Informació general

Urbanisme

La Generalitat revisarà el planejament de 41 municipis litorals, entre ells Cambrils, per reduir les noves construccions

Aquesta revisió es durà a terme mitjançant la tramitació de l’anomenat Pla director urbanístic (PDU) de revisió de sòls no sostenibles del litoral de Malgrat de Mar a Alcanar

Per Redacció

Vista aèria de les urbanitzacions de Ponent en una imatge captada l'any 2003
Vista aèria de les urbanitzacions de Ponent en una imatge captada l'any 2003 | Lluís Rovira i Barenys

La Generalitat revisarà el planejament de 41 municipis del litoral català, entre ells Cambrils, per identificar tots aquells àmbits on encara s’hi podria construir i revisar-los amb criteris moderns de sostenibilitat. Aquesta acció forma part de l’objectiu estratègic del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori per afavorir una ordenació sostenible de Catalunya, amb menys consum de sòl, pobles i ciutats més compactes i amb varietat d’usos, que afavoreixin la connectivitat.

Evitar les urbanitzacions aïllades

Amb aquesta revisió, es vol evitar que es reprodueixi un model d’urbanitzacions aïllades, lluny dels nuclis urbans, amb dificultats per fer-hi arribar serveis per la seva baixa densitat, gran consum de sòl, fort impacte en el paisatge, vulnerable davant del canvi climàtic i amb gran dependència del vehicle privat. Així, es vol contribuir a descarbonitzar la mobilitat, evitant desplaçaments innecessaris en vehicle privat degut a la llunyania de les urbanitzacions amb els nuclis principals. La possible reducció d’habitatges que es podran construir també evitarà emetre tones de CO2 a l’atmosfera.

Per als 41 municipis, es donaran paràmetres d’integració paisatgística que hauran de complir totes les cases aïllades que s’hi construeixin a partir d’ara. En 30 d’aquests municipis, a més, es revisaran 335 sectors on es podrien construir uns 110.000 habitatges i es decidirà si es permet l’edificació en les condicions previstes, si es modifiquen alguns dels paràmetres o bé si aquests sectors es desclassifiquen directament i s’hi impedeix qualsevol construcció.

Pla director urbanístic (PDU) de revisió de sòls no sostenibles del litoral de Malgrat de Mar a Alcanar

Aquesta revisió es durà a terme mitjançant la tramitació de l’anomenat Pla director urbanístic (PDU) de revisió de sòls no sostenibles del litoral de Malgrat de Mar a Alcanar. Ahir la Comissió de territori de Catalunya en va analitzar l’avanç. Es tracta del mateix instrument urbanístic que ja es va aprovar per a la Costa Brava i per a l’Alt Pirineu, que ara es fa extensiu a la resta de la costa catalana, excloent l’Àmbit Metropolità de Barcelona, que tindrà una regulació pròpia.

Els municipis on es revisarà el planejament són:

  • Maresme: Malgrat de Mar, Santa Susanna, Pineda de Mar, Calella, Sant Pol de Mar, Canet de Mar, Arenys de Mar, Caldes d’Estrac, Sant Vicenç de Montalt, Sant Andreu de Llavaneres, Mataró, Cabrera de Mar, Vilassar de Mar, Premià de Mar i el Masnou.
  • Garraf: Sitges, Sant Pere de Ribes, Vilanova i la Geltrú i Cubelles.
  • Baix Penedès: Cunit, Calafell i el Vendrell.
  • Tarragonès: Roda de Berà, Creixell, Torredembarra, Altafulla, Tarragona, Vila-seca i Salou. En el cas de la ciutat de Tarragona, cal recordar que el seu POUM va ser anul·lat per sentència judicial. Les Normes de planejament que l’han de substituir transitòriament s’estan tramitant en coherència i amb respecte a aquest PDU. Per tant, un cop entrin en vigor, el municipi de Tarragona s’exclourà del PDU.
  • Baix Camp: Cambrils, Vinyols i els Arcs, Mont-roig del Camp i Vandellòs i l'Hospitalet de l’Infant.
  • Baix Ebre: l’Ametlla de Mar, el Perelló, L’Ampolla i Deltebre.
  • Montsià: Sant Jaume d’enveja, Amposta, Sant Carles de la Ràpita i Alcanar.

 

Comenta aquest article