Informació general

Gastronomia

Gastrotour, Cambrils amb Gust de Mar i Romesco Food&Drinks seran les novetats del calendari gastronòmic 2024

Se sumen a d'altres ja tradicionals com el Festival del Vi o les Jornades de la Galera i a la recuperada Ruta La Mar de Tapes, que no se celebrava des de 2021

Per Andreu Dalmau

El calendari s'inaugurarà el 9 de febrer amb les Jornades de la Galera
El calendari s'inaugurarà el 9 de febrer amb les Jornades de la Galera | Andreu Dalmau

Cambrils tornarà a posicionar-se un any més com a capital gastronòmica de la Costa Daurada amb la celebració d'un calendari de quinze activitats culinàries que inclou novetats i que va ser presentat ahir a l'Escola d'Hostaleria i Turisme. Gastrotour, Cambrils amb Gust de Mar i el Romesco Food&Drinks seran les tres noves iniciatives que se sumaran a d'altres ja tradicionals com el Festival del Vi o les Jornades de la Galera i de recuperades com la ruta La Mar de Tapes.

Alfredo Clúa, alcalde de Cambrils, va destacar la unió d'esforços que suposa l'organització d'aquest calendari cada any i va apuntar que, per ell, Cambrils és “la capital gastronòmica, no només de la Costa Daurada, sinó també de Catalunya”. La regidora de Promoció Econòmica, Neus Cárdenas, afirmava que aquesta programació és “fruit del treball transversal de moltes persones que dibuixen la nostra identitat, un equilibri entre tradició i innovació” i també va reivindicar la necessitat de donar suport al sector primari cambrilenc, que en aquest acte estava representat per Clàudia Masdeu, secretària de la Confraria de Pescadors; i Pau Serra, president de la Cooperativa Agrícola.

Les novetats

La novetat més destacada d'aquest calendari gastronòmic serà el Gastrotour, una ruta de “platillos” que se celebrarà tots els dijous entre els mesos de febrer i novembre. Encara s'està acabant de tancar la llista de bars i restaurants participants, però la idea és que cada setmana puguin oferir una tapa diferent més una copa de vi o cava pel preu de 6 euros. L'objectiu d'aquesta iniciativa és “dinamitzar i desestacionalitzar” el sector, tal com explicava Jordi Tranquillo, representant de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria de Cambrils i xef del restaurant La Stiva.

D'altra banda, Cambrils amb Gust de Mar serà una campanya que pretén impulsar tres productes típics del nostre municipi com són la gamba blanca, el seitó i la canana. “Aquests productes aporten un valor afegit i és bàsic promocionar-los, així com promocionar també els nostres valors i identitat com a poble pescador”, reflexionava Clàudia Masdeu. En aquestes jornades, que se celebraran entre el 8 i el 24 de novembre, s'oferiran menús protagonitzats per aquestes tres espècies. La inauguració i la cloenda de Cambrils amb Gust de Mar es faran amb una degustació popular al port.

Imatge de la celebració de les Jornades de la Galera, l'any passat (Foto: Lluís Rovira i Barenys)

I la tercera novetat serà Romesco Food&Drinks, una fira molt demandada per l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria de Cambrils que se celebraran entre el 16 i el 19 de maig, just abans de les Jornades (entre el 24 de maig i el 9 de juny) dedicades a aquesta salsa tan típica. Aquesta “festa del romesco” tindrà un format similar a la Fira del Vi, és a dir que combinarà degustacions gastronòmiques amb cervesa artesanal i una àmplia oferta lúdica. A més, es recuperarà el tradicional concurs de Mestres Romescaires que l'any passat no es va celebrar.

El calendari manté les ja consolidades Jornades de la Galera i la Cuina Marinera (del 9 al 25 de febrer), l'Encarxofat (del 8 al 24 de març), les visites guiades a la Confraria (dimecres de juliol i agost), la Fira del Vi (entre el 10 i el 13 d'octubre) i les Jornades de l'Oli Nou (entre el 25 d'octubre i el 3 de novembre).

Promoció internacional

Camí Mendoza, regidora de Turisme, va destacar el paper clau que ha de continuar desenvolupant la gastronomia a Cambrils en el futur. Per aquest motiu, la regidora dona molta importància a la promoció nacional i internacional que suposa la presència del municipi en grans fires com poden ser Fitur i Madrid Fusión, que se celebraran entre avui i el 31 de gener; el Show Internacional Saborea, que se celebrarà entre maig i juny; o Taste of Dublin, que es durà a terme entre el 13 i el 16 de juny. A nivell local, la gastronomia de Cambrils també serà visible els 5, 6 i 12 de febrer al programa de Canal Reus Gastromòbil.

Tranquillo: «Estem més contents que l'any passat»

La presentació d'aquest calendari arriba pocs mesos després que l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria mostrés el seu descontentament per la planificació de l'Ajuntament respecte a la programació gastronòmica de l'any passat. Cal recordar que una de les principals novetats presentades el 2023 va ser el Mes de la Tonyina, una jornada que estava prevista per inicis de novembre i, finalment, no es va celebrar. En aquesta edició, tampoc es durà a terme, segons Camí Mendoza perquè “s'ha acordat per consens juntament amb la Confraria i els empresaris fer altres accions i promocionar els peixos que es pesquen més, com la gamba blanca, el seitó i la canana”.

D'altra banda, l'associació també demanava, i així serà, que es recuperés la ruta La Mar de Tapes, que no se celebrava des del 2021. L'any 2022, l'anterior govern va intentar fer un canvi de dates –s'havia de celebrar entre el 14 i el 21 d'octubre–, però, finalment, es va suspendre perquè no es va arribar al mínim de 30 participants que exigia el patrocinador. Després que no es programés al calendari del 2023, se celebrarà la desena edició tornant al mes de juny, entre el 7 i el 16 d'aquest mes. La recuperació d'aquesta activitat, segons Jordi Tranquillo, suposa “un reconeixement als bars que fan les coses ben fetes”. Tot i això, la ruta no inclourà un Concurs Provincial de Tapes, com també demanava l'associació.

El representant de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria valorava positivament el calendari gastronòmic d'enguany: “estem més contents que l'any passat i l'any que ve serà millor segur”. La regidora de Promoció Econòmica també va destacar la voluntat de millora del consistori: “tenim reptes per endavant i no hem de ser autocomplaents”. La col·laboració públicoprivada és fonamental, segons Camí Mendoza, perquè aquestes jornades siguin possibles.

Comenta aquest article