Informació general

Política

Ganivetades i emocions en el ple de la llagrimeta

Fins a tretze regidors i regidores del consistori han pronunciat els seus discursos de comiat en un ple que ha aixecat gran expectació

Per Cristina Sierra, Andreu Dalmau

Imatge de tots els regidors d'aquesta legislatura (Juan Carlos Romera no ha pogut quedar-se a la fotografia)
Imatge de tots els regidors d'aquesta legislatura (Juan Carlos Romera no ha pogut quedar-se a la fotografia) | Andreu Dalmau

Aquest matí s'ha celebrat el darrer plenari del mandat, conegut popularment com “el ple de la llagrimeta”, tot i que alguns dels regidors sortints l'han volgut rebatejar com “el ple de la rancúnia”. Hi ha hagut agraïments generalitzats pels treballadors de l'Ajuntament, companys de partit, familiars i amics; però també s'han propinat algunes ganivetades entre rivals polítics.

El plenari ha comptat amb la presència dels regidors entrants, així com d'una destacada cobertura mediàtica. Tots els regidors sortints han pogut fer els seus discursos de comiat, que han tingut moment emotius, però també retrets.

Lluís Abella: “Me’n vaig content i satisfet de la feina feta. Trobaré a faltar al personal de la casa, deixo aquí una petita família que em va acollir fa 12 anys i que sempre formaran part de la meva vida”

El primer a parlar ha estat Lluís Abella, que ha estat regidor del consistori durant 12 anys. Ha començat la seva intervenció recordant com un grup de persones el van anar a buscar amb el “propòsit ben clar de salvar Cambrils de la bancarrota” després del pas del tripartit. Com ha dit, no hi havia un forat econòmic, hi havia “un cràter amb factures als calaixos”, i que va pensar on s’havia posat després de fer el primer pressupost on es va haver de retallar 4 milions d’euros.

“Agraeixo a Mercè Dalmau l’oportunitat que em va donar, per mi, una de les millors persones en política”, ha afirmat Abella, que ha repassat les àrees que ha encapçalat en deu anys a govern: Esports, Festes, Cultura, Hisenda, Serveis Generals, Medi Ambient, Platges, Aparcam i Protecció Ciutadana. “Em sento orgullós de la feina feta”, ha manifestat Abella, que ha fet un balanç dels tres mandats, recordant la situació eocnòmica que es va trobar inicialment, l’atemptat terrorista, els temporals, la pandèmia i l’atac informàtic.

El regidor també s’ha mostrat satisfet del seu pas per l’oposició, agraint especialment la tasca de fiscalització que ha fet amb Marta Borràs. “Gràcies per ser com ets. Sempre has demostrat el teu potencial i crec que has ratllat l’excel·lència tant com a regidora de Turisme com a l’oposició, Cambrils perd un gran actiu”, ha dit a la seva companya de partit. 

També hi ha hagut un moment per demanar disculpes a aquelles persones que no hagin trobat “correctes moltes de les decisions preses” i ha carregat contra el “govern Frankenstein”, que l’ha acusat “d’apropiar-se de la feina engegada”. 

“Me’n vaig content i satisfet de la feina feta. Trobaré a faltar al personal de la casa, deixo aquí una petita família que em va acollir fa 12 anys i que sempre formaran part de la meva vida. També agraeixo als regidors, no a tots perquè alguns més valdria no haver-los conegut perquè són tòxics. També me’n vaig decebut per tota la situació política, per l’espectacle dantesc i el tot per la cadira. S’han acceptat condicions paupèrrimes i s’han ajuntat amb aquells que els hi van fer la vida impossible. I tot per la cadira (…) Vist des de fora, feu vergonya aliena”, ha dit rotund Abella, que ha acabat la seva intervenció donant gràcies a la família, al personal de l’Ajuntament, a la premsa, a les entitats festives i esportives. 

