Informació general

Infraestructures

L'Auditori que es va quedar a mitges

Ara fa 10 anys s'estaven enllestint els darrers treballs de la primera fase de les obres i es nomenava el director del "Cambrils teatre Auditori". La segona fase de les obres ja no es va tirar endavant

Per Lluís Rovira i Barenys

Visita a les obres del Teatre Auditori, el març de 2011
Visita a les obres del Teatre Auditori, el març de 2011 | Elena Martí

Les obres de construcció de l'Auditori de Cambrils, el que havia de ser "un dels equipaments escènics més importants del sud de Catalunya", tal com es comentava en les visites d'obres i compareixences davant la premsa,van quedar aturades ara fa uns 10 anys, just quan es va completar la primera fase de les obres. El que ha quedat per a la posteritat ha estat una estructura de formigó, ubicada al costat de l'antic traçat ferroviari que si d'una cosa ha servit ha estat com a espai per a pintar-hi grafitis o com a cau per a ocupants esporàdics. Ara per ara, no hi ha cap previsió que permeti fer pensar si aquestes obres tiraran endavant algun dia.

Només es va arribar a completar la primera fase

Ara fa 10 anys s'estava enllestint aquesta primera fase de les obres i dins d'aquesta dinàmica, cap a finals del mes d'octubre de 2010, es feia la presentació oficial de Fernando Cuadrado com a director del Cambrils Teatre Auditori en un moment en el que es preveia que aquest nou equipament podria ser una realitat dos anys més tard, el 2012. Les obres de la primera fase es van enllestir el març de 2011, poc abans de les eleccions municipals que van tenir lloc el 22 de maig de 2011 i que van propiciar un canvi de govern municipal. La segona fase de les obres ja no es va tirar endavant i pocs mesos després es desmuntaven les grues. A més, el nou govern municipal va destituir el director del Teatre Auditori, el juliol de 2011.

En els darrers mesos d'obres de l'auditori es van fer diferents visites a les instal·lacions. Visites guiades amb grups de gent en les que es mostrava aquesta imponent estructura que comprenia un escenari de 14 metres d'amplada i 10 de profunditat, una platea d'unes 600 butaques i que havia d'acollir, també, un espai de bar amb terrassa, una zona d'administració, els vestuaris, una sala polivalent, l'espai de magatzem, un espai d'audiovisuals i el vestíbul, que també havia de servir d'espai d'exposicions. En les explicacions que es donaven als visitants s'explicava que en aquest nou equipament s'hi podrien veure uns 60 espectacles l'any, des d'òperes, fins a concerts de rock, passant per dansa o espectacles alternatius. També es preveia el lloguer d'espais per amortitzar recursos, com congressos o altres esdeveniments. El govern municipal d'aquell moment també havia previst que la gestió futura de l'equipament estaria en mans d'una EPEL (Entitat Pública Empresarial Local). Segons s'explicava en aquell moment, tot quedava aturat pocs mesos abans de les eleccions i reprendre les dues fases restants posteriorment, cosa que ja no va succeir.

L'Auditori en números

Els números del cost de l'Auditori van ballar al llarg dels anys que van des de l'inici de les obres a l'enllestiment de la primera fase. El març de 2008 es feia l'acte de la posada de la primera pedra i aleshores es parlava de que la fase 1 s'executaria en 15 mesos i tindria un cost de 5,3 milions d'euros, mentre que la fase 2 es faria en 18 mesos amb un cost de 6,8 milions d'euros. Dos anys després, el febrer de 2010 i, a punt d'enllestir la primera fase de les obres, es calculava que el cost d'aquesta havia estat de 4,6 milions d'euros i que el pressupost per a la segona fase seria de 7 o 8 milions d'euros. Aleshores també es preveia que la inauguració del nou equipament es podria fer l'any 2012.

D'altra banda, cal destacar que aquest equipament també va rebre un préstec FOMIT, en la convocatòria de l'any 2006, per un valor de 6 milions d'euros sobre el total del pressupost que s'havia fixat, inicialment, en 11,6 milions d'euros. El govern va dividir el projecte en les dues fases: en la primera va utilitzar 5,5 milions d'euros del FOMIT, tot i que finalment van acabar sent 4,5 milions d'euros gràcies a una subvenció d'1,2 milió d'euros atorgada per la Generalitat de Catalunya. I una segona fase, per a la qual quedaven 1,5 milions d'euros a disposar.

El darrer espetec de tota aquesta qüestió es va conèixer el maig de l'any passat quan es va saber que la Generalitat reclamava aquests 1,2 milions d'euros a l'Ajuntament per les obres del Teatre Auditori. Al tractar-se d'una subvenció finalista i no haver finalitzat l'obra, la Generalitat reclama el retorn dels diners. L'Ajuntament va recórrer aquesta decisió de la Generalitat i, ara per ara, s'està a l'espera de conèixer la resolució final.

 



 

Comenta aquest article