Informació general

Urbanisme

Barren el pas al pont de la via per sobre de la riera d'Alforja

S'havia vist a gent caminant per sobre i, en alguns trams, no hi ha ni tan sols baranes

Per Andreu Dalmau

Imatge de les valles instal·lades a l'antiga via del tren, el passat divendres
Imatge de les valles instal·lades a l'antiga via del tren, el passat divendres | Lluís Rovira i Barenys

A tots aquells que s'han aficionat a caminar per l'antic traçat viari: ja no es pot passar pel pont de la riera d'Alforja. Des de fa uns dies, ADIF ha col·locat unes tanques metàl·liques a totes dues bandes per impedir el pas per aquesta zona on, justament, s'havien vist persones passant-hi per sobre. L'acció de l'empresa ferroviària està justificada, ja que, a la part del pont que toca a la Vila, ni tan sols hi havia barana, cosa que feia aquell tram força perillós.

Aquest pont –que, a diferència d'altres, seguirà en peu– ha estat utilitzat en nombroses ocasions i per diverses entitats per penjar pancartes commemoratives o reivindicatives. Actualment, de fet, encara hi ha penjada la celebració del 50è aniversari de la Penya Cicloturista. Els casos més divertits han estat la utilització del pont pels col·lectius de Vilerus i Mariners per “picar-se” en context de Festa Major.

De moment, un traçat per vianants

Els treballs de desmantellament de l'antiga via fèrria van començar fa més d'un any. Els operaris van començar a treballar a la zona de l'Hospitalet de l'Infant el 19 de desembre de 2022. A Cambrils hi van arribar a principis de març del 2023 i, durant el mes de maig, es van començar a retirar els fragments de via prèviament seccionats. Un cop van ser retirades totes les vies va ser el torn del balast, que es va començar a retirar al mes de juny. Aquests treballs es van enllestir al mes de novembre i, d'aquesta manera, es deixava el traçat completament net.

Molta gent ha aprofitat el camí per fer unes passejades (Foto: Lluís Rovira i Barenys)

 

Això va propiciar que molta gent aprofités el camí per fer unes passejades. El cert és que l'antic tram viari tindrà aquesta funció durant bastant temps, com a mínim fins que es comencin a tirar endavant els treballs d'adequació per instal·lar el TramCamp, que passarà, en el seu trajecte de Cambrils a Salou, per aquest espai. La previsió és que es comenci amb els treballs a finals d'aquest 2024 i que el tramvia entri en servei a finals de 2026.

Cap a l'altra banda, la via verda que unirà Cambrils amb la platja del Torn de l'Hospitalet de l'Infant es tirarà endavant més ràpid. La licitació de l'execució d'aquest projecte serà una realitat el 2025 i, després de la instal·lació de mobiliari urbà i la construcció de passos a nivell, es convertirà en un espai completament dedicat a vianants i ciclistes.