Informació general

L'habitatge dotacional per a la gent gran se situarà a l'entorn del futur supermercat Mercadona

El regidor d'Urbanisme, Enric Daza, va recordar que en el ple de juliol de 2020, es va aprovar aquesta mesura arran de l'aprovació d'una modificació del POUM i per aquest motiu la moció del PSC al darrer ple va tenir el vot en contra de l'equip de govern|

Per Berta Ruiz

En el solar del centre de la fotografia s'ubicaran els habitatges dotacionals un cop es desenvolupi urbanísticament aquest espai
En el solar del centre de la fotografia s'ubicaran els habitatges dotacionals un cop es desenvolupi urbanísticament aquest espai | Francesc Vidal-Barraquer

El POUM preveu una reserva d'habitatge dotacional per a la gent gran situada al Pla de Millora Urbana 13 L'Alforja. Aquests terrenys estan situats a la cruïlla entre l'avinguda d'Adelaida, la riera d'Alforja i el carrer de la Nova Augusta (antiga carretera N-340), prop d'on s'hi ha de construir el nou supermercat Mercadona. Al plenari de finals de juliol de 2020, aviat farà un any, es feia l'aprovació inicial d'aquesta modificació puntual del POUM per incloure una reserva d'aquest tipus d'habitatge; destinar tot el sòl d’aprofitament privat a ús comercial i desenvolupar una zona verda. Així ho recordava el regidor d'Urbanisme –Enric Daza– a la sessió plenària del passat 26 d'abril, arrel d'una moció presentada pel PSC. Aquesta moció de la formació socialista demanava a l'equip de govern que reiniciés un conveni de col·laboració amb la Generalitat per a la construcció d'habitatges dotacionals a Cambrils.

El PSC demana al govern municipal un conveni amb la Generalitat per a construir habitatge dotacional

En aquesta proposta, que va ser defensada pel regidor del PSC –Josep M. Vallès–, la formació socialista recordava que un 23,64% de la població de Cambrils té més de 60 anys i que, "la nostra població d'edat més avançada és el col·lectiu que ha patit i està patint de manera més cruel la pandèmia de la covid-19 des d'un punt de vista sanitari, social i econòmic". El PSC va recordar al govern municipal que l'any 2007 es va signar un acord de col·laboració amb la Generalitat per a la construcció de 50 habitatges dotacionals per a la gent gent situats al carrer del Castell de Peralada; projecte que no es va arribar a impulsar i al plenari de febrer d'enguany es donava per extingit aquest conveni de col·laboració. Per tot plegat, i davant la necessitat d'impulsar la construcció d'aquests habitatges, el PSC va proposar que el govern municipal instés a la Generalitat a construir habitatges dotacionals en un altre terreny d'equipament municipal i aprovar un nou conveni de col·laboració.

Enric Daza, regidor d'Urbanisme: "Pensem que un nou conveni amb la Generalitat no és la solució al present"

Davant de la moció presentada pel PSC, el regidor d'Urbanisme –Enric Daza– va explicar que, "som conscients de la problemàtica que suposa la crisi de la covid-19, principalment per a la gent gran i, aquesta nova realitat ens portarà a repensar l'actual model de residències i altres instal·lacions destinades a tenir cura de les persones d'edat avançada". Daza va recordar que, efectivament, l'any 2007 es va signar un conveni amb Incasòl per impulsar la construcció d'habitatge dotacional que no van arribar a prosperar i, Incasòl també va comunicar la "impossibilitat de desenvolupar aquests projectes".  Segons va dir el regidor d'Urbanisme "pensem que un nou conveni amb la Generalitat no és la solució al present, sense que això signifiqui que no deixem la porta oberta a la possibilitat de col·laboració en matèria d'equipaments".

