Informació general

L'Ajuntament anuncia el tancament de TDCamp i de Ràdio Cambrils

Per Berta Ruiz

Seu de les instal·lacions de la TDCamp

L’equip de govern va fer pública, ahir, la decisió de tancar la TDCamp i la Ràdio Cambrils. L’alcaldessa de Cambrils –Mercè Dalmau– va comparèixer en roda de premsa, ahir al migdia, per anunciar el cessament de les emissions de la ràdio i de la televisió pública local. Aquest tancament serà imminent, ja que està previst que Ràdio Cambrils deixi d’emetre aquest mateix divendres, 25 de gener, mentre que la televisió ho farà el dimecres vinent, dia 30 de gener. Per altra banda, Mercè Dalmau també va comunicar que s’ha d’aplicar un ERO (Expedient de Regulació d’Ocupació) a la totalitat de la plantilla de l’empresa, que actualment està formada per 9 treballadors. L’alcaldessa va manifestar que, “no és una decisió fàcil i no ens agrada, perquè el que fem és perdre dos mitjans de comunicació locals i nou llocs de feina. Com a govern, lamentem profundament aquestes dues pèrdues, especialment, la dels llocs de feina. No és una decisió fàcil, però és l’única decisió que podem prendre tenint en compte el context econòmic”.

Mercè Dalmau:
"Des de l’Ajuntament s’han buscat diferents fórmules per poder mantenir la televisió, però no ha estat possible”

En la seva compareixença, l’alcaldessa va explicar que després de les eleccions municipals del maig de 2011, hi va haver molts rumors i especulacions sobre la continuïtat de la ràdio i la televisió. Aleshores, tal com va dir, “per part del govern es va fer una aposta per continuar amb els mitjans, però aquesta es va traduir en un seguit d’accions que van consistir en una reducció d’uns 200.000 euros en plantilla i en una auditoria externa que analitzés la realitat econòmica de l’Epel Cambrils Audiovisuals. Aquesta va confirmar que hi havia hagut una mala gestió i un seguit d’impagaments continuats que van provocar un deute de 210.000 euros. Arrel d’aquesta auditoria també es va interposar una denúncia per un presumpte 'apropiament' indegut per part d’un treballador, una denúncia que fa el seu curs al jutjat”. En aquest punt, Dalmau va reiterar que “es va fer una aposta estratègica per la televisió. El govern va demanar esforç i compromís i això es va traduir en un canvi de programació, en un canvi de cares als informatius, en nous programes, en una nova imatge de la cadena, en un major control econòmic rigorós i un sanejament de l’empresa per tal de reduir del deute contret. Tots els objectius que depenien de la TDCamp i de la Ràdio Cambrils s’han complert amb escreix i ens sentim orgullosos de la feina feta pels treballadors i del seu compromís”. Malgrat tot això, segons Dalmau, “la situació econòmica de l’Ajuntament s’ha vist molt deteriorada aquest any. Des de l’Ajuntament s’han buscat diferents fórmules per poder mantenir la televisió, però no ha estat possible”.

Mercè Dalmau: "Avui, s’ha proposat a la resta de socis, l’opció de poder compartir les despeses. Això no ha estat possible, per tant, s’ha acordat la dissolució del Consorci TDCamp"

En aquest punt, l’alcaldessa va recordar que, des del primer dia, l’Ajuntament de Cambrils ha assumit tota la despesa que comporta mantenir la TDCamp. Recordem que, el Consorci de la TDCamp és qui té la titularitat de la freqüència, “tot i que mai ha fet una aportació econòmica que fes més sostenible el projecte”. El Consorci de la TDCamp està format pel Consell Comarcal del Baix Camp, l'Ajuntament de Cambrils, l’Ajuntament de Mont-roig del Camp, l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i La Selva del Camp. De fet, ahir al matí, hi va haver una reunió del Consorci de la TDCamp, on l’Ajuntament de Cambrils va comunicar que no podien seguir fent la seva aportació econòmica. Segons Dalmau, “el Consorci de la TDCamp li va encomanar la gestió a l’Epel Cambrils Audiovisuals –l’any 2009–, per tant, a la pràctica era l’Epel qui assumia la totalitat de les despeses que produïa l’emissió de la televisió. Avui, s’ha proposat a la resta de socis, l’opció de poder compartir les despeses. Això no ha estat possible, per tant, s’ha acordat la dissolució del Consorci TDCamp i renunciar a aquest canal de televisió”. Posteriorment, ahir al matí, també va fer-se la reunió del consell d’administració de l’Epel Cambrils Audiovisual, on va acordar-se el cessament de les emissions de la ràdio i la televisió, decisió que, ahir al matí, va ser comunicada a la plantilla de la TDCamp, per part de l’alcaldessa i el regidor d’Hisenda i Personal, Ramon Llobet.

