Reportatge

Montserrat Vidal-Barraquer i l’art fotogràfic (II)

Per Josep SalcedaMontserrat Vidal-Barraquer i Flaquer
El mes passat publicàvem la primera part d’aquest reportatge sobre la fotografia de la Montserrat Vidal-Barraquer i Flaquer. En aquesta segona, a diferència de la primera dedicada pràcticament tota a les feines del camp, exposarem un altre caire pel qual la Montserrat sentia una veritable passió: la mar i les seves coses, els homes i les dones, i les seves tasques. Cambrils és una conjunció de terra i mar amb importants connotacions per a la vida del poble, especialment en el temps, a meitat del segle passat, quan van ser impressionades les fotos.

Les feines, en un i altre aspecte, eren majoritàries  entre la gent treballadora de Cambrils en uns percentatges elevats. Una indústria migrada i un comerç i uns serveis de poca rellevància completaven el panorama laboral local. Si eren curioses, als nostres ulls d’avui, les tasques agrícoles del tot rudimentàries, no ho són menys les relacionades amb el món de la mar que avui us oferim i també, com aquelles, totalment desfasades en les maneres de treballar, en els nostres dies quasi totalment mecanitzades, com en tots els camps del treball diari.

Com les del mes passat, les fotografies de la Montserrat són veritables joies de l’art fotogràfic i al mateix temps ho són en l’ample ventall històric del nostre Cambrils.

Comenta aquest article