Informació general

Obres

Es compleixen 10 anys del canvi de fisonomia de la plaça de l'Ajuntament

Fa 10 anys enrere, la plaça de l'Ajuntament deixava de ser un aparcament en superfície de 4.000 metres quadrats. Aleshores es va tancar per iniciar les obres de construcció de l'actual aparcament subterrani de dues places

Per Berta Ruiz

10 anys pàrquing ajuntament
10 anys pàrquing ajuntament

Aquests dies es compleixen 10 anys del canvi de fisonomia de la plaça de l'Ajuntament. Ara fa 10 anys, concretament, el 19 de juliol de 2010 estava previst el tancament de la plaça de l'Ajuntament que fins aleshores acollia una superfície d'aparcament de 4.000 metres quadrats. Era el primer pas abans de l'inici de les obres de construcció de l'aparcament subterrani de dues plantes –amb una capacitat per a 145 vehicles a la primera i de 155 a la segona–. L'aleshores regidor d'Obres Públiques –Joan Mas– informava a revistacambrils.cat de l'atorgament de la llicència a l'empresa constructora Estacionament Centre Direccional S.A. –filial de Dragados–. La inversió total per tirar endavant aquesta obra era de quatre milions d'euros. A banda, la previsió de les obres era de 13 mesos, és a dir, els treballs s'havien d'enllestir a finals d'estiu de 2011, però aquesta data no es va complir sinó que l'aparcament es va acabar obrint el 16 d'abril de 2012.

De fet, aquesta obra tampoc va estar exempta de diferents endarreriments. A finals de juliol, l'aparcament de la plaça de l'Ajuntament es tancava per al seu ús, però fins al 6 de setembre no es van iniciar els treballs. Els grups de l'oposició del moment es feien ressò d'aquests contratemps. Aquest fet va provocar les crítiques del PP el qual va acusar el govern municipal de manca de previsió, tal com va informava revistacambrils.cat l'1 de setembre de 2010.

Les obres van patir diferents endarreriments. El gener de 2012, revistacambrils.cat informava que un dels motius d'aquests endarreriments havia estat el desviament d'un pou, connectat a la xarxa local d'aigua. Es va haver de fer un de nou fins a un dels extrems de la plaça. Aquest procés va tenir alguns problemes ja que el nou pou no tenia el cabal que l'anterior. A banda d'això, calia solucionar les mesures de seguretat a les rampes dels vehicles al pàrquing i, també l'acabat de les casetes d'accés dels vianants. Quatre mesos després, l'abril de 2012, s'obria el pàrquing de la plaça de l'Ajuntament. L'obra, que finalment va tenir una durada de 17 mesos, va tenir un cost de 4 milions d'euros i va ser totalment sufragada per l'empresa Iridium, del grup Dragados. Aquesta empresa té la concessió d'explotació de la infraestructura durant 39 anys. 

Aparcament alternatiu a la Fontcoberta durant les obres

Donat que l'aparcament en superfície que acollia la plaça de l'Ajuntament donava espai per a molts vehicles que aparcaven en aquesta zona de serveis, l'Ajuntament de Cambrils i l'Ajuntament de Vinyols i els Arcs van acordar condicionar un descampat –al terme municipal veí– com a aparcament alternatiu mentre duressin les obres. Un cop es van enllestir, l'aparcament es va tancar. Això es va produir el mes de maig de 2012

Comenta aquest article