Informació general

Recursos Humans

Els treballadors de l'Ajuntament reclamen una comissió per fer el seguiment de la correcta implementació de la RLT

La situació és dramàtica a diversos departaments de l'Ajuntament on s'han de prendre mesures urgents a curt termini mentre se soluciona la situació administrativa d'aquest document tècnic

Per Andreu Dalmau

Els treballadors abandonen les protestes setmanals –com aquesta, del desembre de 2024–, però amenaçen amb concentracions més puntuals que tinguin més impacte
Els treballadors abandonen les protestes setmanals –com aquesta, del desembre de 2024–, però amenaçen amb concentracions més puntuals que tinguin més impacte | Andreu Dalmau

Els representants sindicals dels treballadors de l'Ajuntament de Cambrils reclamen una comissió que faci el seguiment de la correcta i progressiva implementació de la Relació de Llocs de Treball (RLT). Segons ha pogut saber revistacambrils.cat, des de la Junta de Personal i el Comitè d'Empresa (JiC) creuen que aquest ha de ser el primer pas per poder analitzar la problemàtica, veure com abordar-la i establir un calendari per prendre mesures a mitjà i llarg termini que desencallin la situació. La setmana que ve se celebrarà una mesa general de negociació en què s'intentarà arribar a un acord sobre aquest cronograma amb el govern i, en cas que no es formalitzi, els sindicats adverteixen que es manifestarien durant la inauguració de la Fira Multisectorial, el divendres 30 de maig.

Cal recordar que el passat mes d'abril, la regidora de Recursos Humans, Mar España, va confirmar que Relació de Llocs de Treball de l'Ajuntament “s'ha d'acabar d'aprovar”. La RLT és un document tècnic que regula les categories i els sous de tota la plantilla municipal. Es va aprovar inicialment en el darrer ple del mandat 2015-2019, però es va fer amb informes tècnics desfavorables i amb 123 al·legacions sense contestar, segons denunciava l'oposició aleshores.

Sis anys després, una part d'aquestes al·legacions continuen sense rebre resposta i, ara, un informe tècnic de secretaria –que els sindicats encara no han pogut veure, segons afirmen– ha determinat que s'han d'acabar d'aprovar uns punts concrets del document referents al pagament d'endarreriments salarials. Mentre això no es faci, es continuaran donant situacions estrambòtiques, com, per exemple, que una persona recentment contractada cobri més que un treballador més antic de la mateixa categoria perquè al primer se li aplica la RLT i a l'altre no.

Mar España, regidora de Recursos Humans, durant el ple del passat 28 de març (Foto: Andreu Dalmau)

Fronts oberts a curt termini

Les exigències dels sindicats a mitjà i llarg termini, per tant, són que es desllorigui el nus de la RLT, però també hi ha fronts oberts a curt termini. El president de la JiC, Carles López, explica que encara hi ha pendents “les convocatòries de places públiques dels anys 2021, 2022, 2023 i 2024”. Un cas especialment preocupant són les places que s'haurien d'haver convocat l'any 2021, ja que, si no es tiren endavant aquest any  ja no es podrà fer “perquè la convocatòria perd la vigència”. A més, es dona el cas que algunes d'aquestes places convocades no tenen fitxa a la RLT, cosa que també s'ha de resoldre. Per López, aquesta és “una mostra més del nivell de deixadesa i desídia que hi ha a l'Ajuntament en matèria de Recursos Humans”.

Els sindicats reben positivament el capítol 1 del pressupost: «A priori, ens dona tranquil·litat»

Tanmateix, la notícia positiva de les darreres setmanes és que els representants sindicals ja han pogut donar un cop d'ull al capítol 1 –referent a les despeses de personal– de l'esborrany de pressupost municipal que el govern vol aprovar inicialment en un ple extraordinari el pròxim 6 de juny. “Ens va semblar bé, ens dona marge de confiança perquè hi ha moltes de les partides que reclamàvem perquè es facin efectives les mesures que nosaltres demanem”, apunta Carles López, “això ens dona, a priori, una certa tranquil·litat”.

Un cop s'aprovin els comptes hi haurà una sèrie de coses que ja es podran anar tancant, però el president de la JiC adverteix que també quedaran per fer un munt de tràmits “llargs i tediosos” i que impliquen la part tècnica: “aquí és on podem tenir els principals esculls, ja que encara no està resolt el tema del cap de Recursos Humans [el passat mes d'octubre es va desplaçar la persona que ocupava el càrrec i encara s'ha d'obrir la convocatòria per ocupar la plaça]”.

