Informació general

Medi ambient

Es realitza una extracció de sorra de la riera de Riudoms que servirà de reserva per fer reposicions a les platges

El regidor de Serveis, Josep M. Vallès, va explicar en la darrera sessió plenària que s'havia arribat a un acord entre el Servei de Costes i l'ACA per realitzar aquests treballs

Per Berta Ruiz

Imatge dels treballs d'extracció de sorra a la riera de Riudoms, a finals de setembre
Imatge dels treballs d'extracció de sorra a la riera de Riudoms, a finals de setembre | Lluís Rovira i Barenys

Recentment s'ha realitzat una extracció de sorra i una neteja de la riera de Riudoms al seu pas pel terme municipal cambrilenc. Aquest excedent de sorra servirà per fer possibles reposicions que, més endavant, siguin necessàries a les platges del litoral cambrilenc. Així ho explicava el regidor de Serveis de l'Ajuntament, Josep M. Vallès, arrel d'una pregunta formulada per ERC al plenari del passat 30 de setembre. Concretament, la portaveu d'ERC, Camí Mendoza, es va referir a aquests moviment de sorra dient que, "aquesta terra es garbella i, segons tenim entès, l'arena resultant es porta per reposar les platges de Mont-roig. Sabem que la FECAM ha presentat una carta a l'Ajuntament demanant que aquesta sorra que s'extreu de la riera de Cambrils es quedi a les platges de Cambrils. Han fet o pensen fer algun tràmit perquè aquesta sorra es quedi a les platges del nostre municipi?".

Acord entre el Servei de Costes i l'ACA

Sobre aquesta qüestió, el regidor de Serveis va explicar que es va propiciar una reunió amb els responsables del Servei Provincial de Costes del Ministeri i també amb els responsables de l'ACA. Segons va dir, "gràcies a aquesta alineació, els vam comunicar que les nostres platges estaven buides de sorra mentre que la riera estava plena de sorra i bruta. Uns mesos després ens van comunicar l'acord entre ambdues parts –un fet estrany però que s'ha pogut aconseguir– amb el qual Costes extreu aquesta sorra i fa una acumulació per al seu ús i, de pas, neteja la riera. Per la seva part, l'ACA consenteix aquesta neteja i a més s'ha compromès a netejar una mica més de l'estrictament necessari per dur a terme aquesta extracció de sorra. Entremig també vam aconseguir una subvenció de l'ACA per al manteniment de les lleres que aplicarem a la desembocadura de la riera. Per tant, entre la subvenció de l'ACA i els diners que tenim podem licitar aquest projecte –que ja està en marxa– perquè és urgent i important fer-ho com més aviat millor".

Josep M. Vallès: "Tindrem una reserva de sorra per al nostre litoral per quan es necessiti"

El regidor de Serveis va detallar que, "aquesta sorra s'extreu per a les necessitats de reparació urgent que pugui tenir Costes a les nostres platges. No comparteixo l'apreciació –feta per ERC– sobre que aquesta sorra és nostra perquè, d'alguna manera o altra, ens ha vingut de Riudoms o de Maspujols i ens ha baixat per la riera. A més, si no tinguéssim les proteccions a les nostres platges potser hauria fet cap a Mont-roig o a un altre punt del litoral". En aquest punt, Vallès va explicar que s'havia mantingut una reunió amb el cap del Servei de Costes per tal que "aquesta sorra es dediqui a la nostra platja i així es farà". D'altra banda, el regidor de Serveis va deixar clar que "en aquests moments no es tirarà aquesta sorra perquè hi ha tot l'hivern per endavant i no és un bon negoci ja que poden venir temporals. Per tant, tindrem una reserva de sorra per al nostre litoral per quan es necessiti". Per cloure, Vallès va agrair "la llavor plantada pel regidor Lluís Abella –quan n'era el responsable de l'àrea–, així com les diferents gestions que hem fet. Amb tot plegat s'ha aconseguit aquesta col·laboració extraordinària que crec que s'hauria de mantenir per al bon manteniment de les platges".

Per tancar tota aquesta explicació, l'alcalde Oliver Klein va afegir que, "des de la FECAM ens van fer coneixedors que aquesta sorra de la riera de Riudoms anava a les platges de Mont-roig i, de seguida ens vam reunir amb el cap del Servei de Costes i amb l'ACA, tal com ha explicat el regidor de Serveis. Ara tenim el compromís que quan es necessiti tenim uns excedents de sorra disponibles per aplicar a les nostres platges". 

Comenta aquest article