Informació general

Urbanisme i Obra Pública

Remodelació del carrer de les Orquídies: un sol sentit de circulació, nou enllumenat i serveis soterrats

El govern presenta als veïns de la Llosa i dels barris de Ponent el “projecte del mandat”, valorat en uns tres milions d'euros i que podria començar a principis del 2025

Per Cristina Sierra

El carrer de les Orquídies és un dels més transitats del barri de la Llosa
El carrer de les Orquídies és un dels més transitats del barri de la Llosa | Lluís Rovira i Barenys

L'Ajuntament de Cambrils continua treballant en la remodelació del carrer de les Orquídies. L'equip de govern vol aprovar definitivament el projecte -valorat en uns tres milions d'euros-, treure'l a licitació abans d'acabar aquest 2024 i iniciar els treballs a principis del 2025. Una obra que ha estat molt reivindicada pel veïnat, que va poder conèixer com es transformarà la via principal d'accés al barri de la Llosa en un acte celebrat, aquest passat dissabte, a la Sala d'Actes del Casal Municipal de la Gent Gran.

L'alcalde Alfredo Clúa i els regidors Enric Daza, Camí Mendoza i Neus Cárdenas, acompanyats de l'arquitecte tècnic d'Obra Pública, Pere Amorós, van presentar el "projecte del mandat" als veïns de la Llosa i dels barris de Ponent. Una trobada on es van desgranar diferents detalls d'aquesta reconversió, que suposarà l'eliminació d'un dels carrils de circulació.

El regidor d'Urbanisme i Obra Pública, Enric Daza, ha fet una valoració molt positiva d'aquesta trobada amb els veïns. "Els hi vam ensenyar el projecte executiu de la remodelació. Ara l'estem actualitzant amb els preus de mercat, creiem que pujarà a uns tres milions d'euros i serà una obra que no anirà més enllà d'un any d'execució", afirma a revistacambrils.cat.

Tram del carrer de les Orquídies amb la vorera molt estreta i amb pals ocupant-ne una part de l'espai dels vianants (Foto: Lluís Rovira i Barenys)

Voreres més amplies, millor accessibilitat i serveis soterrats

El regidor explica que amb el Pla de Mobilitat Urbana i el projecte de la via verda que connectarà el municipi amb Mont-roig del Camp i l'Hospitalet de l'Infant s'està fent una actualització de l'obra. La remodelació afectarà gairebé un quilòmetre de carrer i consistirà en la renovació dels paviments, que des de fa anys es troben força deteriorats, amb una calçada de sis metres; s'ampliaran i es donarà continuïtat a les voreres, de dos metres; se soterraran els serveis i hi haurà un nou enllumenat. També es conservaran els aparcaments als trams on hi hagi prou amplada i s'hi posaran arbres. "Tenim clar que s'han d'ampliar les voreres i millorar l'accessibilitat. Aquest projecte és la nostra prioritat", reconeix.

Un dels canvis més destacats és que el carrer de les Orquídies tindrà un sol sentit de circulació direcció a Ponent i la tornada cap a Llevant s'haurà de fer per l'N-340. Cal recordar que el projecte de la via verda, que Adif va licitar al febrer per 5,8 milions d'euros, contempla l'eliminació de dos ponts: el del Camí de les Lloses -que accedeix al Càmping la Llosa- i el del carrer de Halley -conegut popularment com el pont del Dorado-. En aquests trams enderrocats s'habilitaran uns passos a nivell i uns semàfors que regularan el trànsit i s'hauran d'utilitzar per anar cap a Llevant.

La trobada amb els veïns es va fer aquest passat dissabte a la Sala d'Actes del Casal Municipal de la Gent Gran. (Twitter Ajuntament Cambrils)

Contribucions especials i fons Next Generation

Un dels temes que el govern encara està estudiant és com es finançarà aquesta obra. "Ara estem esperant a conèixer el romanent de tresoreria del 2023 perquè anirà a inversions financerament sostenibles. També podríem demanar un crèdit", apunta Daza.

Una altra via de finançament seria demanar una subvenció Next Generation. "Per sort ara hi ha molts projectes que venen subvencionats. Estem enfocats en aquests tipus de projectes que encaixin en els paràmetres de sostenibilitat que marquen els fons europeus, és una eina més que tenim i la volem aprofitar perquè aquest barri s'ha fet molt gran i també està vell. És una remodelació molt necessària", admet.

Sobre la taula també hi ha l'aplicació de contribucions especials. "Si hem de cobrar alguna cosa serà molt accessible. Entenem que n'hi ha d'haver, però volem que l'impacte sigui el mínim possible. Als veïns els hi vam fer la reflexió que amb aquesta remodelació es revaloraran les finques i el barri", assenyala.

Comenta aquest article