Informació general

Política

L'Ajuntament aprova entre crítiques les ordenances fiscals per al 2024

El Nou Moviment Ciutadà, PP i VOX es mostren en contra de la pujada de l'IBI i de l'Impost de Vehicles de Tracció Mecànica i denuncien el “menyspreu” per part de l'equip de govern a l'hora de convocar el ple

Per Cristina Sierra, Andreu Dalmau

El plenari extraordinari es va celebrar ahir a primera hora del matí
El plenari extraordinari es va celebrar ahir a primera hora del matí | Andreu Dalmau

El ple de l'Ajuntament de Cambrils va aprovar inicialment, ahir al matí, les ordenances fiscals per al 2024. Una sessió de caràcter extraordinari en la qual l'oposició va criticar amb contundència la proposta de l'equip de govern d'apujar un 9,5% l'IBI i un 1% l'Impost de Vehicles de Tracció Mecànica.

La tensió entre govern i oposició es va evidenciar en el primer punt de l'ordre del dia, el d'aprovar la urgència de la sessió. Isabel Segarra, portaveu de VOX, va denunciar "les formes" de la convocatòria perquè no havien tingut temps d'estudiar les ordenances.

En aquesta línia, Oliver Klein, del Nou Moviment Ciutadà, va acusar a l'alcalde Alfredo Clúa de "menysprear" l'oposició. "Estan anteposant els seus interessos, un dels plens més importants com aquest es donava més marge a l'oposició per poder-se mirar la documentació detingudament", va dir l'exbatlle, que va qüestionar que la proposta estigués ben treballada i va preguntar pel full de ruta del govern "més enllà d'anar contra la força política més votada". Klein també va afirmar que el govern "no té cap voluntat de fer el ple ordinari del mes (tocaria divendres 27 d'octubre) perquè no es deixa fiscalitzar amb preguntes de l'oposició".

Tant el regidor de Cultura, Jordi Barberà, com l'alcalde van respondre al portaveu de l'NMC recordant-li que ell quan era batlle va convocar el ple de pressupostos per al 2023 en 24 hores. "Que vingui aquí a donar lliçons de que donava oxígen a l'oposició, em sembla que ja no recorda com actuava", va contestar el regidor d'En Comú Podem.

Alfredo Clúa responent a les crítiques de l'oposició (Foto: Andreu Dalmau)

 

Ingressos de més de 18 milions d'euros

Després d'aprovar diversos punts de tràmit, finalment va ser el torn de les ordenances fiscals. El regidor d'Hisenda, Aleix Rom, va detallar els canvis que proposava el govern com havia fet el dia anterior en roda de premsa. Va destacar la pujada del 9,5% de l'Impost de Béns Immobles (IBI), una ordenança que no es modificava des de feia vuit anys i que suposarà uns ingressos de 18,7 milions d'euros, uns 1,6 milions d'euros més que enguany.

També va fer referència a l'augment de l'1% de l'Impost de Vehicles de Tracció Mecànica -suposarà 12.500 euros més- i l'aixecament de les mesures per fer front a la Covid-19 que encara estaven vigents, com la recuperació de la taxa per llicència d'obertura d'establiments i la d'atorgament de llicències d'obres menors. Uns canvis que, com va afirmar Rom, serviran per millorar els serveis cap a la ciutadania, com per exemple, el servei de neteja. "La gent mereix trobar-se el seu carrer net", va manifestar.

Isabel Segarra: "no enganyin i manipulin a la ciutadania amb dades irrellevants"

Isabel Segarra, portaveu de VOX, va comparar la situació fiscal de Cambrils amb la de Salou arran l'afirmació que havia fet el dia anterior el govern dient que Cambrils era el "cinquè municipi de la província" amb menys càrrega fiscal. "No ens poden dir que Cambrils recapta menys que Salou i per això apugen l'IBI", apuntava, "per suposat que Salou recapta més, perquè té més habitatge construït". Segarra va demanar al govern que no "enganyin i manipulin la ciutadania" dient que Cambrils és un dels municipis "amb menor pressió fiscal" fent comparacions amb "dades irrellevants per a la recaptació de l'IBI".

