Informació general

Construcció

L'hotel del Pòsit i l'hotel de la Llosa, els dos grans projectes hotelers que segueixen aturats

De moment no s'albira una represa imminent d'ambdues promocions i, a més, no fa massa temps es va retirar la grua instal·lada per dur a terme les obres de construcció de l'hotel de la Llosa

Per Berta Ruiz

Aspecte de l'hotel del Pòsit, a finals del passat mes d'octubre
Aspecte de l'hotel del Pòsit, a finals del passat mes d'octubre | Lluís Rovira i Barenys

Els dos grans projectes hotelers que es van iniciar fa un temps a Cambrils –l'hotel de la plaça del Pòsit i l'hotel de la Llosa– segueixen aturats i, de moment, no s'albira una represa imminent d'ambdues promocions. Precisament, no fa massa temps es va retirar la grua instal·lada per dur a terme les obres de construcció de l'hotel de la Llosa. Així ho va deixar palès el portaveu de JxC, Lluís Abella, en la sessió plenària del passat 25 de novembre, en la qual també va preguntar sobre la situació d'aquestes dues obres que van a càrrec del mateix grup empresarial: Natarent Cambrils SL.

Les dues construccions van quedar aturades a principis de 2021 per problemes de finançament del seu grup promotor. A més, el passat mes de juny s'informava que la UTE que s'havia fet càrrec de les obres de l'edifici de la plaça del Pòsit havia presentat una petició d'embargament i de subhasta d'aquest immoble a un jutjat de Barcelona per tal de fer front a l'impagament de la feina realitzada. A hores d'ara, aquesta demanda està pendent de resolució.

Març-abril de 2023, fi de la llicència d'obres de l'hotel del Pòsit

Sobre tot plegat, el regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament, Enric Daza, ha donat més detalls a revistacambrils.cat. Pel que fa a l'obra de l'hotel de la plaça del Pòsit, Daza ha recordat que, "els va fallar el finançament que tenien previst i, des d'aquell moment –segons ens ha transmès l'empresa–, han estat buscant aquest finançament i la prioritat és finalitzar les obres. Des del govern –tant l'alcalde com jo mateix– els vam rebre i els vam oferir aquesta mediació per intentar trobar una solució que permetés la continuació de les obres. La informació que tenim és que segueixen en aquesta línia i, en tot cas, tindrem notícies més endavant; s'hi està treballant, està ben encaminat i hem de ser capaços de trobar una solució". Precisament, hi ha una data fixada en la què s'haurà de resoldre si hi ha una solució viable o no per mirar d'acabar la promoció hotelera. Aquesta data és la fi de la llicència d'obres que està fixada en els mesos de març-abril de 2023.

El regidor d'Urbanisme ha comentat que, "si caduca la llicència no passa res sempre hi quant tinguis una proposta per a fer una pròrroga de la mateixa, que estigui argumentada i amb una planificació concreta. Haurem d'esperar fins que això no passi... D'altra banda, com a Ajuntament, també ens amoïna l'entorn de la plaça del Pòsit. Ja vam fer alguna acció, la passada Setmana Santa, quan es van retirar unes tanques". En aquest cas, l'Ajuntament va demanar a l'empresa promotora que retirés la tanca d'obres del darrere de l'hotel per guanyar espai al carrer de Pau Casals, donada la situació d'obres a la Rambla de Jaume I. Després de tres avisos a l'empresa Natarent Cambrils i no haver obtingut resposta, l'Ajuntament va actuar de manera subsidiària i el cost dels treballs se'ls va carregar a l'empresa en qüestió.

"Trobar una solució per aquell espai que és el cor del Port de Cambrils"

Per tot plegat, Daza ha afegit que, "si en el pitjor dels casos no es reprèn l'obra, des de l'Ajuntament haurem de seguir fent accions per alliberar l'espai públic –com és l'ocupació de les tanques o la instal·lació de la grua–. Tant és així, que ja hem preparat diferents ordres d'execució i fins a la tercera ordre no haurien de desmuntar la grua. Per un costat, s'està mirant de trobar la solució de les obres, però per l'altre, la responsabilitat del govern és vetllar pels veïns i per l'entorn. Estem fent passos perquè si, finalment fracassa la represa de l'obra, doncs es pugui desmuntar la grua i es puguin retirar les tanques. Hi ha aquest marge de temps fins a la propera Setmana Santa en cas que no es reprengui l'obra. El govern municipal ho té clar i jo com a regidor d'Urbanisme també; hem de marcar prioritats: ajudar a l'empresa en tot el que es pugui, però també trobar una solució per aquell espai que és el cor del Port de Cambrils".

Es desmunta la grua de l'obra de l'hotel de la Llosa

Pel que fa a la construcció de l'hotel de la Llosa, aquesta es troba en una situació similar. En aquest punt ja es va procedir al desmuntatge de la grua. Segons ha dit Enric Daza, "en aquest cas, l'Ajuntament també vol ajudar a l'empresa, però també pensant en l'entorn. Em crec que la voluntat és finalitzar les obres i també empatitzo amb el moment tant complicat que es va passar durant el període més fort de la pandèmia de la covid-19. Si a l'empresa –sigui de la magnitud que sigui– li falla el finançament que tenia pactat; si entre mig també han fracassat diversos intents de finançament per diferents criteris bancaris o d'altres qüestions que hagin anat succeït, doncs són coses amb les què empatitzes i, ens toca estar al costat. L'Ajuntament ha d'ajudar a complir l'objectiu d'acabar les obres, a desencallar el projecte i a aclarir tota l'afectació que produeix una obra".

"Un vot de confiança" a l'empresa

Finalment, el regidor d'Urbanisme ha volgut donar "un vot de confiança" a la citada empresa promotora ja que és la mateixa que va reformar les instal·lacions de l'antic hotel Príncep –situat a tocar a la plaça de l'Església de Sant Pere– sota el nom d'Apartaments Cambrils Chic. En aquest espai, el setembre de 2020, es van posar en marxa 12 apartaments gestionats per la cadena Alegria Hotels. "Donem aquest vot de confiança perquè sabem de les inversions que l'empresa ha dut a terme tant a Catalunya, com a diferents punts de l'Estat i al sud d'Europa. Van apostar fort per Cambrils i tenen la credibilitat de la posada en marxa d'aquest edifici que funciona; això ho tenim en compte" ha dit Daza.

Precisament, l'agost de 2020, revistacambrils.cat es feia ressò de la inversió de més de 50 milions d'euros del grup Natarent amb aquests tres projectes hotelers.

Comenta aquest article