Situació crítica en molts departaments

Sigui com sigui, la situació de molts departaments continua sent crítica. De fet, segons es va conèixer en el ple del passat 25 d'abril, al voltant d'un 30% de la plantilla de l'Ajuntament de Cambrils no està ocupant la seva plaça ara mateix, ja sigui perquè està de baixa, de vacances o en excedència. El mateix departament de Recursos Humans es troba al límit –plagat de baixes i sense cap– i amb dificultats per poder fer tràmits bàsics com el pagament de nòmines o bonificacions, que acostumen a arribar amb endarreriment. Està en procés la migració de dades a un nou programari més avançat que l'actual que hauria d'agilitzar molts d'aquests tràmits. “Se'ns ha dit que està pràcticament enllestit gràcies a l'important esforç dels treballadors de la casa”, apunta Carles López. Tot i això, encara es desconeix quan estarà disponible definitivament aquest programari.

Un altre departament que es troba en una situació crítica és el Patronat de Turisme. Segons ha pogut saber revistacambrils.cat, dels vuit treballadors que tenia el departament –sense comptar el xòfer del trenet turístic i el gerent–, actualment, només n'estan treballant dos. La resta estan de baixa, en excedència o se'ls ha acabat el contracte i no se'ls ha renovat. Això ha produït situacions rocambolesques com, per exemple, que, davant la manca de personal, la mateixa regidora de Turisme, Patricia de Miguel, s'hagués de ficar al taulell de l'oficina a despatxar alguns dies de la campanya de Setmana Santa. Cal recordar que, el gener de 2024, Amèlia Rico va deixar el càrrec de gerent del Patronat després de vint anys exercint-lo i, des d'aleshores, ha assumit les seves funcions Vadim Koryagin. El passat mes d'octubre també es va aprovar al ple l'actualització de les fitxes de la RLT referents al Patronat de Turisme, però encara no es podran aplicar fins que no es desencalli la situació administrativa del document.

Imatge d'arxiu de l'edifici del Patronat de Turisme (Foto: Cedida)

 

Respecte a la Policia Local, la setmana passada també es va celebrar una assemblea amb els treballadors d'aquest departament. La plantilla reclama que es tirin endavant d'una vegada per tots els informes tècnics necessaris per implementar definitivament el nou conveni que es va aprovar ara fa un any. De fet, aleshores, els partits de l'oposició –actualment, al govern– ja va advertir que l'aprovació es va fer “de pressa i malament” i que no s'obtindria “l'aval tècnic”. Sigui com sigui, els policies –que també reclamen el pagament d'unes bonificacions per productivitat pendents de l'any passat i d'aquest– adverteixen que si a finals de juny no s'ha vist un moviment clar en cap d'aquests aspectes es començaran a prendre “mesures contundents”.

Val a dir que, segons han confirmat els sindicats, l'alcalde de Cambrils, Oliver Klein, ha volgut estar present en les dues assemblees de treballadors que s'han celebrat en les darreres setmanes, la general i la de la Policia, per transmetre la voluntat del govern d'anar solucionant les diverses problemàtiques a poc a poc. Les trobades, això sí, van estar marcades per la tensió, ja que la plantilla “està molt esgotada”, segons Carles López. De fet, les manifestacions setmanals al vestíbul de l'ajuntament s'han deixat de fer i, a partir d'ara, s'optaran per “concentracions puntuals que tinguin més impacte”, començant per la que es pot produir en la inauguració de la Fira.

L’Apunt

Protestes, també, de les educadores de les llars d'infants municipals
La situació també és complicada a les llars d'infants municipals, La Galereta i Maria Dolors Medina, que estan sota el paraigua de l'empresa municipal Ingesol. Aquesta setmana passada van aparèixer dues pancartes, una a l'edifici de La Galereta i una al costat del pont de l'antiga via sobre la riera d'Alforja. En aquesta segona, hi fica: “Ajuntament de Cambrils: volem un sou digne per viure, no per sobreviure!”.

Pancarta de protesta de les treballadores de les llars d'infants municipals penjada al costat del pont de l'antiga via (Foto: Lluís Rovira i Barenys)

Comenta aquest article