Informació general

Obres

10 anys de l'inici de les obres del Teatre Auditori

El juliol de 2008 s'iniciaven les obres de la primera fase. A finals de l'any 2010 les obres van quedar aturades i la segona fase no es va arribar a executar

Per Berta Ruiz

Imatge de l'interior del Teatre Auditori durant la visita que es va realitzar el febrer de 2010
Imatge de l'interior del Teatre Auditori durant la visita que es va realitzar el febrer de 2010 | Berta Ruiz

Ara fa 10 anys, el 9 de juliol de 2008, s'iniciava la primera fase de les obres de construcció del Teatre Auditori i Palau de Congressos de Cambrils. Aleshores es van iniciar els treballs treballs previs amb l'aixecament del terra d'una antiga part de l'estació d'autobusos i van seguir amb l'enderrocament del mur que separava el solar de l'estació d'autobusos. En aquells moments, es parlava d'un període de 15 mesos per a la construcció de la primera fase que comprenia tota l'estructura i les cobertes. Recordem que, uns mesos enrere d'aquell mateix any 2008, concretament l'11 de març, es col·locava la primera pedra. El projecte d'aquest auditori estava fet per l'arquitecte Ramon Sanabria i s'havia presentat un parell d'anys abans de la col·locació d'aquesta primera pedra. El que havia de ser "un edifici emblemàtic per a la nostra ciutat", segons es va dir aquell dia per part de les autoritats assistents, és avui en dia, una estructura de formigó sense cap utilitat.

La segona fase ja no es va arribar a executar

Durant els primers mesos, la primera fase de construcció va avançar a bon ritme. De fet, en una visita d'obres realitzada el mes de febrer de 2010 ja es parlava de l'acabament de la primera fase després de completar tota l'estructura del recinte i la divisió de totes les sales –amb un pressupost d'uns 5,3 milions d'euros– i es preveia iniciar la segona fase de les obres “de manera immediata” –que tenia un pressupost d'execució per contracte de poc més de 6,8 milions d'euros–. Per aquelles dates es parlava de l'any 2012 com a data estimada d'inauguració del Teatre Auditori. La segona fase però, ja no es va arribar a executar i l'edifici de l'Auditori es va quedar amb l'esquelet de formigó. L'Ajuntament tenia atorgat un préstec del FOMIT per un valor de sis milions d'euros.

Les obres estan aturades des de finals de 2010

Les obres de l'Auditori estan aturades des de finals de 2010. Per tant, fa pràcticament vuit anys que hi ha l'estructura feta. Els diferents governs municipals que han passat pel consistori han anat aparcant el tema sobre què fer amb aquesta obra. Com a fet curiós, cal recordar que el març de 2011, el director del Cambrils Teatre Auditori (CTA) –Fernando Cuadrado–, acompanyat de l'aleshores l'alcalde de Cambrils ––Robert Benaiges–– van presentar, a la sala d'actes del Centre Cultural, el projecte de gestió del futur equipament, les obres del qual ja estaven completament aturades. De fet, tal com informava revistacambrils.cat aleshores, “de moment no hi ha cap empresa que s'hagi compromès a tirar endavant la segona fase fase de les obres i a data d'avui és una incògnita l'any d'acabament d'aquest espai.

Els pressupostos d'enguany inclouen una partida en concepte de "millores"

Per altra banda, recordar que, enguany, deu anys després de l'inici d'aquestes obres, al pressupost d'inversions del govern municipal s'hi va fixar una partida de 7.165,61 euros en concepte de "millores" a l'Auditori. En aquest sentit els grups de l'oposició es van mostrar estranyats d'aquesta partida i del concepte de millores. Des del govern municipal no es va donar cap explicació de quin era el sentit d'aquesta partida.

L’Apunt

12,1 milions d'euros de pressupost repartits en dues fases
L'edifici que s'havia de construir havia de tenir una superfície construïda de 7.890 metres quadrats distribuïts en planta soterrani, planta baixa i quatre plantes pis. La sala del Teatre Auditori havia de tenir una capacitat per a 552 espectadors repartits en la zona de platea, amb 319 espectadors; un amfiteatre, amb 220 espectadors, i la llotja de l'amfiteatre, amb capacitat per a 13 espectadors. Aquest edifici també havia albergar una sala d'assaig de 210 metres quadrats i amb capacitat per a 190 persones., a més d'una altra sala d'assaig polivalent, de 190 metres quadrats, i amb capacitat per a 170 persones. A part d'aquestes dues, es contemplava una altra sala polivalent, de 101 metres quadrats i amb capacitat per a 90 persones, preparada per a petites audicions musicals.

Comenta aquest article