Marta Borràs: “El govern Frankenstein no ha estat capaç ni de redactar el seu propi PAM, a mi se’m cauria la cara de vergonya”

Borràs, que ha estat regidora 4 anys –ja ho havia estat anteriorment– també ha agraït a premsa, caps de gabinet i diferent personal de l’Ajuntament pel seu suport i treball. La regidora ha fet referència a dos “fets rellevants” d’aquest mandat. Primer de tot, el coronavirus que la va enganxar a Madrid treballant les accions turístiques que s’havien de dur a terme la temporada. “En aquells dies anàvem dia a dia, les imatges que sortien a les notícies eren esperpèntiques. Cambrils se’n va sortir prou bé, hi ha solucions que es van aplicar a tota Catalunya gràcies a suggeriments que vaig fer jo, com l’exempció de la tasa de les terrasses del Port”, ha explicat Borràs, que també ha parlat de la moció de censura,“vestida de mentides i egos personals”. 

“Durant quatre anys he après molt, un regidor em va dir que a l’oposició feia fred, però jo hi he estat molt còmoda”, ha apuntat la regidora, que també ha tingut unes paraules cap a Lluís Abella. “Penso que ho hem fet molt bé, hem fet la tasca de fiscalització”, li ha dit emocionada.

Lluís Abella, durant la seva intervenció. Al seu costat Marta Borràs (Foto: Andreu Dalmau)

 

Com el seu company, Borràs ha carregat contra el govern, al qual també s’ha referit com a “govern Frankenstein”. “Ara volen fer creure a la població que han redactat, dotat i executat tots els projectes en un any i 8 mesos. No han estat capaços ni de redactar el seu propi PAM (Pla d’Acció Municipal), a mi se’m cauria la cara de vergonya”, ha afirmat visiblement molesta.

La cambrilenca ha tancat la seva intervenció agraint el tracte “amable i cordial” de regidors, també a la família, premsa i a tots els cambrilencs que van depositar la seva confiança en ella.

Joan M. Artigau: “Això no ha estat un camí de roses”

Joan M. Artigau s’acomiada de la seva tasca pública després de vuit anys a l’Ajuntament. El que va ser regidor de Junts ha volgut agrair a tota la seva família pel seu suport al llarg dels anys. També ha tingut un record especial cap a Mercè Dalmau. “Em vas portar aquí, em vas obrir les portes de la política i sempre t’he sentit al meu costat”, ha dit el regidor no adscrit, “m’has sorprès gratament com a política i com a persona”.

Artigau també ha tingut bones paraules per Oliver Klein, “el millor alcalde que Cambrils pot tenir”. “Ho saben i per això no volen que ho siguis”, ha remarcat, afegint que “ho trobo trist”, referint-se al nou pacte de govern que deixarà fora de govern al líder del Nou Moviment Ciutadà. Artigau també ha deixat clar que, “a pesar del que s’ha fet córrer”, l’alcalde en funcions no li va prometre cap regidoria per fer costat a la moció de censura.

“Això no ha estat un camí de roses, també hi ha gent que no ha estat a l'altura”, ha remarcat Artigau, que ha assegurat que “el nivell polític és molt baix”. La seva intervenció ha acabat amb un to còmic: “només soc un pallasso d’aquest circ en que s’ha convertit l’Ajuntament. Aviat començarà l’actuació tan esperada per tots. Esperem que la carpa no els hi caigui a sobre”.

Joan M. Artigau s'acomiada de l'Ajuntament després de vuit anys (Foto: Andreu Dalmau)

 

Yolanda Burgos: “Ha estat un orgull ser regidora de Turisme d’un municipi com Cambrils”

La fins ara regidora de Turisme, Yolanda Burgos, ha començat la seva intervenció citant a Gabriel Garcia Márquez: “no llores porqué acabo, sonrie porqué sucedió”. La regidora de Ciutadans ha destacat especialment “l’orgull” que ha suposat ser la màxima responsable de Turisme “en un municipi de primera com és Cambrils”.

