Informació general

Urbanisme

El futur de l’antic traçat ferroviari un any després de l’inici del desmantellament

Des de l’antiga estació direcció a Salou s’aposta per la implementació del tramvia a càrrec de Ferrocarrils de la Generalitat, mentre que cap a Mont-roig Adif ja ha tret a licitació les obres per fer-hi una via verda

Per Cristina Sierra

L'antic traçat viari ha quedat completament net de vies
L'antic traçat viari ha quedat completament net de vies | Lluís Rovira i Barenys

El passat 19 de desembre va fer un any que Adif va iniciar el desmantellament de l’antic traçat ferroviari comprès entre Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i Salou. A Cambrils, els treballs de desmuntatge de la via, que va quedar en desús el gener de 2020, van començar el març de 2023, amb el seccionament dels raïls i la neteja de l'espai.

En poc més de vuit mesos, l’antiga via de tren ha passat a ser història, de fet, aquest passat novembre s’obria al trànsit el nou passeig que connecta les avingudes de Vidal i Barraquer i d’Horta de Santa Maria, deixant tot l'antic espai net, sense les pedres. Un abans i un després d’una barrera arquitectònica del municipi que es transformarà per complet amb la implementació del tramvia i una via verda.

El projecte del tramvia del Camp de Tarragona, que connectarà Cambrils amb Salou, Vila-seca, Reus i Tarragona, està previst que sigui una realitat cap a finals del 2026. El Departament de Territori, a través de Ferrocarrils de la Generalitat, aposta per una nova xarxa que inclourà 46 quilòmetres de via, 47 estacions, 10 intercanviadors, 26 tramvies i una inversió de 543 milions d’euros.

38 minuts des de Cambrils a Tarragona

La implementació d’aquest nou sistema de transport públic obligarà a fer uns canvis ben visibles en l’antic traçat ferroviari direcció a Salou. En la primera fase del projecte del tramvia es recull que l’estació d’inici se situa al carrer d’Andalusia, entre les dues places de Francesc Macià i Lluís Companys. Cambrils comptarà amb dues parades més, una al Molí de la Torre i una tercera a Vilafortuny.

El regidor d’Urbanisme i Obra Pública, Enric Daza, explica a Revista Cambrils que el consistori va demanar una quarta parada a l’altura del Camí del Corralet, on hi ha l’institut Mar de la Frau, però a hores d’ara no saben si s’incorporarà aquesta petició en l’execució del projecte.

El que sí que saben són els ponts que s’eliminaran per poder fer realitat el tramvia que, com diu el regidor, permetrà arribar des de Cambrils al centre de Tarragona en 38 minuts. Els dos ponts que es tiraran a terra són el que travessa l’avinguda de Bèlgica -al Molí de la Torre- i el del Mas Clariana. La resta de ponts, com el de l’avinguda de Vilafortuny o el del carrer de Molí d’Avall, quedaran a nivell de carrer.

Com indica Daza, en aquests moments s’està licitant el projecte per eliminar aquestes barreres. Adif és qui s’hauria d’encarregar de retornar l’antic traçat ferroviari als seus orígens, és a dir, tot allò que es va construir perquè poguessin passar les vies de tren s’han d’enderrocar o desaparèixer, però com la Generalitat vol implementar el tramvia, ara es troben en fase de negociació per veure qui es farà càrrec d’aquesta actuació als ponts.

Els ponts aniran a terra per donar pas al projecte del tramvia. (Foto: Lluís Rovira i Barenys)

Connexió amb la nova estació de tren

Una de les novetats d’aquest projecte és que s’ha aconseguit que la connexió del tramvia amb la nova estació de tren es faci en una primera fase i no en la segona com estava previst inicialment. Els ajuntaments que també estan implicats en el projecte -Reus, Salou, Vila-seca i Tarragona- van presentar una al·legació perquè el tramvia arribés a la nova estació, una petició que finalment s’ha acceptat.

En aquesta fase s’inclourà que el tramvia, des de l’estació d’origen, es dirigeixi cap al carrer de Mestral, on hi haurà una parada, i pujarà cap a la rotonda de l’antiga N-340 en direcció cap a la nova rotonda del polígon Belianes. Entremig hi haurà una parada a l’altura del carrer de Moragues i Barret. El que s’ha d’acabar de decidir ara és si el tramvia anirà per tota l’avinguda de l’Esport fins a l’avinguda de Charles Darwin i arribar a l’estació o bé, si l’accés serà per darrere la pista d’atletisme, tot i que aquesta segona opció té la complicació de l’autovia i l’autopista.

"És una obra pública que nosaltres haguéssim trigat molt a fer i que transformarà tota la ciutat"

Amb aquest projecte, el pont que sí que es mantindrà és el que creua la riera d’Alforja, un tram amb problemes històrics d’inundacions. El que es farà és pujar els nivells dels dos carrers, el del Passeig de La Salle i el de l’avinguda dels Països Catalans, i s’aixecarà el taulell del pont. D’aquesta manera el tramvia podrà circular sense problemes.

"Estem contents perquè el 90% de les nostres peticions s’han incorporat als projectes finals per fer el tramvia. La part positiva és que, des del punt de vista urbanístic, aconseguirem una ciutat més cohesionada i sense barreres, mentre que des d’Obra Pública s’implementaran 180 milions d’euros en una primera fase de tramvia. Estem parlant d’una inversió d’entre 50 i 60 milions d’euros només per Cambrils i que és dirigida a connectar carrers, eliminar barreres i dignificar les parts de darrer de molts edificis. En definitiva, és una obra pública que nosaltres haguéssim trigat molt a fer i que transformarà tota la ciutat. És una injecció directa per arreglar tot aquest espai, per dignificar-lo", afirma el regidor.

