Informació general

Parcs

El parc del Pinaret, quinze anys de la inauguració de l'espai verd més gran de Cambrils

El parc s'estrenava l'abril del 2007 quan encara hi faltava la tercera fase que tardaria quatre anys més en acabar-se

Per Redacció

El parc del Pinaret el dia de la seva inauguració, el 28 d'abril de 2007
El parc del Pinaret el dia de la seva inauguració, el 28 d'abril de 2007 | Cedida

El parc del Pinaret, l'espai verd més gran de Cambrils, es va inaugurar ara fa 15 anys. El 28 d'abril del 2007 obria les portes oficialment un recinte de 4,5 hectàrees de superfície estructurat en quatre zones. Des de llavors, el parc del Pinaret ha sigut escenari de nombroses activitats culturals i esportives. Així, des de la seva obertura, el parc ha acollit també les darreres edicions del Festival Internacional de Música i de la Nit d'Artistes.

Per a la seva remodelació, es va iniciar un procés de participació ciutadana per conèixer l'opinió dels veïns. D'altra banda, l'abril del 2006 la iniciativa va obtenir el premi "Buenas prácticas de gestión en las Administraciones Públicas" atorgat per la Fundación Vasca para la Calidad (Euskalit) en el marc del I Congreso de Excelencia en la Gestión de las Administracions Públicas. El projecte va costar en total 4.900.000 euros i va anar a càrrec de l'estudi d'arquitectura Arañó-Ensenyat-Tarrida de Barcelona. 

En el moment de la seva inauguració, el parc del Pinaret comptava amb la zona pública urbana, és a dir, la gran plaça que es troba entrant per l'avinguda del Mil·lenari juntament amb el bar del recinte i la zona de grades que durant aquests anys ha acollit nombroses activitats a l'aire lliure. Aquest espai està completament pavimentat i també compta amb una gran pèrgola fotovoltaica. Al costat de la plaça hi ha l'"aula verda i horticultura", amb diferents parcel·les elevades a diferents nivells on s'hi van col·locar inicialment diferents espècies de plantes. Es preveia que aquest espai servís per observar i estudiar les varietats autòctones del parc. La zona superior del parc es va destinar a la zona de bosc, mantenint la zona de pinar ja existent i que li dona nom a l'equipament municipal. Aquest espai acull un parc infantil i una àmplia àrea de pícnic àmpliament utilitzada per celebrar festes d'aniversari i altres. 

La tercera fase no es va inaugurar fins al febrer del 2011

La tercera fase del Pinaret encara no estava construïda quan es va inaugurar el parc, però ja s'hi havia projectat una zona de jocs i d'educació viària. Tot i que en el moment de la seva obertura es deia que la tercera fase s'havia d'enllestir en els mesos següents, no va ser una realitat fins al febrer del 2011, sis anys després d'engegar-se el projecte del parc. Aquesta part consisteix en un espai poliesportiu d'una hectàrea de terreny que completa la urbanització de tot el parc i consta d'una zona tancada amb 14 pistes de bitlles catalanes, dues de petanca, una pista poliesportiva amb camps de futbol i bàsquet, un parc infantil, un rocòdrom, un skate park i una zona de seguretat vial. Situada al nord del parc, ja es preveia que aquesta tercera fase fos una continuació de la futura zona d'equipaments esportius municipals tot i que, més de 10 anys més tard, aquesta encara no s'ha començat.

Actualment, l'equipament més polèmic és el rocòdrom de 15 metres d'alçada. El 2011, es deia que en aquesta instal·lació s'hi podrien disputar campionats d'Europa, però, al llarg de la seva història, pràcticament ha estat sempre inutilitzat, en part a causa dels defectes de construcció que s'hi van detectar des d'un primer moment. Tot i que a l'abril del 2018 el rocòdrom es va reparar i al gener del 2019 se'n va fer l'acte de reobertura amb un acord entre l'Àrea d'Esports de l'Ajuntament i el Centre Excursionista Cambrils perquè aquesta darrera entitat s'encarregués de la seva gestió, ara torna a estar inutilitzat. La instal·lació presenta esquerdes estructurals que n'impossibiliten el seu ús, de manera que per tornar-lo a posar en servei caldria una reparació substancial d'alt cost. 

La inauguració oficial del parc del Pinaret es va celebrar el 28 d'abril del 2007, per a la qual es va preparar una jornada festiva amb múltiples activitats pels infants on hi van assistir centenars de persones. El mateix dia es va deixar al descobert la placa commemorativa i hi va haver diversos parlaments polítics.

La zona de bosc del parc del Pinaret el dia de la seva inauguració, el 28 d'abril de 2007 (Foto: Lluís Rovira i Barenys)

 

Comenta aquest article