La regidora ha tingut agraïments per tot el personal del departament i, especialment, per la presidenta del Patronat de Turisme, Amelia Rico, amb qui ha treballat colze a colze. Pel que fa a la tasca del seu grup municipal, Burgos remarcava que “Ciutadans ha estat l’únic partit que ha portat fons europeus” i creu que deixen “el llistó alt”. “Vull donar les gràcies a totes les persones que ens van dipositar la seva confiança fa quatre anys i ens van convertir en la segona força”, ha dit.

“Ara passaré a ser una ciutadana més”, apuntava la fins ara regidora de Turisme, que no ha volgut tancar la seva intervenció sense agrair als companys de govern, als treballadors de l’Ajuntament i a la família.

Santi Gámez: “Moltes gràcies a tots aquells que heu estat al meu costat i m’heu ajudat en la meva tasca com a regidor”

El regidor de Ciutadans, que va estar durant vuit anys com a regidor de l’oposició del Nou Moviment Ciutadà i quatre a la formació taronja, ha estat força breu. Ha centrat el seu discurs en agrair als funcionaris, companys de govern i oposició. “Moltes gràcies a tots aquells que heu estat al meu costat i m’heu ajudat en la meva tasca com a regidor”.

Juan Carlos Romera: “De tots els regidors he après alguna cosa. També vull donar les gràcies a l’equip de govern, crec que hem format un bon equip i hem sabut resoldre problemes de forma ràpida”

El portaveu de Ciutadans aquests quatre anys, Juan Carlos Romera, ha donat les gràcies “enormes” als seus companys de partit, “als que van estar abans, en una època complicada i fosca a nivell polític i social i que van defensar valors i ideals”. També ha donat les gràcies a funcionaris, al govern i especialment a les treballadores de l’àrea de Promoció Econòmica i Participació Ciutadana. “Sou persones incansables, imbatibles, amb recursos limitats treieu feina de forma espectacular”, ha dit.

Romera també ha donat les gràcies als regidors, “independentment de la seva ideologia”. Com ha assegurat, “de tots he après alguna cosa. També vull donar les gràcies a l’equip de govern, crec que hem format un bon equip i hem sabut resoldre problemes de forma ràpida. Sempre ha estat la voluntat de resoldre els problemes. També als seus companys, que han format un gran equip, sento orgull del nivell polític i personal que han aportat els regidors de C's a aquest govern, era la primera vegada que entravem a govern i hem deixat el llistó com per sentir-se orgullós”. 

El regidor ha fet extensiu els agraïments a la premsa local i del consistori i ha demanat que el proper govern “escolti sobretot a les persones, al teixit empresarial i festiu”.

Ciutadans passa de ser segona força a quedar fora del consistori (Foto: Andreu Dalmau)

 

Josep Maria Vallès: “Esperem que el proper govern pugui fer una RLT amb més encert que nosaltres i pugui trobar una solució pel personal que és el cor de l’Ajuntament i tingui la recompensa que es mereixen”

El regidor socialista ha fet un discurs amb un agraïment “especial” als polítics, al seu grup municipal i a aquells regidors que han estat en altres etapes del seu pas pel consistori. “Vull agrair la feina que fan els treballadors que deixen cada matí la ciutat neta, pulida i endreçada”, ha remarcat.

“Esperem que el proper govern pugui fer una RLT amb més encert que nosaltres i pugui trobar una solució pel personal que és el cor de l’Ajuntament i tingui la recompensa que es mereixen”, ha demanat.

Yolanda Quílez: “Ha estat complicat compaginar-ho tot”

Yolanda Quílez s'ha acomiadat del plenari agraint a la seva família: “m’he perdut molts moments i ha estat molt complicat compaginar-ho tot”. La fins ara regidora de Benestar, Salut i Inclusió també ha tingut bones paraules pels treballadors de l’Hospital Lleuger de Cambrils, els de la regidoria de Protecció Ciutadana que ha dirigit l’anterior mandat i, en general, a tots els de l’Ajuntament.

