Societat

Festa Major de Sant Pere

Tot a punt per 'embarcar-se' en una nova Festa Major de Sant Pere

La festivitat s'encetarà el 21 de juny amb L'Embarcada, una cercavila pel barri del Port, i també hi haurà altres novetats com el reconeixement als Peres i la celebració de la revetlla tradicional i la jove la mateixa nit

Per Andreu Dalmau

Representants de les entitats que fan possible la Festa Major
Representants de les entitats que fan possible la Festa Major | Andreu Dalmau

La Festa Major de Sant Pere està al caure i ahir es va presentar l'extens cartell d'activitats que ompliran els carrers dels barris de baix a mar de festa, música i tradició. La festivitat marinera per excel·lència comptarà enguany amb un tret de sortida innovador: L'Embarcada, que encetarà deu dies de celebració i activitats. També són novetat el primer reconeixement als Peres, un escape room pels carrers del Port i la celebració de les dues revetlles, la tradicional i la jove, la mateixa nit.

La primera edició de L'Embarcada se celebrarà el 21 de juny a partir de les 19 hores i significarà el tret de sortida. “Quan els pescadors et diuen que t'embarquis, significa que pugis al vaixell. Nosaltres volem que la gent s'embarqui a la festa major”, explicava Neus Domènech, una de les portaveus del col·lectiu Mariners i Marineres. Aquest acte consistirà en una cercavila que s'iniciarà a la plaça de Mossèn Batalla i que recorrerà els principals carrers del barri del Port i de l'Eixample Platja acompanyats de la xaranga Bufacanyes. Un cop arribats a la plaça del Pòsit, es farà un brindis per donar entrada a la Festa Major amb col·laboració de la Teca Teatre.

El dissabte 22 de juny es durà a terme una nova edició del Matí Mariner amb cucanyes pels més petits a càrrec de l'AEIG Gent de Mar, vermut i concert a càrrec del grup Julivert i PD Sant Pere. Aquest mateix dia, a partir de les 19 hores, foc i espurnes a la 5a Edició de la Trobada de Bèsties organitzada per la Colla de Diables Cagarrieres. En aquest cas, serà una trobada molt especial, ja que se celebrarà el 10è aniversari de la Galera. La bèstia dels diables arribarà en barca a la Confraria de Pescadors i farà el trajecte fins al Club Nàutic acompanyada pels timbalers. Allí esperaran la Farnaca i les bèsties de foc de vuit colles més d'arreu de Catalunya. Tots plegats iniciaran el correfoc a les 22 hores, passant per plaça Mossèn Batalla i passeig de les Palmeres, on es farà l'encesa de lluïment i un espectacle pirotècnic.

Arribada de la Flama del Canigó

El diumenge serà la revetlla de Sant Joan, dia en el qual arriba la Flama del Canigó. A partir de les 19 h, els timbalers dels Diables rebran els portadors a les Escales Reials i faran una cercavila amb altres entitats fins a arribar al passeig de les Palmeres, on s'encendrà i es repartirà entre els representants de les entitats i el pubillatge. La Flama serà rebuda a l'escenari del parc del Pescador a les 20 hores, on es farà lectura del manifest i una gran ballada conjunta d'una sardana.

Doli Roca, dels Amics de la Sardana de Cambrils, va aprofitar per reivindicar la importància de preservar la dansa tradicional: “si seguim així, desapareixerem. Nosaltres hi serem i esperem que tothom que vulgui vingui el 29 de juny, que farem una ballada de sardanes conjunta a la plaça de Mossèn Batalla”.

Tornant a la revetlla de Sant Joan, el ball al passeig de Miramar començarà a les 23 hores i la música anirà a càrrec de l'orquestra New Marabú, liderada pel cambrilenc Genís Piqué.

Novetat: 'escape room' pel Port

Una altra de les novetats d'aquest any serà l'escape room que se celebrarà al Port el dimarts 25 de juny entre les 18 i les 21 hores. Tothom que vulgui participar es pot inscriure en grups d'entre 4 i 6 persones en aquest link per fer una cerca del tresor amagat per Cambrils desxifrant enigmes, resolent proves i descobrint les pistes per resoldre el misteri a temps.

Aquest mateix dia, l'Arjau Vela Llatina de Cambrils organitza una taula rodona sota el títol “Tirar l'artet a Cambrils”. “Comptarem amb la presència de gent d'avançada edat a qui ensenyarem fotografies antigues de l'Arxiu Municipal de Cambrils perquè ens expliquin com es feia aquesta calada”, explicava el president de l'Arjau, Jordi Piqué.