Enric Daza, regidor d'Urbanisme: "Actualment estem a punt de fer l'aprovació provisional del Pla de Millora Urbana 13 L'Alforja, on l'Ajuntament rebrà en cessió un solar destinat a habitatge dotacional per a la gent gran"

El regidor d'Urbanisme va seguir explicant que, "actualment estem a punt de fer l'aprovació provisional del Pla de Millora Urbana 13 L'Alforja, on l'Ajuntament rebrà en cessió un solar destinat a habitatge dotacional per a la gent gran. Aquesta ubicació es considera la més adient atès que està ubicada al centre urbà, a prop dels principals equipaments com són l'Hospital Lleuger, l'Ajuntament, el Palau Municipal d'Esports... i a prop del transport públic. A més, hi haurà una zona verda, un supermercat en la mateixa illa i comerços al voltant. A dia d'avui, estem treballant en aquest solar amb l'objectiu de construir 36 habitatges –deixant la planta baixa lliure per a altres usos relacionats amb la qualitat de vida dels nostres grans–. Aquesta oferta serà complementada, a l'hora, amb la construcció d'un bloc de protecció oficial per a gent gran ubicat al costat del Molí de les Tres Eres, entre la Nova Augusta i el Camí de la Creu amb 40 habitatges més de diferents tipologies".

Enric Daza, regidor d'Urbanisme: "Ens hem posat en contacte amb empreses que es dediquen a la construcció i gestió de projectes similars"

Per impulsar aquest projecte, Enric Daza va explicar que, "ens hem posat en contacte amb empreses que es dediquen a la construcció i gestió de projectes similars amb concessió administrativa i ja ens han indicat que estan interessats en participar si finalment fem un concurs que, preveiem, que sigui durat aquest mateix any. En aquest moment estem recollint dades de l'Oficina Local de l'Habitatge referent a les necessitats reals i característiques dels usuaris interessats que han cursat la seva sol·licitud. També estem recollint dades de plecs de condicions que ens puguin servir de pauta per al nostre concurs. Per tot l'exposat, des del govern hi votarem en contra".

David Chatelain (PP): "No cal fer el conveni amb la Generalitat sinó que el govern municipal ho hauria d'impulsar de motu proprio i construir habitatge dotacional municipal"

La resta de grups del plenari van donar suport a la moció presentada pel PSC. El portaveu del PP –David Chatelain– va considerar que, "al text de la moció es pretén que sigui la Generalitat qui impulsi aquest habitatge dotacional; quan aquest estava inclòs dins del PAM (Pla d'Acció Municipal), per tant, és el govern municipal qui hauria d'apostar per aquesta figura donant-li forma pròpia i no intervinguda per tercers". D'altra banda, Chatelain va posar en dubte que aquesta promoció sigui propera en el temps. Segons va dir, "en tant no es desenvolupin urbanísticament els projectes, no hi haurà habitatge dotacional a Cambrils; per tant, són promeses que no tenen fonamentació. Mentre no s'executin no existiran i no hi ha previsió que s'executin en un futur proper. Si realment el govern té vocació i voluntat d'executar aquest tipus d'habitatges; la solució la té molt fàcil: no cal fer el conveni amb la Generalitat –tot i que estaria bé perquè ho pagarien ells– sinó que ho hauria d'impulsar de motu proprio i construir habitatge dotacional municipal amb càrrega al propi pressupost".

Juan Carlos Romera (Cs): "Considerem que és un tema vital i que l'Ajuntament hauria de liderar"

Per part de Cs, Juan Carlos Romera va anunciar el vot positiu del seu grup. "Considerem que és un tema vital i que l'Ajuntament hauria de liderar. Necessitem un lideratge marcat i important per desenvolupar la construcció d'aquest tipus d'habitatge. Esperem que sigui així, però ho dubtem molt; perquè si aquest govern manca d'alguna cosa és de lideratge. Li donarem suport amb l'esperança que això canviï i algú prengui aquest lideratge que demanem i impulsi aquest tipus de propostes".

Josep M. Vallès (PSC): "Com a país no ens podem permetre que, en una cosa tant important com és l'habitatge, Incasòl es retiri"

Finalment, davant la negativa del govern de donar suport a la moció, el regidor del PSC –Josep M. Vallès– va lamentar aquesta postura i va reclamar que caldria una major implicació per part de la Generalitat. "Com a país no ens podem permetre que, en una cosa tant important com és l'habitatge, Incasòl es retiri. Cambrils és una ciutat important i caldria implicar-se més".

Comenta aquest article