Opinió

Barris oblidats

El barri de l’Estació o de l’Eixample va sorgir a cavall de les dècades de 1960 i 1970 com a expansió del Barri Antic. El resultat va ser un barri obrer, amb botigues de barri i amb moltes famílies cambrilenques (part d’elles d’origen immigrant) que gaudien del canvi que estava vivint el país en general. Un barri on sempre s’ha respirat una de les essències més cambrilenques. Passar d’edificacions antigues amb serveis rudimentaris, a viure en carrers amples, habitatges amb tots els serveis, va suposar un canvi notable per al benestar d’aquelles famílies.
Com en tot procés d’evolució urbana, l’Eixample va viure una segona fase quan la següent generació de veïns es van traslladar a viure a altres barris residencials de nova creació amb la bombolla immobiliària. L’envelliment dels pisos va suposar l’arribada d’inquilins amb baix poder adquisitiu, contingents de nova immigració i d’ètnia gitana. L’administració esperava que el barri renovés el parc d’habitatges simplement amb l’impuls de l’onada constructora, però això no va ser així. Que alguns d’aquests nous edificis no s’hagin venut i hagin estat ocupats, no ha fet més que empitjorar la realitat social que actualment es viu al barri, que està força lluny de la realitat que vivia fins fa vint anys. El passeig de l’Estació segueix sent el termòmetre del barri, però actualment en negatiu. De forma periòdica apareixen notícies sobre batudes policials o conflictes, que evidencien la urgència de la situació. El barri seria un de tants exemples dels anys en què es va voler incrementar el padró, sense planificar el cost social. El barri de l’Estació gaudeix d’una situació estratègica enorme, però fa 40 anys que no rep cap inversió pública realment important que ajudi a canviar l’actual tendència. Només cal observar les voreres i l’enllumenat.
Sobre l’actual situació social, cal d’un seriós pla de millora que superi el simple apaga-focs en què s’han convertit els serveis socials retallats. I això requereix de treball conjunt de totes les administracions, de treball comunitari sobre el barri (i no només en un despatx), treballar amb els agents socials i tenir visió global i de futur. Una futura degradació del barri també afectaria barris veïns, com la Pallissa i el Barri Antic. La realitat de l’Eixample es troba en un moment en què encara és possible una intervenció per almenys aturar la tendència actual. Entre d’altres aspectes es tracta d’aprofitar el potencial que encara conserva aquest veïnat: les festes del barri són un dels espais més interessants d’activació social per crear xarxa i cohesió social. L’administració no hauria de mirar cap a un altre costat. I aquí cal no només que s’arromangui l’administració local, sinó que Cambrils faci valdre el seu pes específic al Camp de Tarragona i hi col•laborin les administracions superiors plantejant un pla específic d’intervenció. L’estat de deixadesa en què està l’oficina de Correus i l’estació de ferrocarril són símbols de la manca d’inversió pública en aquest barri. Un cop es posi en funcionament la nova estació de trens, l’actual edifici de finals del segle XIX s’hauria de conservar, rehabilitar-lo i convertir-lo en un edifici d’activació social i cultural del barri i del municipi. Enderrocar no té res de modern. Fer urbanisme és saber integrar en l’entorn, aprofitar els elements patrimonials i combinar el passat amb la modernitat, convertint aquell indret en un lloc singular i amable al veïnat. Per la centralitat d’aquest barri i per la seva trajectòria, no reparar avui suposarà un agreujament en un futur no molt llunyà.

Destacat: El passeig de l’Estació segueix sent el termòmetre del barri, però actualment en negatiu.