Informació general

Obres

15 anys de la primera pedra de l'Auditori que mai es va acabar

La primera fase d'obres del Teatre Auditori i Palau de Congressos de Cambrils es va iniciar el juliol del 2008, dos anys després es van aturar i, de moment, encara no s'han reprès

Per Maria Vidal

Aspecte actual de l'auditori a mig fer
Aspecte actual de l'auditori a mig fer | Lluís Rovira i Barenys

Un 11 de març de 2008, ara fa 15 anys i cinc mesos, es va dur a terme l'acte oficial de posada de la primera pedra del que havia de ser el Teatre Auditori i Palau de Congressos de Cambrils. La resta, com tots els cambrilencs i cambrilenques saben, és història. Una infraestructura que ha estat envoltada d'infinites controvèrsies des del primer moment, i la qual encara ningú ha sabut desencallar ni aportar una solució. Tothom qui visiti Cambrils pot veure l'esquelet de formigó que hi roman, com a vestigi del que havia de ser un edifici emblemàtic del municipi i referent del sud de Catalunya.

Així doncs, el 2008 es col·locava la primera pedra en un acte públic en el qual hi van participar l'alcalde de Cambrils d'aleshores -Robert Benaiges-, el regidor de Cultura del moment -Joan Recasens- i el director dels Serveis Territorials de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat d'aleshores -Adam Manyé-. L'esdeveniment també va comptar amb una àmplia representació de regidors del consistori i molts ciutadans cambrilencs. En l'acte, de caire simbòlic, no hi va faltar el torn de parlaments.

Un projecte presentat el desembre de 2005 i aprovat l'octubre de 2006

Tot i això, els inicis d'aquest edifici es remunten al desembre de 2005, quan es va presentar el projecte i els arquitectes que se'n farien càrrec: Ramon Sanabria i Lídia Planas. En aquesta roda de premsa, també s'anunciava que el teatre auditori tindria una capacitat de 640 espectadors i un pressupost de 6 milions d'euros, tot i que poc temps més tard ja es parlava de 7 milions. En aquell moment, es comptava en què la primera pedra es podria posar el setembre de 2006, tot i que aquest fet es va endarrerir finalment un any i mig.

Més tard, el 2 de juny de 2006, es va presentar al Centre Cultural la maqueta del futur teatre auditori. La maqueta també va estar exposada a la Fira Multisectorial d'aquell any, i després al vestíbul de l'ajuntament. El projecte executiu es va aprovar al ple municipal del mes d'octubre de 2006. Llavors els representants polítics parlaven que les obres començarien el mes de desembre d'aquell mateix any 2006, i estava previst que duressin uns dos anys i mig. D'aquesta manera, segons els seus càlculs, el Teatre Auditori hauria estat finalitzat el juny del 2008.

L'estructura de l'edifici es va construir durant la primera fase d'obres

No obstant, les obres del futur Teatre Auditori i Palau de Congressos no es van iniciar fins el 9 de juliol de 2008, quatre mesos després de la col·locació de la primera pedra. Els primers passos van ser l'aixecament del terra d'una part de l'estació d'autobusos i l'enderrocament del mur que separava el solar de l'estació. La primera fase consistia en la construcció de l'estructura de l'edifici i les cobertes, i es preveia que el termini d'execució fos de 15 mesos. El pressupost per aquesta fase era d'uns 5,3 milions d'euros.

Aquest optimisme inicial es va truncar aviat. Tot i que es parlava d'iniciar la segona fase de les obres de manera immediata, amb un pressupost d'execució de 6,8 milions d'euros, aquesta mai es va arribar a executar. En aquell moment encara s'anunciava que el Teatre Auditori es podria inaugurar l'any 2012, ja molt més tard que la data prevista en un principi. Així, les obres es van paral·litzar a finals de 2010, havent aixecat només l'estructura de formigó visible avui en dia. I des de llavors, ja fa gairebé 13 anys que la infraestructura ha quedat suspesa en el temps en aquest punt.

Es va nomenar un director del Cambrils Teatre Auditori tot i que la infraestructura estigués inacabada

No obstant, es va nomenar el director del Cambrils Teatre Auditori. Fernando Cuadrado es presentava com a director de l'equipament el 20 d'octubre de 2010, acompanyat de l'aleshores alcalde de Cambrils, Robert Benaiges. Més tard, l'aturada de les obres i la incertesa en la data d'inauguració no van impedir que Cuadrado presentés el projecte de gestió de la infraestructura. En aquest acte, celebrat el 23 de març de 2011, es van detallar algunes de les activitats que s'hi programarien i la seva filosofia i objectius. "La gent de Cambrils s'ha de sentir orgullosa de l'equipament", assegurava Cuadrado en aquesta presentació.

En aquell moment ja no hi havia cap empresa interessada en tirar endavant la segona fase de les obres. Es deia que l'única manera de fer-hi front seria adjudicar-les a una constructora que cobrés que l'edifici estigués finalitzat. Cuadrado va ser destituït amb l'entrada del nou govern municipal, el juliol del 2011.

Cap govern ha pogut trobar una solució

Des d'aleshores, la infraestructura ha anat acumulant actes de vandalisme i brutícia, sense que ningú hagi pogut trobar una solució per aquest espai, que s'ha acabat convertint en la pedra a la sabata de tots els governs posteriors. Ha sigut un tema recurrent també en les darreres eleccions municipals, celebrades el passat mes de maig. Tots els candidats es van pronunciar amb les seves propostes per desencallar aquesta qüestió.

El nou alcalde de Cambrils, Alfredo Clúa, va afirmar en una entrevista a revistacambrils.cat que la prioritat és el finançament públic a través de la Generalitat de Catalunya, ja que l'Ajuntament no té capacitat d'assumir-ne el cost. La segona opció és optar per una col·laboració público-privada. "Serà el mandat en el que s'intentarà acabar el Teatre", va assegurar Clúa.

Comenta aquest article