Informació general

Pesca

Les confraries tarragonines veuen amb preocupació la reducció dels dies de pesca i avisen que posa el sector «al límit»

Siscu Gil, patró major de la Confraria de Cambrils, lamenta que no s'hagi tingut en compte un sector que, segons Gil, només busca "poder treballar amb uns sous dignes"

Per ACN

Barques d'arrossegament al port de Cambrils, la setmana passada
Barques d'arrossegament al port de Cambrils, la setmana passada | Lluís Rovira i Barenys

Les confraries catalanes veuen amb preocupació la reducció dels dies de pesca que proposa Europa i diuen que posa el sector "al límit". Els estats de la UE van arribar dimarts a un acord sobre les quotes pel 2023 proposada per la Comissió Europea que fixa una reducció del 7% (unes tres setmanes) però obre la porta rebaixar-ho a un 3,5% (una setmana) si s'adopten mesures "compensatòries". El sector, però, diu que no se'ls ha tingut en compte i que moltes mesures ja les apliquen. Per tant, a la pràctica, suposarà reduir els dies que surten a feinejar i, de retruc, afectarà la viabilitat del sector. "No té sentit, l'únic que farà és mal a les nostres tripulacions", diu el president de la Federació de Confraries de Catalunya, Antoni Abad.

Preocupació i incertesa

Preocupació i incertesa entre les confraries catalanes per la reducció de pesca que fixa Europa i que afecta de ple el sector. Els responsables de les confraries dels ports catalans creuen que posa la mateixa vara de mesurar per a tothom i que moltes de les mesures correctores que proposen per rebaixar la reducció al 3,5% ja les estan aplicant. A més, creuen que la reducció dels dies que podran sortir a pescar només afectarà a les empreses que s'hi dediquen i a la viabilitat del sector, ja molt tocat.

Les confraries de pescadors de Tarragona, al "límit"

El secretari de la Federació Territorial de la Confraria de Pescadors a la demarcació de Tarragona, Xavi Domènech, es mostra preocupat davant les noves mesures imposades per la Unió Europea. Domènech denuncia que estan al "límit" i que si la situació continua així el sector de la pesca acabarà "desapareixent".

"Estan fent perillar la continuïtat del sector i cada vegada hi ha menys marge de maniobra", lamenta Domènech, qui assegura que, actualment, "hi ha barques que només poden pescar durant 6 mesos a l'any". Una situació "complicada d'aguantar" i que ha portat molts pescadors a deixar el sector en l'última dècada. De fet, en el conjunt de la demarcació, s'han perdut la meitat de barques en els últims deu  anys.  

Des de les confraries de la demarcació de Tarragona també és mostren molt crítics amb l'estat espanyol, qui "posa les normes del joc massa complicades". Asseguren que hi ha països de la UE que compten amb la mateixa normativa comunitària, però que l'aplicació per part del seus estats és més fàcil. En aquest sentit, també denuncien no saber els dies de pesca que els hi pertoquen amb el suficient marge com per gestionar-se. "No és normal que l'1 de gener no sàpigues quants dies podràs pescar", critica Domènech, qui lamenta, a més, que després arriba el mes de novembre i "sobren dies".

El patró major de la Confraria de Cambrils qualifica la situació de "complicada"

En la mateixa línia es mostra el patró major de la Confraria de Pescadors de Cambrils, Siscu Gil, que creu que la situació és "incerta" fins que no es pronunciï Madrid. Pel que fa a les mesures per part de la UE, Gil considera que és una situació "complicada", però lamenta que no s'hagi tingut en compte un sector que, segons Gil, només busca "poder treballar amb uns sous dignes". 

Comenta aquest article