Reportatge

Article publicat a Revista Cambrils el mes de juny de 2005

S'enderroca l'antic Pòsit, finalment

L'edifici que durant 80 anys ha presidit aquest indret ha deixat pas a una gran plaça provisional

Per Lluís Rovira i Barenys

El 10 de juny es va tirar a terra la façana principal corresponent al primer pis de l'edifici
El 10 de juny es va tirar a terra la façana principal corresponent al primer pis de l'edifici

L'edifici de l'antic Pòsit ja és història. Després que el passat mes de setembre es declarés en ruïna i un cop superats tota una sèrie d'entrebancs posteriors, el passat 2 de juny s'iniciava l'enderroc final. De manera lenta però inexorable, com si es resistissin a l'inevitable, les parets i sostres de les dependències de l'antic Pòsit han anat caient davant l'implacable escomesa de les màquines.


L'enderroc

Un cop extreta la teulada d'uralita, el passat mes d'abril, l'enderroc de l'edifici havia quedat pendent de la desconnexió del transformador elèctric que hi havia a l'interior de l'edifici. Això va ser la causa del retard i que no fos fins al 2 de juny quan es va començar a fer efectiu l'enderroc. Cal dir que a meitats del mes de maig s'havia ensulsit una part de l'encavalcada de fusta de mig sostre de l'edifici.

El primer que es va fer el dijous 2 de juny va ser treure el rellotge que presidia el frontal de l'edifici. El desmuntatge es va fer en diferents tongades, primer es va treure l'esfera, després el mecanisme intern i, finalment, la campana superior. També es van treure les dues màquines de fer cinema que hi havia dins l'edifici. No va ser fins al divendres 3 de juny que van començar a caure les primeres parets. L'enderroc es va començar a fer per la cantonada del carrer de les Barques amb el carrer de Pau Casals i va continuar pel lateral de l'edifici corresponent al carrer de les Barques.

Un dels moments més espectaculars de l'enderroc va ser quan es va fer caure la façana principal de l'edifici. El divendres 10 de juny les màquines tiraven a terra la part de façana que hi ha al damunt de la planta baixa. Les darreres parets, però, no van caure fins al dijous 16 de juny. De manera simbòlica, es van deixar per al final les columnes i les diferents entrades a l'edifici, amb l'entrada central al mercat. Una setmana després, el 23 de juny, la plaça ja estava asfaltada i a punt per reconvertir-se en un pàrquing provisional. Les obres d'enderroc han anat a càrrec de l'empresa cambrilenca Trans-Cambrils, SL.
 


L'enderroc dia a dia

Els treballs previs a l'enderroc de l'edifici de l'antic Pòsit van començar el dia 2 de juny amb la retirada de l'esfera i la maquinària del rellotge i la campana. L'enderroc va començar el dia 3 de juny. Les primeres parets que es van retirar van ser les del lateral del carrer de les Barques, el lloc on havien hagut les oficines d'una entitat bancària.

Les obres en aquesta zona es van allargar el dia 6 i 7 en què ja es va escometre la nau central de l'edifici, on hi havia hagut el teatre, a la part superior, i el mercat a la inferior. Part de l'embigat de fusta del sostre d'aquesta zona havia caigut a meitats de maig. L'enderroc va prosseguir per la part central i per últim el lateral del carrer dels Pescadors.

El 10 de juny s'enderrocava el primer pis de la façana principal i el 16 de juny la planta baixa i columnes de la façana. A partir de l'endemà, 17 de juny, s'iniciava el condicionament de la plaça per convertir-le en aparcament de provisional per aquest estiu.

 


JOSEP PIJOAN [PRESIDENT DE LA CONFRARIA DE PESCADORS] “

Hem tingut propostes de tots els colors”

A ningú se li escapa la situació privilegiada que ocupava l'edifici de l'antic Pòsit, cosa que ha fet que la Confraria de Pescadors hagi tingut moltes propostes enfocades al que ha de ser el nou edifici. Segons explica Josep Pijoan, president de la Confraria de Pescadors, “hem tingut propostes de tots els colors. Ara bé, nosaltres, amb els primers que parlarem serà amb l'Ajuntament, i si l'Ajuntament vol que hi hagi mercat, per nosaltres no hi haurà cap problema, mentre paguin el preu que diguem.”
 


Pàrquing

De moment el que sí que hi haurà aquest estiu és un pàrquing a tota la plaça que estarà marcat com a zona blava. Confraria i Ajuntament han signat un conveni que estableix un repartiment del 50% dels beneficis del pàrquing per a cada part. L'Ajuntament, per la seva part, s'ha encarregat del condicionament de la plaça.