Aquest dia també es farà la primera de les tres master class de Swing (dimarts, dimecres i dijous, entre les 20.30 i les 21.30 hores al passeig de les Palmeres) a càrrec de l'Associació Tarragona Swing, que culminaran amb el concert de Men in Swing, el 27 de juny.

Festa de l'Ormeig i Revetlla de Sant Pere

Els actes més assenyalats arriben a partir del 28 de juny. Aquest mateix dia se celebrarà la 18a edició de la Festa de l'Ormeig, on l'Arjau Vela Llatina organitza una sèrie d'accions per valorar la cultura marinera cambrilenca a la platja del Regueral. A les 18 hores, es farà una demostració de navegació tradicional.

A les 19.30 hores, s'iniciaran les recreacions d'oficis mariners antics. Una d'aquestes recreacions consistirà en una tirada del rall, a càrrec de Joan Rom Migranya, i una tirada del rossegall, igual que l'any passat, amb la col·laboració del Ball Parlat de Vileros i Mariners. La darrera activitat serà la tirada de l'artet, dirigida per professionals de la Confraria i amb la col·laboració dels Vogadors Vent d'Estrop. La Festa de l'Ormeig es tancarà amb una reproducció d'una subhasta de peix a l'antiga a càrrec de Francesc Benaiges.

Pel que fa a les revetlles, la novetat d'enguany és que el ball de Festa Major i la Revetlla Jove se celebraran el mateix dia. A les 22.30 hores, al passeig Miramar, l'Orquestra Swing Latino oferirà el seu repertori pels més grans, mentre que la joventut és convocada per la Colla Jove a partir d'una hora més tard i fins a les 6 de la matinada. Posaran la música, en l'escenari muntat a la platja del Regueral, La Nit del Canet –grup tribut a Txarango, Buhos, The Tyets i altres–, PD Petxines, DJ Dimuca i DJ Osmi.

Diada de Sant Pere amb tram silenciós

La Diada de Sant Pere serà el 29 de juny i començarà ben d'hora, amb les matinades pels carrers del barri del Port a càrrec dels Cagarrieres i els gralles de Tota l'Endenga. A les 11.30 hores, anada a missa –se celebrarà a les 12 hores a l'església de Sant Pere– per part de les autoritats, el pubillatge i els gegants Pere i Camí i l'acompanyament de la Cobla Ministrers de Cambrils.

A la tarda, cercavila de Sant Pere a partir de les 18.30 hores. Se sortirà de la plaça Aragó i s'anirà fins a les Escales Reials. Hi participaran el Ball de Diables Cagarrieres, els Timbalers Cop de Cap, la Colla Gegantera Tota l'Endenga, els Nyanyos Timbalers i el Ball de Bastons de Cambrils. El recorregut passarà pel carrer de Sant Pere, de Consolat de Mar i del Carme; on es farà un tram silenciós per totes aquelles persones amb diversitat sensorial. L'Arjau també participarà de la cercavila amb una hissada de veles des del moll.
I, igual que l'any passat, el dia de Sant Pere es clourà amb el Sopar Mariner. Fideus rossos per 8 euros i barra de bar a càrrec de Mariners i Marineres i la Confraria de Pescadors. Hi ha 350 bitllets disponibles que es poden comprar des del 15 de juny a les llibreries Torrevisca i Bellart. Aquest any, el sopar tindrà música gràcies al grup Femme Versions i les PD Petxines.

Reconeixement als Peres per tancar la Festa Major

El diumenge 30 de juny se celebrarà, per anar tancant la festa, la Diada Castellera amb els Xiquets de Cambrils, els Nois de la Torre i els Brivalls de Cornudella.

I el darrer acte de la Festa Major serà una novetat. Durant les festes de la Mare de Déu del Camí es fa un homenatge a les Camís de tot Cambrils i, aquest any, serà la primera vegada que també es faci un homenatge a tots els Peres. Tindrà lloc el 30 de juny a partir de les 20 hores al parc del Pescador i també es comptarà amb l'actuació de A Grup Vocal.

L’Apunt

«Sense les entitats no seria possible»
L'alcalde Alfredo Clúa va destacar la importància de la Festa Major de Sant Pere per reconèixer la vida marinera i, especialment, la de la Festa de l'Ormeig, que recull la tradició de baix a mar. Tant el batlle com la regidora de Festes van apuntar que sense les entitats "seria impossible tenir aquesta festa". Teresa Recasens va elogiar la tasca de preservació de la "tradició festiva i popular" que fan any rere any i va convidar a tothom a gaudir de la primera de les tres festes majors cambrilenques de l'any.

Comenta aquest article