Informació general

Es presenta una nova embarcació de neteja d'aigües litorals, un projecte d'iniciativa cambrilenca

Per Berta Ruiz

L'embarcació navegant pel port

El passat dissabte, es va presentar al port de Cambrils, una embarcació polivalent de neteja d’aigües litorals a càrrec de l’empresa Ona Safe&Clean. Es tracta d’un projecte impulsat pel cambrilenc David Curto i pel seu soci, el tarragoní Moisés Cruanyes. Amb una tecnologia de baix impacte mediambiental, Ona Save&Clean ofereix tres línies bàsiques d'actuació: un sistema de neteja d'aigües litorals, portuàries i interiors –sòlids flotants i semiflotants–; vigilància de la zona d'aigua litoral, així com la dels seus banyistes i, prevenció d’episodis concrets –com l’aparició de bancs de meduses, situacions de perill per als banyistes, contaminació, recollida d’animals, remolc de petites embarcacions–.

Dos anys de feina

Un dels dos responsables de l’empresa Ona Safe&Clean, el cambrilenc –David Curto– ha explicat a revistacambrils.cat alguns detalls d’aquesta embarcació sobre la qual hi han estat treballant des de fa dos anys. “La idea original és del meu soci. Durant molts anys va ser l’encarregat del servei de neteja de les aigües litorals de Catalunya, un servei que es donava a través de l’ACA. En les bones èpoques hi va haver fins a 40 embarcacions que sortien des de 26 ports diferents. Entre els anys 2009 i 2010, es va deixar de prestar el servei coincidint amb que moltes de les embarcacions ja estaven obsoletes. Així doncs, ens interessem pel tema i pensem que podem organitzar una empresa privada per gestionar aquest servei, perquè creiem que molts municipis poden estar interessats ja que el turisme és un dels nostres pilars econòmics”, ha comentat Curto. Inicialment, van buscar empreses que poguessin llogar aquest tipus d’embarcacions, però no van trobar el producte que volien. Tots dos, mecànics navals –van estudiar junts a l’Escola Nàutica– van embarcar-se en la creació d’un prototip que oferís aquest servei. Segons Curto: “ha estat llarg, perquè avui dia no trobes ni finançament ni recolzament, és molt complex per a dues persones com nosaltres anar davant de les institucions”.

Ús de les energies renovables

Amb aquesta idea, tant Curto com Cruanyes van dissenyar una embarcació totalment nova, tenint en compte les deficiències que tenien les antigues embarcacions. Segons ha comentat Curto, “l’embarcació té una motorització amb baixes emissions de CO2, perquè creiem que si ens dediquem a netejar el mar, hem d’intentar no embrutar-lo. És un compromís que té la nostra empresa. Hem aconseguit que la recollida de brossa, és a dir, tots els mecanismes de l’embarcació –excepte la propulsió–, es mouen amb energies renovables. Els braços de l’embarcació poden treballar a 3-4 nusos de velocitat i pot desplaçar-se a 17 nusos. Té doble capacitat de càrrega i doble velocitat de desplaçament que les embarcacions antigues. A més, és un prototip molt lleuger que pot girar sobre sí mateix i realitzar un treball mil·limètric. Hem fet un producte per donar-li una vigència com  a mínim de 10 anys més”.

Servei per als municipis

Sobre la possible posada en servei de l’embarcació, David Curto ha explicat que, “durant tot aquest temps vam fer un sondeig per diferents municipis per veure si tenien interès en aquest servei i vam veure que sí hi ha un cert interès. Podria haver la manera que els municipis poguessin finançar el servei. Fa un temps es va posar en marxa la taxa turística i la seva descripció és que també serveix per pal·liar els efectes mediambientals produïts pel turisme. Aquest és el nostre filó ara mateix, anem tocant tecles. També val a dir que ens estan donant un cop de mà des de l’Ajuntament de Cambrils, a través del servei d’emprenedoria municipal per tal de donar-li forma empresarial al nostre projecte. També sortirem per d’altres municipis de la costa, diputació, patronats de turisme i també amb l’Estació Nàutica”. Tal com ha assenyalat Curto, la idea és que des de l’empresa es llogui el servei als municipis interessats, per exemple, en un període mínim del 15 de juny al 15 de setembre. En principi, el prototip no està a la venda. També hi hauria la possibilitat de mancomunar el servei entre diversos municipis i que donés servei a una part de la costa.

L'embarcació amb els braços de neteja aixecats

Imatge de l'embarcació amb els braços de neteja treballant per dins de l'aigua

Comenta aquest article