Quílez ha tancat el discurs desitjant molta sort al nou govern i “especialment” al pròxim alcalde de Cambrils, Alfredo Clúa.

Íngrid Duch: “Ha estat un privilegi servir aquesta ciutat des del govern i des de l'oposició”

La regidora socialista deixa el consistori després de quatre anys. “Ha estat un honor i un privilegi servir aquesta ciutat, tant des del govern com des de l'oposició”, destacava Duch. La fins ara regidora d'Educació, Igualtat i Ocupació ha agraït especialment “a totes les persones que van donar suport al meu pas cap a la política, a tot el PSC i, especialment, a Anna López i Josep Maria Vallés”.

“He treballat amb vocació per assegurar una bona educació pels nostres fills, evitar la discriminació de tota mena i crear oportunitats per tothom”, ha remarcat la socialista, “animo al govern entrant a continuar amb la tasca i construir una societat més justa”. Especialment, Duch ha desitjat sort als seus companys del PSC al nou govern: “continuaré burxant perquè tot surti bé”.

Íngrid Duch (dreta) i Yolanda Quílez (esquerra) també s'acomiaden de l'Ajuntament (Foto: Andreu Dalmau)

 

Hélène Arcelin: “Les cendres del meu pare es remouen en veure aquesta política”

La intervenció d'Hélène Arcelin ha estat de les més destacades del plenari. La regidora republicana ha començat agraint la tasca dels treballadors de l'Ajuntament, a tots els membres de l'ERC per haver suportat la seva “insistència” i als regidors de Junts per tota la feina feta conjuntament quan van compartir govern.

Després dels agraïments, Arcelin ha parlat de per què va entrar en política. “Estic orgullosa de ser afrodescendent, i he volgut defensar els valors humanistes i ajudar a tothom més enllà del color de la pell”, destacava. La regidora s'ha emocionat en recordar els seus pares, especialment a Alphonse Arcelin: “ell em va ensenyar a defensar els valors republicans, em va parlar de la llibertat dels pobles i la voluntat de fer política per un món millor. Ell estaria orgullós de la feina que he fet, amb lleialtat i compromís”.

Arcelin, però, també creu que “les cendres” del seu pare “es remouen en veure aquesta política”. “El meu pare em va demanar que el recolzés, senyor Klein. Recorda qui li va donar suport en la fundació del NMC? Tots treballàvem per vostè i mira com van marxar els membres fundadors després de les eleccions i la llista de cadàvers que ha deixat pel camí. Preguntis per què i reflexioni”, ha sentenciat la regidora sortint. Arcelin també ha mostrat la seva repulsa cap a VOX –“un partit nazi”– i ha lamentat que el NMC hi hagi negociat “a pesar de tota la gent diversa que l'ha votat”.

La intervenció d'Hélène Arcelin ha estat de les més destacades del ple (Foto: Andreu Dalmau)

 

Cinta Ballesté: “Estava molt feliç com a regidora de Cultura i Festes. A partir de la moció de censura, ho vaig passar molt malament i vaig decidir deixar la política”

La regidora tanca una etapa de 12 anys com a regidora d’ERC i abans, de l’NMC. La cambrilenca ha lamentat el ple “amb una mica de rancúnia i mal rotllo” i ha explicat que fa molts temps que va decidir deixar la política, en concret, quan es va fer la moció de censura. “Estava molt feliç com a regidora de Cultura i Festes. A partir de la moció de censura, ho vaig passar molt malament i vaig decidir deixar-ho”, ha confessat. 

La cambrilenca també ha demanat al nou equip de govern que protegeixi la cultura i que l’ajudi econòmicament. “La cultura és molt àmplia i requereix moltíssimes coses, crec que l’hem de protegir”, ha manifestat Cinta, que també ha volgut agrair la feina del “motor del poble”, als treballadors municipals, i al grup d’ERC “per haver confiat en mi, us heu portat de meravella”.

