Cultura

Història

Josep Capella posa veu a la crònica del Setge de 1640 de Josep Andria (Conté galeria fotogràfica)

L'Asociación Napoléonica Valenciana d’Algemesí i membres de l’Associació de Veïns el Portal del Barri Antic fan una impactant recreació d’un dels episodis més sagnants de la Guerra dels Segadors

Per Cristina Sierra

Moment de la recreació en què la tropa de soldats ataca els cambrilencs
Moment de la recreació en què la tropa de soldats ataca els cambrilencs | Lluís Rovira i Barenys

Cambrils va reviure ahir al matí un dels episodis més sagnants de la Guerra dels Segadors: el Setge de 1640. Gràcies al projecte "Escenaris de la Història" de la Xarxa d’Història i Monuments de Catalunya i al Museu d’Història de Cambrils, desenes de cambrilencs van ser testimonis de com les tropes castellanes comandades pel Marquès de los Vélez van degollar sense pietat els vilatans el desembre de 1640.

La recreació històrica, al portal del carrer Major de la plaça del Setge, va anar a càrrec de l’Asociación Napoleónica Valenciana d’Algemesí (València) i dels membres de l’Associació de Veïns el Portal del Barri Antic. El periodista cambrilenc Josep Capella va ser l’encarregat de narrar aquest episodi posant veu a les cròniques de Josep Andria que ara fa quatre anys va publicar Jordi Moreno en un reportatge a Revista Cambrils, el desembre de 2019. 

El membre del consell de redacció de la publicació cambrilenca va fer una troballa excepcional a l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona, específicament, dins del conjunt de documents no digitalitzats de la Parròquia de Santa Maria de Cambrils. Va trobar un llibre de notes del pagès cambrilenc Josep Andria on explicava el setge de tres dies al recinte emmurallat de Cambrils per part de l’exèrcit del rei Felip IV. "Va ser el primer historiador, o el primer periodista, del que tenim constància aquí a Cambrils", va dir el director del Museu d’Història de Cambrils, Gerard Martí, abans d’iniciar la recreació. Arran del testimoni de Josep Andria publicat per Jordi Moreno, l’historiador i museòleg Damià Amorós va elaborar el text històric que va servir de base a l’escriptora Imma Cortina per narrar el Setge i la Guerra dels Segadors. 

Abans de procedir a la lectura, es va fer l’obertura del campament i la recreació de la vida quotidiana de la tropa a la mateixa plaça del Setge. A continuació, Josep Capella, que ahir era "un mariner fent de vilero", com va dir Gerard Martí, va llegir el relat basat en les notes de Josep Andria mentre es recreaven els fets ocorreguts, des de l’arribada de les tropes a la mort dels cambrilencs. 

Construir "històries que fan història"

Aquesta recreació formava part d’”Escenaris de la Història” de la Xarxa de Museus d’Història i Monuments de Catalunya, un projecte de divulgació cultural que té per objectiu explicar la història de Catalunya a través dels museus i monuments que componen la Xarxa. Aquesta iniciativa agrupa 14 microhistòries on es presenta cada un d’aquests equipaments a través de les vivències de les persones que han habitat aquest lloc. Amb la idea de construir "històries que fan història", la narració es desenvolupa a partir de valors com la igualtat de gènere, l’alteritat, la inclusió, el rigor històric i la pluralitat. Tot el material gràfic i audiovisual està recollit a la seva pàgina web.

A la presentació, el regidor de Cultura i Patrimoni Històric de l’Ajuntament de Cambrils, Jordi Barberà, va afirmar que aquest acte "té transcendència a la nostra història. Volíem incloure el patrimoni històric dins la nomenclatura de l’àrea de Cultura perquè passessin coses com la que veiem avui. Volem ser agents actius per conèixer la nostra història".

Per la seva part, l’alcalde Alfredo Clúa va agrair la col·laboració de Josep Capella i Damià Amorós per fer possible aquesta recreació, lamentant que, tot i que aquest acte va passar fa gairebé quatre-cents anys, malauradament ara encara tenim episodis com la guerra d’Ucraïna i Rússia i el conflicte entre Israel i Palestina.