Informació general

Política

Alfredo Clúa és investit nou alcalde de Cambrils (Conté galeria fotogràfica)

El ple de constitució del nou Ajuntament ha estat marcat pels crits contra VOX per l’ús del castellà i els ganivets entre Oliver Klein i Enric Daza, després de la denúncia per prevaricació presentada pel líder del Nou Moviment Ciutadà contra el seu excompany de partit

Per Cristina Sierra, Maria Vidal

Alfredo Clúa amb la vara que l'acredita com a nou alcalde de Cambrils
Alfredo Clúa amb la vara que l'acredita com a nou alcalde de Cambrils | Andreu Dalmau

Alfredo Clúa ja és el nou alcalde de Cambrils. El candidat socialista ha estat investit batlle de la ciutat en un ple que ha començat a les 11.30 hores, amb una sala plena i amb la presència d’alguns exregidors i exalcaldes del consistori. Una sessió que ha estat marcada pels crits contra VOX per l’ús del castellà i pels ganivets entre Oliver Klein i Enric Daza, que s’han vist les cares un dia després de conèixer la denúncia per prevaricació presentada pel portaveu del Nou Moviment Ciutadà en contra del seu excompany de partit.

La formació liderada per l’exbatlle ha fet l’entrada a la sala enmig dels aplaudiments per part dels seus simpatitzants. Un altre fet que ha cridat l’atenció ha estat la distribució de les cadires. Per primer cop, només els portaveus de cada partit ocupaven el seu lloc a la taula i la resta de regidors estaven asseguts al mig. Alfredo Clúa (PSC), Cami Mendoza (ERC), Enric Daza (Junts) i Jordi Barberà (En Comú Podem), el nou govern, estaven al costat dret; mentre que Oliver Klein (NMC), David Chatelain (PP) i Isabel Segarra (VOX), estaven a l’esquerra. 

Una presa de possessió en català i castellà

La secretària municipal ha iniciat el ple amb la constitució de la mesa d’edat que, casualment, ha estat formada pels dos regidors de VOX. Isabel Segarra ha actuat com a presidenta i Ricard Montero com a vocal. Segarra ha llegit tota l’estona en castellà, el que ha provocat que part del públic demanés que aquesta part es fés en català. “Tots ho entenem millor”, ha dit una dona del públic. No obstant, la regidora ha continuat la seva intervenció en castellà, el que ha motivat xiulets i que el seu company de mesa hagit fet una crida a l’ordre.

El mateix ha passat amb la presa de possessió dels 21 regidors i regidores del consistori. Segarra ha llegit el jurament en castellà i han estat diversos els regidors que, quan els hi ha tocat, han demanat que els hi llegís en català. Enrique Arce (PSC) ha promès el càrrec; Gemma Balanyà (PSC), ha jurat; Jordi Barberà, un dels que ha demanat que s’utilitzés el català, ha promès per imperatiu legal; Carlos Caballero (NMC) ha jurat i promès; Neus Cárdenas (ERC), que ha demanat en català, ha promès per imperatiu legal; David Chatelain (PP) ha jurat; Alfredo Clúa (PSC), en català, ha jurat; Enric Daza (Junts), en català, ha promès per imperatiu legal; Maria del Mar España (NMC) ha jurat i promès; José Ángel García (NMC), ha promès; Alejandro Garcia (ERC), en català, ha promès per imperatiu legal; Oliver Klein (NMC) ha jurat i promès; Antonio Martínez (NMC) ha jurat i promès; Laura Mellau (Junts), en català, ha promès per imperatiu legal; Camí Mendoza, en català, ha promès per imperatiu legal; Patricia de Miguel (PP) ha jurat; Natalia Pleguezuelos (NMC) ha jurat i promès; Teresa Recasens (Junts), en català, ha afirmat que “prometo per imperatiu legal i juro defensar la llengua i la cultura catalana”; Aleix Rom (ERC), en català, ha promès per imperatiu legal; Isabel Segarra (VOX) ha jurat i, per últim, Ricard Montero (VOX) ha jurat “en defensa de la llibertat dels cambrilencs i espanyols així com salvaguardar la Constitució de tots els atacs del separatisme”. Una jura que ha fet que molta gent xiulés i que s’escoltès el crit de “fora els feixistes de Cambrils”. 