La líder del partit d'extrema dreta va acusar l'equip de govern d'omplir-se la boca parlant "d'inclusió social" i que, en canvi, augmenten la pressió fiscal complicant la vida de les famílies. "Quan els governs de les esquerres diuen que venen a millorar la vida de les persones significa que venen a apujar impostos", acusava Segarra, "la nostra vida millorarà quan tinguem menys càrrega fiscal i per això votarem en contra d'aquestes ordenances".

D'altra banda, la portaveu de VOX va tornar a apuntar cap a l'Escola d'Adults i l'Escola de Música com un possibilitat de "reduïr despeses", a lo que Jordi Barberà va respondre que "el 'carinyo' que li tenen els partits d'extrema dreta a aquests entitats és curiós".

David Chatelain: "aquesta pujada no ha estat per ningú una sorpresa, entra en el manual bàsic dels socialistes"

A continuació, el portaveu del PP, David Chatelain, es va mostrar especialment crític amb el govern. I és que, com va dir, havia preguntat en diverses ocasions si s'apujarien els impostos i no havia rebut resposta. "Aquesta pujada no ha estat per ningú una sorpresa, entra en el manual bàsic dels socialistes", va afirmar el regidor, que va expressar el seu desacord amb les paraules de "pujada continguda" que havien utilitzat l'alcalde i el regidor d'Hisenda per presentar les ordenances.

Chatelain va acusar al govern local de seguir les maneres de fer d'altres ajuntaments on manen socialistes, com el de Tarragona o el de Reus. "Aquestes pujades es venen amb el mateix argument de manual", va comunicar. El portaveu també va dir que el govern "falsejava la realitat" perquè al 2015 el govern de Camí Mendoza havia pujat l'IBI un 10% i al 2020 es va incrementar un 3% i va recordar que van incrementar la taxa de brosses un 21% en dos anys.

Un altre tema que va treure Chatelain va ser la taxa d'ocupació de la via pública. Va assegurar que a la reunió que l'oposició va mantenir la setmana amb el regidor d'Hisenda se'ls hi havia dit que canviarien les catalogacions de carrers del Port i places com la del Pòsit i Mossèn Batalla, passant de la Categoria 1 a Preferent. Un canvi que, segons el portaveu del PP, s'incorporava en un informe del departament d'Urbanisme.

Aleix Rom va negar aquesta modificació. "Torna a fer el ridícul avançant a la premsa unes mesures que no es porten a terme", va manifestar el regidor, que també va dir que no era cert que l'equip de govern ampliés el càrrecs de confiança després d'una pregunta que li va fer Chatelain. "Hem estat molt transparents, hem tirat endavant mesures que entenem que no són populars però hem d'assumir les conseqüències perquè el municipi va per davant de les persones que ocupem aquestes cadires", va sostindre.

Oliver Klein: "La pujada del 9,5% de l'IBI és desmesurada i inadequada"

Per la seva banda, Oliver Klein també va anunciar el vot negatiu del Nou Moviment Ciutadà. Klein va recordar que, mentre va ser alcalde, "no es van pujar els impostos" i que, al mateix temps, "es va combatre la pandèmia i es va fer obra pública".

Respecte a la pujada de l'IBI, el portaveu de l'NMC va apuntar que, amb l'actual inflació, la pujada del 9,5% és "desmesurada i inadequada" i que es notarà encarà més amb el pas del temps: "hauríem de ser previsors i actuar per una altra banda". Klein va anunciar que presentaran al·legacions a les ordenances per fer "propostes de millora", un fet que Aleix Rom va animar a fer a la resta de partits de l'oposició.

Oliver Klein intervenint durant el ple (Foto: Andreu Dalmau)

 

El cap de l'oposició també va preguntar on s'invertiran els diners aconseguits amb aquesta pujada d'impostos: "hem de saber el que és imprescindible i el que no". Oliver Klein també va recordar que, si es volen reduir despeses, el govern podria "retirar les cinc dedicacions exclusives" que ostenta l'equip de govern. "Pensin en la població, no siguin egoistes", va exigir el líder de l'NMC.

Les ordenances es van aprovar únicament amb els vots a favor del govern i els vots en contra de tota l'oposició.

Comenta aquest article