Informació general

Hisenda

L’Ajuntament pujarà un 9,5% l’IBI i un 1% l’impost sobre els vehicles de tracció mecànica

L’equip de govern presenta els canvis fets en les ordenances fiscals pel 2024 amb l’objectiu de millorar serveis i fer inversions

Per Cristina Sierra

D'esquerra a dreta: Jordi Barberà, Enric Daza, Aleix Rom, Alfredo Clúa i Camí Mendoza, aquest matí en roda de premsa
D'esquerra a dreta: Jordi Barberà, Enric Daza, Aleix Rom, Alfredo Clúa i Camí Mendoza, aquest matí en roda de premsa | Cristina Sierra

L’Ajuntament de Cambrils aprovarà, demà en ple extraordinari, una "pujada molt continguda" de les ordenances fiscals pel 2024. Aquest matí, l’alcalde, Alfredo Clúa, i el regidor d’Hisenda, Aleix Rom, acompanyats dels portaveus d’ERC -Camí Mendoza-, Junts -Enric Daza- i En Comú Podem -Jordi Baberà-, han presentat els canvis que han estudiat amb l’objectiu de millorar serveis i fer inversions.

Com ha dit el batlle, la pujada de la llum o l’augment salarial dels funcionaris influeixen en els pressupostos i, amb els imports actuals de les ordenances, no hi ha marge d’actuació a l’ajuntament. "Tots els ingressos anaven cap a despesa ordinària i deixaven a zero la partida d’inversions. Hem de treure marge per invertir. O es retallen serveis o s’apugen els impostos. Som el cinquè municipi de la província amb menys càrrega fiscal, estem per darrere d’altres ajuntaments que tenen la mateixa o menys població i amb aquesta pujada podem garantir els serveis. Amb aquestes ordenances farem projectes que són completament necessaris", ha destacat.

El regidor d’Hisenda ha detallat els dos canvis significatius que proposa l’equip de govern pel proper any. Rom ha agraït la tasca que han fet tant grups de govern com tècnics, així com a l’oposició, que ha participat "en reunions de treball que eren suposadament de caràcter privat".

Aleix Rom: "Amb l’IBI recaptarem 1,6 milions d’euros més"

El regidor d’ERC ha remarcat en diverses ocasions que les ordenances són "la principal font d’ingressos de l’Ajuntament", que té enguany un pressupost de 48 milions d’euros, una xifra que incrementarà el proper any com ha avançat. El canvi més notable de les ordenances serà a l’Impost sobre béns immobles (IBI), que pujarà un 9,5%. "L’IBI suposa uns 17 milions d'euros d’ingressos. Inexplicablement hi ha altres ajuntaments que, tenint menys població, ingressen més que nosaltres (…) Aquest impost no es modificava des de fa vuit anys i, tenint en compte la inflació del 21,6%, era necessari i urgent prendre mesures com aquesta", ha comentat Rom, que ha destacat que, tot i aquest augment, "seguirem estant per sota de la mitjana de la Vegueria de Tarragona i a nivell català. Tenint aquestes dades, dir que és rotundament fals que a Cambrils es paguen molts impostos". 

L’altre canvi serà la pujada de l’1% de l’impost sobre els vehicles de tracció mecànica. El regidor d’Hisenda ha posat a tall d’exemple com afectarà aquests canvis en els rebuts del proper any. Aquells domicilis que actualment tenen un IBI de 300 euros, pagaran 28 euros més l’any, mentre que el rebut de vehicles pasarà dels 67,37 euros als 68,16. 

Amb aquesta mesura, s’obtindran unes quantitats que permetran fer inversions. "Amb l’IBI recaptarem 1,6 milions d’euros més, mentre que amb l’impost sobre els vehicles de tracció mecànica tindrem 12.500 euros més", ha especificat. 

El regidor també ha confirmat que la taxa d’escombraries es congela i també s’aixecaran les mesures aplicades per combatre els efectes de la Covid-19, com l’exempció de les taxes d’obres menors. També es recuperen els imports que hi havia abans de 2020 sobre la taxa per llicència d’obertura d’establiments i s’actualitza el valor del mòdul bàsic, passant als 498 euros per metre quadrat. 

La millora del servei de neteja, prioritat absoluta

Durant la seva exposició, Aleix Rom ha volgut deixar clar que aquests canvis que s’aprovaran demà s’han fet per millorar la qualitat de vida dels ciutadans. "Quan vam entrar a l’Ajuntament ens vam trobar amb un deute d’1,5 milions d’euros en factures de gas i llum. Hem de fer front a l’increment salarial marcat per la llei, el Personal suposa un 40% del pressupost. Aquest canvis tindran un impacte i benefici directe sobre la ciutadania l’any 2024, serà un benefici immediat. Necessitem invertir en neteja pel benestar comú, això serà una prioritat", ha apuntat el regidor, que reafirmava que és un govern "que ha vingut a endreçar, a posar ordre i a acabar amb les mesures provisionals i presses electorals". 

L’equip de govern ha avançat que hi haurà prop de 700.000 euros per poder tirar inversions però no han volgut especificar quines.

Comenta aquest article