11 vots per Clúa, 8 per Klein i 2 per Segarra

Una vegada els regidors han pres possessió del càrrec, s’ha procedit a l’elecció del nou alcalde o alcaldessa. Alfredo Clúa, Oliver Klein i Isabel Segarra han estat els tres candidats que s’han presentat. Un cop feta la votació secreta dels 21 regidors i regidores, s’ha fet el recompte de vots que ha quedat de la següent manera: 11 vots per Clúa, 8 per Klein i 2 per Segarra. 

A les 12.15 hores, s’ha proclamat al candidat socialista com a nou alcalde del municipi. Els seus companys de partit i de govern s’han aixecat per aplaudir el nomenament, així com bona part del públic present. L’entrega de la vara no l’ha fet el batlle sortint, sinó que ha estat Isabel Segarra qui ha donat el bastó al flamant alcalde, que ha jurat i promès complir les obligacions com a batlle. Tot seguit, ha ocupat el seu lloc a la sala de plens i ha donat la paraula als diferents portaveus dels grups municipals representats al consistori. 

Jordi Barberà: “Quan nosaltres som a l’ajuntament, tant si és a l’oposició com a govern, Cambrils avança”

El primer portaveu en parlar ha estat Jordi Barberà, d’En Comú Podem. El nou regidor ha centrat la primera part del seu discurs fent referència al passat del partit. “Ens reivindiquem com a hereus de l’ajuntament que al 1932 va hissar per primera vegada la bandera republicana; com a hereus del 12 de gener del 1934 quan una coalició d’esquerres va guanyar les eleccions a Cambrils. Ens reivindiquem com a hereus del comitè antifeixista de Cambrils que es va constituir el juliol de 1936 i dels alcaldes del 1936,1937 i 1938. També ens reivindiquem com a hereus de la Maria Dolors Medina, regidora del PSUC l’any 1983, i dels regidors Salvador Matas, Ramon García Mateos i de l’Ivan Sanz. Quan nosaltres som a l’ajuntament, tant si és a l’oposició com a govern, Cambrils avança”, ha dit. 

Barberà també ha fet referència a les darreres setmanes que han retardat la formació del govern. “Han estat setmanes intenses, de confrontar programes, idees i projectes de Ciutat. Aquest pacte és fruit del consens i democràtic d’una majoria àmplia de ciutadans. Estem molt contents de votar l’Alfredo, estem convençuts que serà un bon alcalde. Estem orgullosos d’iniciar aquest govern que neix amb ambició i voluntat de projectar el futur de Cambrils, no només d’aquests quatre anys”, ha apuntat.

Per últim, ha tingut unes paraules cap als partits de l’oposició. “Vull felicitar a l’NMC, la llista més votada, per fer un exercici d’oposició responsable, constructiva i que pugi al carro daquesta transformació que estem disposats a tirar endavant. Sé que les coses no estan en el millor moment, però seria interessant per Cambrils que fos així”, ha demanat Barberà, que també ha remarcat que és “necessari i imprescindible combatre a aquells que ens volen ressignats i sotmesos”. 

Isabel Segarra: “El consens de l’esquerra i el separatisme han convertit Cambrils en una ciutat insegura

La portaveu de Vox, Isabel Segarra, ha celebrat que el partit d’extrema dreta hagi entrat per primera vegada al consistori municipal i ha manifestat que “per molt que durant la campanya hagin provat d’acovadir-nos, insultar-nos o amenaçar-nos, la nostra fermesa i determinació ens han permès estar avui aquí”. En un discurs íntegrament en castellà, Segarra ha afirmat que “des d’avui mateix treballarem durament per revertir la situació de paràlisi, deteriorament i d’inseguretat que vivim a Cambrils”. “Són molts anys d’abandonament, de maltracte i de mals governs de l’administració municipal”, ha afegit.

