Informació general

Comunicació

Es compleixen 10 anys del tancament de Ràdio Cambrils

Ràdio Cambrils deixava d'emetre el 25 de gener de 2013, mentre que la televisió TDCamp ho feia el 30 de gener d'aquell mateix any

Per Redacció

Imatge d'arxiu de les instal·lacions de Ràdio Cambrils tancades
Imatge d'arxiu de les instal·lacions de Ràdio Cambrils tancades | Lluís Rovira i Barenys

Avui, 25 de gener, es compleixen 10 anys del tancament de la Ràdio Cambrils. Dos dies abans, el 23 de gener de 2013, l'aleshores alcaldessa de Cambrils –Mercè Dalmau– havia comparegut en roda de premsa per fer pública la decisió de l'equip de govern sobre el cessament de les emissions tant de la ràdio com de la televisió pública local. El tancament de l'emissora de ràdio es va produir el 25 de gener, mentre que l'apagada de la TDCamp es va produir uns dies després, el 30 de gener. A l'anunci del tancament dels dos mitjans de comunicació públics s'hi sumava, tal com va comunicar Mercè Dalmau, l'aplicació d'un ERO (Expedient de Regulació d'Ocupació) a la totalitat de la plantilla de l'empresa que en aquell moment estava formada per 9 treballadors. Tal com informava revistacambrils.cat en aquell moment: "l'’alcaldessa va manifestar que, “no és una decisió fàcil i no ens agrada, perquè el que fem és perdre dos mitjans de comunicació locals i nou llocs de feina. Com a govern, lamentem profundament aquestes dues pèrdues, especialment, la dels llocs de feina. No és una decisió fàcil, però és l’'única decisió que podem prendre tenint en compte el context econòmic”".

L'Ajuntament de Cambrils va assumir una despesa de 435.000 euros l'any anterior al seu tancament

En aquella mateixa compareixença en roda de premsa, Mercè Dalmau també va detallar les diferents fórmules que s'havien buscat per mirar de salvar la continuïtat d'ambdós mitjans de comunicació, però no va ser possible. Recordem que, des del primer dia, l'Ajuntament de Cambrils va assumir tota la despesa que comportava el manteniment de la TDCamp. Aleshores  qui tenia la titularitat de la freqüència de la televisió era el Consorci de la TDCamp –format pel Consell Comarcal del Baix Camp, l'Ajuntament de Cambrils, l’'Ajuntament de Mont-roig del Camp, l’'Ajuntament de Vandellòs i l’'Hospitalet de l’Infant i La Selva del Camp– però va arribar a fer una aportació econòmica. L'aportació de l'Ajuntament de Cambrils l'any anterior al seu tancament, l'any 2012, va ser de 435.000 euros –gairebé un 95% del seu pressupost–. L'equip de govern d'aleshores va al·legar no tenir marge de maniobra a nivell econòmic.

Des del mes de gener de 2013, les instal·lacions d'ambdós mitjans de comunicació van quedar tancades. Ràdio Cambrils –que va néixer l'any 1985– posava fi a les seves emissions després de 28 anys, mentre que la televisió –que s'havia posat en marxa l'any 2006– ho feia després de 7 anys.

Es reobre Ràdio Cambrils, el maig de 2019

Sis anys més tard del tancament, a finals del mandat 2015-2019,  es reobria Ràdio Cambrils. Ho feia amb una emissió en proves el 2 de maig de 2019, mentre que la reobertura definitiva es produïa el 31 de maig amb un programa especial sobre la Fira Multisectorial de Cambrils que s'inaugurava aquell mateix dia.