Dites
-
Trobar-ho tot cagat i pixat
Quan algú és molt primmirat i molt exigent en la feina dels altres pot arribar a límits que sobrepassen la lògica i el respecte, i acabar sent molt repel·lent. En aquestes dituacions es fa servir una expressió tan escatològica com "ho troba tot cagat i pixat"en referència que algú no troba res bé.
-
Meitat en quartos meitat en "calderilla"
Quan es vol exigir a algú que pagui en metàl·lic alguna adquisició, es pot fer servir aquesta expressió, que deixa clar que no s'acceptarà cap altre tipus de mode de pagament que no sigui diner en efectiu.
-
Explicar sopars de duro
Recordem que el duro era una unitat monetària, existent en diferents episodis al llarg de la història, el darrer, però, va ser amb la pesseta com a unitat monetària i el duro equivalia a 5 pessetes. La dita fa referència, però, a quan un sopar de duro era un àpat considerable, a l'abast de poques persones. Explicar sopars de duro fa referència a quan algú fanfarroneja sobre algun fet, segurament fent servir l'exageració i explicant excel·lències que no són comprovables per qui l'escolta, però no se les creu.
-
N'hi ha més fora que a dins
Fem servir aquesta frase feta per referir-nos a algú que no actua de manera raonable, sinó que el que diu o el que fa s'acosta més a allò estrambòtic que no pas allò convencional, com si tingues un grau de descontrol.
-
El fred i la calor no se'ls mengen les rates
En converses ocasionals, quan traiem el tema del temps per trencar el gel, normalment parlem que la situació situació no és la prevista, que fa més calor de la que hauria de fer, o que no acaba de marxar el fred i que les temperatures haurien de ser més altes o més baixes per l'època de l'any que som. Però la dita "ni la calor ni el fred se'ls mengen les rates" ens recorda que, tard o d'hora, tornarà a fer fred o recuperarem la calor.
-
Fer momus
Momus es un llatinisme que significa ridiculitzar o enriure-se'n dels altres. Procediria de la mitologia grega i del déu Momo, referent de la ironia i el sarcasme. A Cambrils, encara podem sentir aquesta expressió i s'utilitza quan ens referim a que els nens fan ganyotes o treuen la llengua en actitud de mofa.
-
Déu dona faves a qui no té queixals
Aquesta dita s'utilitza quan ens referim a algú que té mitjans per fer alguna cosa però no els utilitza perquè no sap com fer-ho, no en té la capacitat o bé no ho necessita. Per contra, també s'utilitza per comparació quan algú en trauria partit a alguna cosa però no disposa dels mitjans. Trobem expressions similars com "Déu dóna pa a qui no té dents".
-
Besar l'estola
L'estola és l'ornament de roba que els sacerdots porten rodejant i penjant a banda i banda del coll, i que utilitzen en diferents litúrgies cristianes. L'acte de besar l'estola del mossèn suposava el reconeixement a l'autoritat cristiana i la importància superior del representant religiós. En sentit figurat, significa haver de claudicar davant una altra persona o situació.
-
Anar les pedres pels turmells
Quan algú fugi de manera evident d'una situació o d'un lloc perquè s'hi sent foragitat i mal rebut podria fer-se servir aquesta dita, dient que va marxar que li anaven les pedres pels turmells. El paral·lelisme el trobaríem en la imatge d'algú que fuig apedregat i la primera part del cos que tocarien les pedres serien els turmells.