En la mateixa línia, la representant de Vox ha declarat que “no s’ha prestat atenció als problemes reals i quotidians dels ciutadans” i que “el consens de l’esquerra i el separatisme han convertit Cambrils en una ciutat insegura”. Segons Segarra, al municipi “la gent passeja amb por a certes hores, la nostra gent gran ha de vigilar quan va a treure la pensió, i moltes mares dormen intranquil·les sabent que els seus fills estan de nit pels carrers de Cambrils”.

Segarra també ha anunciat que “treballarem incansablement per assegurar la prosperitat econòmica davant a l’infern fiscal, a les agendes globablistes i al fanatisme climàtic que arruïna a les nostres empreses”. “Alguns dels partits aquí representats ja ens han posat línies vermelles, i ja els hi diem a tots ells que nosaltres no exercirem un activisme polític de sigles. No serem sectaris, ho tenim clar”, ha apuntat la representant de Vox. “Treballarem perquè els nostres fills puguin fer la seva vida aquí, perquè puguin formar una família i desenvolupar el seu projecte vital en un Cambrils amb vida i oportunitats”, ha conclòs Segarra, qui ha finalitzat el seu discurs entremig de xiulets per part del públic. Durant la seva intervenció, els regidors de Junts -Enric Daza, Teresa Recasens i Laura Mellau- i el d’En Comú Podem -Jordi Barberà- s’han col·locat d’esquenes a ella.

David Chatelain: “Creu el PSC que li anirà millor amb els seus nous socis de govern? Ja els hi dic jo que no”

El discurs del portaveu del PP, David Chatelain, ha estat un dels més controvertits de la sessió. El regidor ha fet una intervenció en català i castellà. “És un honor i una responsabilitat representar la voluntat d’una important quantitat d’electors. Als nous regidors, benvinguts a l’arena, al colosseu. Tothom hauria de passar pel servei públic per entrendre què es fa aquí, això també implica el respecte, encara que a alguns els hi costa d’entendre”, ha dit.

A continuació, ha preguntat a la sala si sabia què significa la coherència per fer referència al paper del PSC, barrejant la situació política cambrilenca amb la catalana i estatal, el que ha motivat que bona part del públic l’hagi xiulat i demanat que es centri en Cambrils. “Com es pot presentar el PSC com un partit defensor de la Constitució si són aliats de l’indepentisme!”, ha exclamat el regidor, que ha afegit que ell es sentia “orgullós de formar part d’un partit que té sentit d’estat”. 

També ha carregat contra Junts, afirmant que “no han millorat el resultats electorals del senyor Lluís Abella tot i haver fet una campanya amb uns costos molt, molt, molt superiors”. En aquesta part de retrets, també n’hi ha hagut per Alfredo Clúa. “Creu el PSC que li anirà millor amb els seus nous socis de govern? Ja els hi dic que no i més després d’escoltar les promeses electorals d’alguns (…) Li podria desitjar bona sort a l’alcalde, però a la vista dels antecedents es trobarà amb un sudoku molt difícil de resoldre. Gràcies per haver tornat a govern a aquells que vau expulsar amb la moció de censura, tota una coherència. I ho oblidava, no mentiu, només canvieu d’opinió”, ha dit en referència a les declaracions del president espanyol Pedro Sánchez.

Enric Daza: “Demano que a partir d’ara mateix es comenci a treballar seriosament. Ja n’hi ha prou d’intents de mantenir-se a la cadira a qualsevol preu i utilitzant maniobres poc clares”

Al seu torn, el portaveu de Junts, Enric Daza, ha iniciat el seu discurs lamentant el retard del ple d’investidura “per motius aliens a la normalitat democràtica” i garantint “que estarem al servei de tots els qui viuen a Cambrils i amb la màxima predisposició a treballar amb els nostres companys”. “Amb els nostres socis de govern ja hem establert el Pla d’Acció Municipal, que serà l’epicentre del nostre treball”, ha avançat Daza.

