Informació general

Urbanisme

Enric Daza, regidor d'Urbanisme: «El sector de les Comes està en suspensió pel Pla director urbanístic del litoral»

La Generalitat va anunciar, el passat setembre, que revisaria el planejament de 41 municipis del litoral català, entre ells Cambrils, per fer-ho sota criteris de sostenibilitat

Per Berta Ruiz

Les Comes, en el seu extrem sud a tocar de la carretera de Montbrió i l'antiga N-340
Les Comes, en el seu extrem sud a tocar de la carretera de Montbrió i l'antiga N-340 | Lluís Rovira i Barenys

"Ara mateix, gairebé tots els sectors que tenim per desenvolupar –urbanísticament– els tenim suspesos pel Pla director urbanístic (PDU) del litoral". Amb aquestes paraules s'expressava el regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Cambrils, Enric Daza, al ser preguntat sobre el desenvolupament del sòl urbanitzable que té Cambrils. De fet, fa uns mesos –el passat setembre– la Generalitat ja va anunciar que revisaria el planejament de 41 municipis del litoral català, entre ells Cambrils, per identificar tots aquells àmbits on encara s’hi podria construir i revisar-los amb criteris moderns de sostenibilitat.

Amb aquesta revisió, es vol evitar que es reprodueixi un model d’urbanitzacions aïllades, lluny dels nuclis urbans, amb dificultats per fer-hi arribar serveis per la seva baixa densitat, gran consum de sòl, fort impacte en el paisatge, vulnerable davant del canvi climàtic i amb gran dependència del vehicle privat. Així, es vol contribuir a descarbonitzar la mobilitat, evitant desplaçaments innecessaris en vehicle privat degut a la llunyania de les urbanitzacions amb els nuclis principals. La possible reducció d’habitatges que es podran construir també evitarà emetre tones de CO2 a l’atmosfera. L'anomenat Pla director urbanístic (PDU) de revisió de sòls no sostenibles del litoral, abraça des d'Alcanar fins a Malgrat de Mar. 

"Aquest Pla director del litoral pretén descarbonitzar els centres de les ciutats, reduir les emissions... i s'han de complir una sèrie de paràmetres que van en la línia de la sostenibilitat"

Segons ha manifestat Daza, "un Pla director està per damunt dels POUM. Els POUM dels municipis estan tutelats per la Generalitat i l'última decisió davant de qualsevol modificació del planejament la té la Generalitat. En unes comissions –que se celebren cada dos mesos–, la Generalitat decideix si qualsevol modificació del POUM s'ajusta a llei o està be argumentada. Fan aquesta revisió i han de donar l'"ok" definitiu. Aquest Pla director del litoral pretén descarbonitzar els centres de les ciutats, reduir les emissions... i s'han de complir una sèrie de paràmetres que van en la línia de la sostenibilitat". Segons Daza, "si els ajuntaments no compleixen una sèrie de paràmetres, el que proposa el Pla és que torni a ser sòl no urbanitzable. La Generalitat aconsella per on han d'anar els creixements de les ciutats, que ha de ser de dins cap a fora; per tant, un sector que estigui més a prop del centre té més sentit que no pas uns altres que quedin lluny de la trama urbana. Fan una revisió i ens conviden a fer unes al·legacions concretes" ha dit el regidor d'Urbanisme.

"Cada sector és revisat i cadascun té un color: els que estan en verd cap problema; els que estan en taronja has de fer al·legacions i els que queden suspesos són aquells que estan en vermell"

Precisament, la primera al·legació presentada per l'Ajuntament de Cambrils es va centrar en el PA-6 El Pinaret. "Ja teníem la modificació "ok" per part de la Generalitat i la sorpresa va ser que, posteriorment, vam veure que el sector estava en 'vermell'. Cada sector és revisat i cadascun té un color: els que estan en verd cap problema; els que estan en taronja has de fer al·legacions i els que queden suspesos són aquells que estan en vermell. Per al PA-6 del Pinaret vam aconseguir, recentment, que s'aixequés la suspensió de la Generalitat" ha detallat Daza. Sobre aquest sector, Daza ha afirmat que, "aquesta zona és un descampat on hi ha cases a tocar i ens interessaria molt tirar-ho endavant amb una visió de cooperació amb els propietaris i amb el lideratge de l'Ajuntament. Vam treure-li càrrega urbanística perquè fos viable i serà l'Ajuntament qui lideri l'entorn perquè es desenvolupi tota aquella zona, on hi ha l'avinguda de Charles Darwin i el futur vial de l'Esport. Els ajuntament hem d'atendre al sector de la construcció i el que ens reclama és que hi ha una demanda de sòl per construir; el municipi creix i hem de crear sòl en funció de les necessitats del mercat. A més, en aquest PA-6 hi haurà habitatges protegits".

"A nosaltres ens toca defensar el POUM que tenim, per tant, les al·legacions aniran en la línia que el nostre POUM ja és prou exigent"

Pel que fa a d'altres sectors urbanístic, Daza n'ha anomenat alguns com: Les Comes –que està en vermell i, per tant, en suspensió–, mentre que la Fontcoberta –el tram que pertany a Cambrils– està marcat en taronja per la Generalitat. Un dels sectors que sí tindria l'"ok" de la Generalitat és el sector 26 –per damunt de la zona de Cambrils Badia–. "Tot el que toca a la trama urbana consideren que està dins del creixement del municipi; no vol dir que es desenvolupin sinó que tenen el vist-i-plau. A nosaltres ens toca defensar el POUM que tenim, per tant, les al·legacions aniran en la línia que el nostre POUM ja és prou exigent. La prova és que, des de que es va aprovar, no s'ha impulsat cap sector sencer perquè es va fer en un moment de molta exigència".

Comenta aquest article