Societat

Medi ambient

El fons marí del Cavet, un reducte de flora i fauna que cal protegir

El Cambrils Club Natació, amb el seu grup de nedadors d'aigües obertes, demana que es declari aquesta zona com a "reserva natural" per assolir la màxim protecció de l'espai

Per Berta Ruiz

Imatge d'una nedadora del Cambrils Club Natació tocant el fons de posidònia, a la zona del Cavet
Imatge d'una nedadora del Cambrils Club Natació tocant el fons de posidònia, a la zona del Cavet | Cedida (Joan Baz)

El fons marí de la zona del Cavet és un veritable reducte de flora i fauna marina. En aquest espai del litoral cambrilenc hi habiten diferents espècies i, des de fa un temps, s'estan esmerçant esforços per protegir aquest espai natural. El passat mes de maig es col·locaven vuit biòtops que són unes estructures situades al fons marí que serveixen de refugi per a diferents espècies marines i de cria per a d'altres. D'altra banda, recentment, s'ha conegut que l'Ajuntament de Cambrils rebrà una subvenció d'uns 360.000 euros dins del projecte "Viu la Posidònia" per protegir aquesta espècie vegetal que creix al fons marí del mar Mediterrani. Sobre tot plegat, el Cambrils Club Natació i, especialment el seu grup de nedadors d'aigües obertes, també demanen que es declari aquesta zona com a "reserva natural" per tal d'assolir la protecció màxima d'un espai com aquest.

Joan Baz, vicepresident del Cambrils Club Natació: "El Cavet és una zona especial"

El vicepresident del Cambrils Club Natació –Joan Baz– ha explicat a revistacambrils.cat que, "el Cavet és una zona especial perquè té bastanta posidònia, està molt arran d'aigua i és molt fàcil arribar a veure-la. Aquesta zona també té la sortida de la riera de Riudoms i això aporta molts nutrients a l'aigua i fa que hi hagi molta vida. Aquesta és la raó que va portar a l'Ajuntament de Cambrils a impulsar la protecció d'aquesta reserva marina, però de moment encara no ho és, sinó que simplement és una declaració d'intencions i s'està intentant que es consideri com a tal. Això no és gens fàcil, perquè s'ha d'impulsar, demanar-ho i, amb sort, obtenir aquesta declaració". No obstant això, Baz ha recalcat que, "el que sí és cert és que durant l'estiu tota aquesta zona ha estat abalisada i marcada i això ha fet que, efectivament, hagi estat protegida i això s'ha notat. S'ha notat que hi ha més espècies i exemplars molt més grans".

L'Ajuntament va posar en marxa, aquest estiu, una normativa específica a complir per tal de protegir i preservar la flora i la fauna de la zona

D'altra banda amb l'objectiu de protegir aquesta zona, l'Ajuntament va posar en marxa, aquest estiu, una normativa específica a complir per tal de protegir i preservar la flora i la fauna de la zona. Es va prohibir la pesca amb arpó, no es pot fondejar ni pescar amb vaixells, ni tampoc està permès accedir ni pescar amb canya des de les esculleres o espigons. Aquestes restriccions, segons Baz, també s'han notat en els darrers mesos. "Altres vegades ens era molt més difícil actuar quan veiem algú pescant fora d'hores; avisar era molt complicat perquè no sabíem a qui adreçar-nos. Abans no hi havia una declaració tan concreta com la que hi ha ara. Si no hi ha la declaració de reserva natural ningú és responsable i no hi ha gaire cosa que es pugui fer, però actualment si truquem a la Policia Local ens fan cas. És una qüestió complicada perquè si algú està pescant dins de l'horari doncs no hi ha res a dir, però si en comptes d'això està amb un arpó o un fusell subaquàtics doncs tenim un problema" ha comentat el vicepresident del club.

"Si s'aconsegueix que es declari com una zona protegida doncs seria un gran què. És el que demanem des del club"

Actualment, el Cambrils Club Natació compta amb un grup d'una cinquantena de persones que es troben per realitzar activitats aquàtiques en aquesta zona. Tal com ha explicat Joan Baz: "aquest estiu hem fet sortides per veure nacres, que és com una mena de musclo, cada vegada n'hi ha menys perquè ha patit un epidèmia. L'extensió de la posidònia també s'ha reduït, però s'ha vist un avanç amb la col·locació dels biòtops en comptes de les boies –que maltractaven el fons–. De totes maneres, des del temporal Glòria cap aquí, la posidònia ho ha passat malament i fa anys que li costa florir. També hem tingut un estiu amb molta calor... El Cavet és una extensió molt petita en superfície i cada dia trobar-se algú pescant és insostenible. Ja han desaparegut espècies, anys enrere hi havia musclos, ostres; no queda res. Queden pocs cargolins, pocs pops –això ho saben els pescadors d'arpó–; si s'aconsegueix que es declari una com una zona protegida doncs seria un gran què. És el que demanem des del club".

"La gent de Cambrils no coneix què hi ha aquí, hi ha una fauna i una flora que és una meravella"

Malgrat tot, en aquestes sortides, els nedadors del club poden gaudir d'un fons marí espectacular. "Durant l'estiu es posa un circuit d'aigües obertes; és un circuit molt bonic perquè la part de sota és tot de posidònia i pots nedar entre mig de peixos. A banda, fem snorkel amb tubs i amb càmeres fotogràfiques subaquàtiques per fer fotos de les espècies. Hi ha molta gent que ha conegut la zona. La gent de Cambrils no coneix què hi ha aquí, hi ha una fauna i una flora que és una meravella. La gent es queda molt sorpresa: tenim peixos "tropicals" que són fàcils de cridar, pops, peixos grans, morenes, estrelles de mar..." ha afegit Baz.

A dalt, una nedadora del club tocant un tipus de medusa; en segon lloc, una estrella de mar; a sota un exemplar de fadrí mascle i, a baix, un banc de salpes (fotos cedides per Joan Baz, Rosa Maria Vilella i Carme Adell)

 

Comenta aquest article