la que s’ha observat com a banda dels tradicionals venedors senegalesos d’ètnia 'wolof', "amb unes conductes habitualment pacífiques, s’estan afegint joves subsaharians d’altres procedències com Mali, Gàmbia, Libèria, Sierra Leona, o Ghana, amb uns comportaments més agressius. Aquests arriben fins i tot a enfrontar-se amb els agents de l’autoritat o fer mal a terceres persones en la fugida davant de la presència de les forces de la llei".
 
Una altra de les conclusions obtingudes arrel d'aquesta reunió és que, per la forta pressió que les policies locals més importants efectuen en alguns municipis, com Salou, Vila-seca, el Vendrell, Calafell, Torredembarra o Cambrils, "genera l’efecte d’empeny de venedors cap a poblacions amb menys dotacions policials com són l’Hospitalet de l’Infant, Miami Platja, Altafulla, Creixell, l’Ampolla i altres municipis, on la potencial clientela no és tant nombrosa, amb el qual els beneficis són més reduïts".

Amb la crisi econòmica, menys vendes
 
A aquest canvi de comportament també s'ha d’afegir l’efecte de la crisis econòmica. El poder adquisitiu dels clients no és el mateix que fa només un any enrere i el nombre de venedors s'ha multiplicat, motiu pel qual "el marge de benefici no és el d’altres èpoques en el qual sortia més a compte el negoci de la venda ambulant que treballar en altres feines normalitzades i legals", assegura Muñoz.

Tots aquests punts, que tenen una forta connotació més d’àmbit sociològic que policial, són els que es van plantejar en el preàmbul de la reunió. Segons el cap policial de Cambrils, entre moltes d'altres coses, "ara tenim una situació de crispació in crescendo entre els col·lectiu de venedors ambulants de productes falsificats que han arribat per problemes de desordres públics en poblacions del Baix Penedès".

Comenta aquest article