L'aportació municipal a la TDCamp va ser de 435.000 euros, l'any passat, gairebé un 95% del seu pressupost

Mercè Dalmau va explicar que l’Ajuntament de Cambrils no pot seguir fent l’aportació econòmica que feia a la TDCamp. Cal destacar que, gairebé un 95% del pressupost de l’empresa era una aportació directa del consistori cambrilenc. L’any passat, aquesta aportació va ser d’uns 435.000 euros, segons va apuntar l’alcaldessa. D’altra banda, Dalmau també va dir que el deute de l’empresa encara no ha quedat eixugat. “Va adquirir un deute de 210.000 euros amb la Seguretat Social, amb l’Agència Tributària i amb proveïdors. El deute s’ha reduït a 140.000 euros, ja que quan es va fer l’auditoria es va dividir en tres anys per poder eixugar-lo. Ara, aquest deute passarà a l’Ajuntament ja que l’Epel ha quedat dissolta”. Dalmau va reiterar que, “és un tema que ja estava mal fet des del començament, es va muntar així en l’anterior legislatura. Es va intentar que fos una televisió comarcal, però a la pràctica era una televisió local. Avui, només podem fer el que estem fent, no tenim més marge de maniobra a nivell econòmic”.

Quant a les instal·lacions, l’alcaldessa va comentar que quedaran tancades i, en un futur s’haurà de fer un inventari de tot el material i estudiar que s’hi fa. Recordem que la Televisió de Cambrils es va posar en marxa al desembre de l’any 2006, mentre que Ràdio Cambrils va néixer l’any 1985.

L'alcaldessa, Mercè Dalmau, ahir al migdia en roda de premsa

El Sindicat de Periodistes de Catalunya titlla "d'irresponsable" la decisió del govern municipal

Arran de l’anunci del tancament de la Ràdio i la Televisió de Cambrils s’han succeït les reaccions dins del món periodístic de la demarcació. Des de la demarcació de Tarragona del Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC) es va emetre un comunicat on lamenten aquesta decisió. Segons el comunicat, l’SPC “repudia la forma com s’ha produït aquesta decisió, sense que s’hagi tingut en compte la situació personal i professional dels nou treballadors. El Sindicat es mostra sorprès per la decisió unilateral del consistori i lamenta que l’alcaldessa no hagi complert la seva paraula, ja que en la seva trobada amb el màxim responsable de l’SPC de Tarragona va assegurar arran de la darrera reestructuració de la ràdio i televisió, que no es produirien més acomiadaments i que informaria el Sindicat en el cas d’haver decisions contràries. L’SPC titlla d’irresponsable la decisió de tancar la TDCamp, la qual contribueix a engreixar la llista d’aturats de la ciutat”. El comunicat també afegeix: “el govern local hauria d’haver pres altres mesures de contenció pressupostària que no passessin, obligatòriament, per l’acomiadament dels professionals de la ràdio i televisió públiques. Potser les mesures d’austeritat haurien de ser extenses també a l’àmbit polític de la ciutat i també en la contenció de contractacions de càrrecs de confiança”.

El Col·legi de Periodistes de Catalunya rebutja "el desmantellament del sistema de comunicació públic local"

Des del Col·legi de Periodistes de Catalunya també van emetre un comunicat de premsa on lamenten l’imminent tancament de la ràdio i televisió locals de Cambrils i l’acomiadament de tota la plantilla. Segons el comunicat, “aquesta mesura suposa el desmantellament del sistema de comunicació públic d’aquesta localitat (…). En defensa de la funció de servei públic del periodisme, el Col·legi vol expressar el seu rebuig a aquesta decisió de l’Ajuntament de Cambrils i la solidaritat amb els companys afectats”.

Els treballadors de la TDCamp asseguren que ha estat el "fracàs polític" el que ha portat a aquesta situació

Per la seva part, els treballadors de la ràdio i la televisió també han emès un comunicat, on lamenten la decisió de l’equip de govern i manifesten que Cambrils “queda orfe de mitjans de comunicació públics” i asseguren que ha estat el “fracàs polític” el que ha portat a aquesta situació actual. També han fet una crida a la classe política, “perquè respecti el treball dels professionals que treballen els mitjans públics de proximitat”.

Comenta aquest article