Informació general

Pesca

Les barques d'arrossegament comencen el període de veda

Des de l'any passat, el període s'ha incrementat en 10 dies per normativa europea i el sector continua ofegant-se a poc a poc

Per Andreu Dalmau

Barques d'arrossegament amarrades al port, ahir al matí
Barques d'arrossegament amarrades al port, ahir al matí | Lluís Rovira i Barenys

Les onze embarcacions cambrilenques d'arrossegament es quedaran amarrades al port fins al pròxim mes de juliol. Aquest dilluns 17 d'abril va començar el període de veda que serveix perquè es regeneri la població de peix. L'any passat, l'aturada es va veure incrementada en deu dies per l'aplicació de la normativa europea de reducció de jornades de pesca a la Mediterrània. Enguany se segueix la mateixa línia i també s'incrementa deu dies als dos mesos habituals.

Les confraries de pescadors del nord de la província de Tarragona —l'Ametlla de Mar, l'Ampolla, Cambrils, Tarragona i Torredembarra— ja van decidir l'any passat ajuntar les dues aturades obligatòries. Concretament, la normativa que s'aplica és el Pla Multianual (MAP) de pesca demersal per a la Mediterrània Occidental, que abasta la flota d'arrossegament de França, Itàlia i Espanya. Aquesta norma pretén regular la modalitat per establir una reducció del 7% (dues setmanes) que es revisarà any a any.

Un sector que s'ofega poc a poc

Aquestes mesures continuen pesant sobre un sector que està “al límit”, tal com ja apuntava Siscu Gil, patró major de la Confraria de Cambrils, el passat mes de desembre. Xavi Domènech, secretari de la Federació Territorial de la Confraria de Pescadors a Tarragona, ja apuntava que “el sector està en perill”.

El nombre de barques de l'arrossegament del port de Cambrils ha anat reduint-se de manera progressiva des del 2006. El 2002, la flota d'arrossegament de Cambrils estava formada per 28 barques i actualment en són 11. De fet, segons ha pogut saber revistacambrils.cat, és possible que després d'aquesta aturada una de les embarcacions no reprengui l'activitat i, per tant, Cambrils acabaria l'any amb una flota de 10 embarcacions.

 

Comenta aquest article