Informació general

Urbanisme

Enric Daza, regidor d'Urbanisme: «Es crearà una illa d'equipaments a tocar del Centre Cívic de Vilafortuny i un espai comercial i hoteler a l'altre costat del Vial»

Es tracta de dues parcel·les situades a Vilafortuny, una al carrer del Castell de Siurana que serà d'equipaments i l'altre al carrer del Castell de Peralada que tindrà clau comercial i hotelera

Per Berta Ruiz

Imatge de la parcel·la del carrer del Castell de Peralada, just darrere del solar on hi havia l'antiga residència Montemar
Imatge de la parcel·la del carrer del Castell de Peralada, just darrere del solar on hi havia l'antiga residència Montemar | Cedida (Google Maps)

El plenari extraordinari del passat divendres 23 de desembre va aprovar un punt –amb el recolzament de tots els grups– en matèria urbanística. Concretament, es va fer la rectificació de l'inventari patrimonial municipal en relació a la naturalesa jurídica de dues finques. Per un costat, es tracta d'una finca situada al carrer del Castell de Siurana –darrere del Centre Cívic de Vilafortuny– i per altra banda, l'altra finca està ubicada al carrer del Castell de Peralada, just darrere del solar que abans ocupava l'edifici de l'antiga residència d'avis Montemar. Al plenari, el regidor d'Urbanisme –Enric Daza– va comentar que, "aquesta modificació de la qualificació urbanística d'aquestes dues parcel·les municipals permetrà crear una gran illa d'equipaments a tocar del Centre Cívic de Vilafortuny i, per altra banda, crear un gran espai comercial i hoteler en l'altra finca. Amb la incorporació d'aquestes parcel·les a l'inventari municipal, el govern estarà en disposició d'impulsar una subhasta pública".

L'Ajuntament va recuperar el dret de superfície després que Incasòl no impulsés el projecte de construcció d'habitatges socials per a la gent gran

Aquesta tramitació ve de molts anys enrere, tal com ha detallat el regidor Enric Daza a revistacambrils.cat. A finals de març de l'any passat, el plenari ja va aprovar resoldre el conveni entre l'Ajuntament i la Generalitat (Incasòl) per tal que el consistori recuperés el dret de superfície d'aquest terreny d'equipaments. Aquest terreny es va cedir l'any 2007 per tal que la Generalitat impulsés la construcció d'una cinquantena d'habitatges dotacions per a la gent gran però, finalment, el projecte no es va arribar a impulsar mai. Segons ha dit Daza, "un cop es va recuperar aquest dret de superfície, això implicava tornar a inscriure-les a l'inventari de patrimoni municipal. Durant molts anys, aquest dret de superfície el va tenir Incasòl perquè –quan hi havia la residència Montemar en actiu– es va considerar que aquell equipament que hi havia al costat podria servir per donar servei a la gent gran, ja fos amb la construcció d'habitatges socials o amb una ampliació del propi servei de la residència. Això es va descartar".

"Aquesta oferta d'habitatge social enfocat a la gent gran ha d'ubicar-se prop del Centre Direccional, prop de l'Hospital Lleuger, prop dels equipaments i dels comerços"

De fet, tal com ha indicat el regidor d'Urbanisme "un cop es va recuperar el dret de superfície, segons un informe urbanístic, es va considerar que la inèrcia i el desig de les persones grans que viuen a l'extraradi és el de trobar un habitatge més cèntric. Per tant, aquesta oferta d'habitatge social enfocat a la gent gran ha d'ubicar-se prop del Centre Direccional, prop de l'Hospital Lleuger, prop dels equipaments i dels comerços". Amb aquest objectiu, el POUM ja preveu, tal com es va exposar al plenari de finals d'abril de 2021, una reserva d'habitatge dotacional per a la gent gran situada al Pla de Millora Urbana 13 L'Alforja. Aquests terrenys estan situats a la cruïlla entre l'avinguda d'Adelaida, la riera d'Alforja i el carrer de la Nova Augusta (antiga carretera N-340), prop d'on s'està construint el nou supermercat Mercadona. "No podíem perdre aquesta previsió d'habitatge social i vam lluitar perquè dins del canvi d'us del supermercat Mercadona també poguéssim tenir una finca enfocada a habitatge dotacional. Un cop urbanitzat el nou supermercat, Mercadona cedirà gratuïtament una parcel·la a l'Ajuntament perquè tingui aquest aprofitament dotacional; on hi cabran uns 45 habitatges i ja tenim empreses interessades que es dediquen a crear aquests espais".

Una parcel·la d'equipaments i una altra parcel·la comercial i hotelera

Per tot plegat, segons ha indicat el regidor d'Urbanisme, un cop es van inscriure aquestes parcel·les, des de l'Ajuntament es va fer una reordenació de l'àmbit urbanístic i una reubicació d'usos. "La parcel·la del carrer del Castell de Siurana que hi ha al darrere del Centre Cívic de Vilafortuny serà una gran illa d'equipaments veïnals i comunitaris i, per altra banda, la parcel·la situada al costat del solar de l'antiga residència Montemar –al carrer del Castell de Peralada– tindrà una clau hotelera i comercial. En aquest sentit, l'Ajuntament té previst fer una subhasta pública per tal de potenciar aquell entorn d'oferta turística i comercial i reforçar-la". Cadascuna d'aquestes parcel·les estan ubicades a banda i banda del Vial del Cavet.

Comenta aquest article