L’exregidor d’Urbanisme del consistori ha volgut donar la benvinguda als nous regidors que ara entren a formar part de l’equip de govern. “La gestió del dia a dia no és senzilla, sempre hi ha molts fronts oberts i la feina no s’acaba mai, però també som conscients que amb dedicació i vocació de servei, tot arriba a bon port i els objectius s’acaben aconseguint”, ha exposat Daza. Per aquest motiu, el portaveu de Junts ha demanat que “a partir d’ara mateix es comenci a treballar seriosament”. “Ja n’hi ha prou d’intents de mantenir-se a la cadira a qualsevol preu i utilitzant maniobres poc clares”, ha dit Daza. També ha afegit que “els qui volen fer de la política una forma de vida permanent, els hi exigim la serietat que es mereix aquest càrrec per respecte a les persones a les quals representem”.

Per últim, el representant de Junts ha afirmat que “tenim l’obligació i el plaer d’aportar el nostre granet de sorra per fer de Cambrils una ciutat amb major projecció, riquesa i amb més oportunitats”, de manera que com a regidors “demostrarem la nostra forma de ser i de fer com a cambrilencs, defensant la nostra cultura i el llegat dels nostres avantpassats, que també eren cambrilencs i catalans”. “No ens mourem ni un pam en la defensa de les nostres idees, en allò que representem com a poble, com a país i com a nació”, ha finalitzat Daza. 

Camí Mendoza: “A vegades cal ser generosos per aconseguir consensos i avançar”

La portaveu d’ERC, Camí Mendoza, ha dedicat els primers minuts del seu discurs a felicitar el nou alcalde i a “encoratjar-lo, juntament amb els membres del govern, fer una política transparent, social i honesta”. La republicana ha volgut també agrair la “confiança” dels socis de govern per haver fet realitat el pacte que “ha de fer possible l’estabilitat que necessita Cambrils, hem de fer polítiques per fer una ciutat més justa, més amable i més pròspera”.

Mendoza ha tingut un record pels regidors del partit que dimecres es van acomiadar que l’han acompanyat en els darrers mandats i ha parlat dels nous regidors que entren en aquesta legislatura, Aleix Rom i Neus Cárdenas. “Portaran la renovació i il·lusió i aire fresc, seran la recàrrega de piles que necessitem per continuar governant. L’Alejandro i jo aportarem l’experiència”, ha remarcat.

La cambrilenca ha explicat que aquest és el quart cop que forma part d’un mandat i perquè la formació ha donat suport a l’Alfredo Clúa. “Som 11 persones que tenim unes mateixes prioritats, hem estat capaços d’arribar a un acord i a vegades cal ser generosos per aconseguir consensos i avançar. En alguns temes serem estrictes, treballarem amb el mateix compromís i responsabilitat que hem fet aquests anys”, ha manifestat. 

Oliver Klein: “Vostès tenen un objectiu, que és defensar-se entre vostès mateixos, i estan contrariant a la majoria de la població de Cambrils”

La penúltima intervenció ha sigut la d’Oliver Klein, portaveu de Nou Moviment Ciutadà (NMC), qui ha començat expressant que “és un dia important per la democràcia”, tot i que ara hi ha qüestions que fan que “no sigui la democràcia de les persones, sinó la dels partits polítics”. En un discurs que ha durat més de 18 minuts, Klein també ha volgut retre homenatge als exregidors Joan Escrivà, qui ha mort avui, i Neus Bosquet, la seva mare, “persones que han contributït a fer gran el municipi”. Després, ha afirmat que “el que ens pugui acompanyar a partir d’avui no serà bo pels cambrilencs ni per Cambrils”, una línia que ha mantingut en tota la intervenció.

El fins ara alcalde de Cambrils ha posat en valor el govern dels darrers dos anys, assegurant que “n’estic orgullós i crec que n’estan orgullosos els qui han format part d’aquest govern”. Klein també ha tingut paraules per cadascun dels membres de la nova configuració. Al nou alcalde de Cambrils, Alfredo Clúa, l’ha titllat de “manca de personalitat, perquè no sé quin és el seu criteri”. A Camí Mendoza i al seu grup municipal, ERC, els hi ha dit que “són els millors amb els retrets i insults”. “Això no és el nivell que ens mereixem, però vostès s’han especialitzat darrerament en aquesta actitud”, ha seguit Klein.