Via verda en fase de licitació

El projecte que està més avançat és el de la via verda que connectarà Cambrils amb la platja del Torn de l’Hospitalet de l’Infant. L’entitat pública ja ha tret a licitació l’execució d’aquest projecte que serà una realitat el 2025. A diferència del Tramcamp, en aquesta obra només hi participa Adif, que es farà càrrec de l’eliminació dels ponts per aconseguir un espai verd que serà punt d’atracció turística i que permetrà que residents de Cambrils, Mont-roig i Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, així com els milers de turistes que ens visiten any rere any, puguin gaudir d’una passejada en bicicleta amb tranquil·litat, sense la presència de cotxes. "Crec que serà un atractiu diferent de tot el que oferim. És una oferta esportiva i familiar que s’implementarà de facto. I també hem de tenir en compte l’activitat econòmica que es generarà al voltant d’aquest espai. Es crearan noves oportunitats pel territori i també es guanyarà salut", manifesta Daza.

Per fer realitat la via verda, que serà un espai de terra, s’hauran d’enderrocar dos ponts: el del Camí de les Lloses -que accedeix al Càmping la Llosa- i el del carrer de Halley -conegut popularment com el pont del Dorado-. Els altres ponts es conservaran. "El pont de la riera de Riudecanyes es mantindrà perquè s’ha de creuar la riera amb seguretat i el del carrer de Gladiols, per impossibilitat de connexió de carrers, s’ha de conservar", explica el regidor.

Un cop s’eliminin els dos ponts, s’uniran els carrers i es faran els passos a nivell corresponents. "Serà una via amb prioritat absoluta per vianants i bicicletes. Serà un corredor verd molt diferent de l’aspecte que té actualment", assenyala.

"Serà una via amb prioritat absoluta per vianants i bicicletes. Serà un corredor verd molt diferent de l’aspecte que té actualment"

A més, s’instal·larà mobiliari urbà i s’apostarà per la creació de noves zones d’aparcament. "Serà una via natural, compactada, no es preveu que hi hagi asfalt perquè això és el que caracteritza a la via verda. S’implementaran nous elements urbans que permetran que la via verda quedi integrada als espais urbans i interurbans. El que farem amb aquest espai és incorporar equipaments previstos en sector que encara no estan desenvolupats. Intentarem encarar zones verdes cap a la via verda per ampliar aquests espais, s’encararan equipaments cap a la via verda i també volem ampliar els aparcaments. Es preveuen quatre bosses d’aparcaments per facilitar l’ús de la via verda i esponjar la densitat de cotxes aparcats al carrer", diu Daza.

Un nou espai multifuncional que potenciarà l’ús de la bicicleta i que revalorarà els barris de Ponent que compten amb molts habitatges de segona residència i també d’apartaments turístics. A més, com apunta el regidor, aquesta via també la podran utilitzar els residents i turistes de Salou, ja que podran arribar al municipi a través del carril bici del Passeig marítim i pujar per l’avinguda de l’Horta de Santa Maria per iniciar la via fins a l’Hospitalet de l’Infant. "Serà un luxe, serà un corredor verd i natural pensat per gaudir de la natura i un espai multifuncional que permetrà fer diferents activitats, volem que sigui un passeig obert a tothom", exposa.

L’Apunt

La Fecam mostra la seva satisfacció per una obra que “beneficia a tots”

La Federació d'Empresaris de Cambrils (Fecam) expressa a Revista Cambrils la seva satisfacció per l'obertura, el passat novembre, del nou passeig que connecta el barri de l'Eixample amb Horta de Santa Maria, una actuació que "beneficia a tots" com diu el president, Victorià Luque. "Ha quedat una obra magnífica, oberta a la mar com vam batejar la plataforma que demanava que aquest projecte es tirés endavant i fos realitat", expressa.
Luque es refereix al grup Oberts a la Mar, que ell mateix va impulsar per a demanar al govern que apostés per l'enderrocament de l'edifici de l'antiga estació de tren per donar pas a aquest nou passeig. "Vam ser un grup de gent que ens vam posar d'acord perquè es fes efectiu el que deia el POUM. Tots els alcaldes de diferents colors polítics, excepte l'alcaldessa d'aleshores -Camí Mendoza- ens van donar suport. El sentit comú deia que s'havia de fer, molts veïns també ens donaven la raó i vam recollir firmes", recorda.
En aquell moment, la plataforma es va trobar amb la negativa de diferents veïns del barri que sí que volien que es mantingués l'estació per a convertir-la en un centre cívic. "Fa uns dies vaig estar amb la presidenta de l'associació de veïns i va mostrar la seva satisfacció per com ha quedat el passeig. Tot el veïnat està molt content i això és una satisfacció per totes les parts. Vull agrair totes les persones que em van donar suport amb aquesta plataforma perquè l'obra ha millorat molt el barri", diu.
Pel president, aquesta actuació ajudarà a "oxigenar" la zona, que és el que precisament volia la Fecam per ajudar també als comerços i empresaris. "Estic content perquè ara molts han vist que aquesta obra beneficia el barri i el poble", assegura Luque, que afegeix que demanen a Adif que deixi tota la zona de l'antiga estació plana i faci un parc infantil. "Volem que quedi tot net i que puguin aparcar cotxes, a més de posar-hi enllumenat", conclou.