Edu Pellicer: “Oliver, com ens vam equivocar pactant amb tu, hem fet gran el monstre”

Com els seus companys, Pellicer, que ha estat vuit anys regidor del consistori, ha agraït a la seva família la “paciència i saber entendre que la feina de regidor va més enllà de les vuit hores”. El regidor ha fet referència també a les paraules que li deien els seus amics quan va entrar a política, que li van dir que s’engreixaria. “Potser sí que m’he engreixat i també he perdut pèl”, ha bromejat Pellicer, que aleshores ha centrat el seu discurs com si fos el rei Carnestoltes, un paper que ja ha interpretat en altres ocasions com a membre de la Nit d’Artistes.

“Del Lluís, em quedo amb les seves frases, com: ‘som quatre gats i una abella’; de la Marta, els pastelets que portava quan anava de viatge; de l’Enric, un treballador incansable que fa el que se li posa entre cella i cella, espero que el nou govern no et faci perdre les formes, compta fins a cinquanta abans de parlar; al partit taronja, estic content que no esteu a l’Ajuntament, bon vent i barca nova; a la Natalia, vam coincidir poc temps a govern, però ets una noia que et fas valdre, confio en què seguiràs la tradició i marxaràs de l’NMC com van fer la Cinta, la Inma i el Santi; a l’Oliver, com ens vam equivocar pactant amb tu, hem fet gran el monstre, la teva política només pels amiguets i quia despesa de campanya que has fotut, noi!; al David, ets dels pocs peperos amb els que aniria a sopar, espero que gaudeixis de les vacances perquè aquests anys has treballat de valent; al meu grup, gràcies, hem fet molt bona feina. Jaume, hem treballat per fer un Cambrils millor, m’emporto un bon amic; Hélène, gent com tu fa que les coses passin: Cinta, ha arribat el nostre moment i m’agrada les teves maneres d’artista; Camí, tu m’has demostrat que ser alcaldessa va més enllà de les obres, te les he fet passar de tots colors, gràcies per ser com ets. Cambrils, gràcies per tant i fins la propera”.

Jaume Gila: “Oliver: tal faràs, tal trobaràs. Serà una satisfacció personal veure’t a la cadira de l’oposició i retornar la vara d’alcalde que mai hauria d’haver caigut a les teves mans”

El regidor d’ERC en els darrers vuit anys també ha començat el seu discurs agraïnt la tasca de treballadors, als companys de Junts i als regidors actuals de govern. Com alguns regidors, Gila ha aprofitat el torn de paraula per carregar contra el batlle en funcions. “Oliver: tal faràs, tal trobaràs. Serà una satisfacció personal veure’t a la cadira de l’oposició i retornar la vara d’alcalde que mai hauria d’haver caigut a les teves mans”, li ha dit.

Jaume Gila ha estat el darrer en acomiadar-se (Foto: Andreu Dalmau)

 

Com ha fet Pellicer, Gila ha volgut tenir una menció especial cap els seus companys de partit. “Animar a la Camí a continuar la bona feina; Jandro, desitjo que en aquest nou mandat puguis tirar endavant les teves idees; Cinta, força i no canviïs mai; Edu, recordaré molt els nostres inicis quan vam fer possible el projecte, i Hélène, persona senzilla i amable, ha estat un plaer treballar amb tu”.

El regidor ha acabat la seva intervenció, força emocionat, parlant de la seva família, a qui ha Donat les gràcies Per la “seva paciència i comprensió. He dedicat aquests anys de la meva vida al meu poble, de tots he après molt”, ha dit. 

L’alcalde en funcions, Oliver Klein, ha tancat la seva darrera sessió plenària com a batlle amb les paraules: “S’acaba una etapa i divendres en comença una altra”.

Fotografia de dotze dels tretze regidors que deixen l'Ajuntament, a falta de Juan Carlos Romera (Foto: Andreu Dalmau)

 

Comenta aquest article