A Enric Daza, qui havia sigut el seu regidor d’Urbanisme, i que ha denunciat per per prevaricació, Klein l’ha acusat de “deixar un vaixell exitós fins avui en dia per liderar un Junts que no saben qui són”. “El tornaria a denunciar en el moment que hi ha unes informaciones que diuen que el que ha fet no és correcte”, ha indicat Klein. Dirigint-se a Jordi Barberà d’ECP, ha afirmat que “cada tipus de pacte necessita algú a qui ensarronar”.

Quant al pacte quatripartit, el portaveu d’NMC ha declarat que “és un pacte Anti-Klein i Anti-NMC, perquè els resultats són inversos”. “Vostès tenen un objectiu, que és defensar-se entre vostès mateixos, i vostès estan contrariant a la majoria de la població de Cambrils”, ha afegit Klein. També ha reconegut que “a nivell personal m’han ferit i han ferit a una opció política que treballa molt”, però Klein ha expressat que “no tiraré la tovallola. Estem més forts que mai”.

Per últim, Klein s’ha dirigit a la ciutadania cambrilenca i ha agraït tant als qui l’han votat com els qui no. “El pacte ha estat venjatiu i tancat entre els qui ho havien perdut tot, lamentem profundament la decepció ciutadana que això comporta i des d’avui plantem una oposició ferma, esforçada i serena”, ha apuntat l’exalcalde. De nou, s’ha tornat a adreçar a Alfredo Clúa perquè, segons Klein, “el fet de voler ser alcalde deu ser un caprici, perquè vol ser alcalde per poder anar a no sé on a guanyar posicions que no seran pel municipi”. Klein ha acabat el seu discurs entre protestes per part d’una secció del públic, manifestant que “no només desprecien a l’opció majoritària que ha vingut a guanyar, sinó que desprecien a la majoria de la població de Cambrils que s’esforça amb el seu vot”. “El que ve a partir d'ara és molt de treball. El NMC estarà preparat i jo estaré preparat”, ha conclòs Oliver Klein.

Alfredo Clúa: “Estrenem una nova etapa. Volem portar Cambrils cap a un futur millor, la nostra ciutat és un projecte de tots, són molts els reptes que tenim per endavant”

El socialista ha fet el seu primer discurs com a batlle de Cambrils. Alfredo Clúa ha assegurat que, “avui és un dia important per a Cambrils” i ha agraït als grups que li han donat suport en la seva candidatura. “Comença un mandat amb una renovació important de persones, és un fet molt positiu. Vull encoratjar-vos a aportar idees i a treballar tots plegats. Portem unes motxilles plenes d’il·lusions, amb la voluntat de millorar la gestió pública, millorar serveis i infraestructures, hem de treballar en tots els àmbits de la ciutat”, ha apuntat.

Pel nou alcalde, una de les grans prioritats és treballar pel futur. “La nostra ciutat ha de ser mirada sense por ni complexes. Els que som aquí sabem que Cambrils és una ciutat que genera admiració i enveja pel nostre Casc Antic, pel Port, per la nostra tradició gastronòmica…Tenim l’obligació de mantenir i engrandir el que fem tots per projectar el Cambrils del futur”, ha remarcat.

El batlle ha fet referència al Pla d’Acció de Mandat que posarà en marxa el nou govern i que donarà resposta a les necessitats del poble. “Hem treballat en profunditat els diferents punts de programa marcant les prioritats. Volem aconseguir grans objectius, també amb l’ajuda dels grups de l’oposició (…) Cambrils es mereix el millor dels representants”, ha anunciat Clúa, que també ha  garantit el diàleg amb els ciutadans. 

“Estrenem una nova etapa. Volem portar Cambrils cap a un futur millor, la nostra ciutat és un projecte de tots, són molts els reptes que tenim per endavant. La manca d’aparcaments, els accessos perpendiculars al municipi, enfortir la marca de Cambrils, tenir una educació de més qualitat seran alguns dels temes en els que entrarem a fons. Hem treballat un pla de xoc que serà visible en els propers mesos”, ha exposat Clúa, que ha conclòs la seva intervenció amb un “visca Cambrils!”.