Informació general

Educació

AFA Mas Clariana: «S'està cometent una injustícia amb la nostra escola i s'està beneficiant clarament a una altra»

L'AFA del centre denuncia favoritismes i que no s'està garantint el principi d'igualtat entre centres donat que es va decidir –sense votar– que, el proper curs, l'escola Guillem Fortuny tingués dues línies i l'escola Mas Clariana una

Per Redacció

Un moment de la concentració a les portes de l'escola, el passat dimarts a la tarda
Un moment de la concentració a les portes de l'escola, el passat dimarts a la tarda | Berta Ruiz

L'AFA de l'escola Mas Clariana vol denunciar la "injustícia que s'està produint amb el seu centre i, sobretot, amb els seus fills i filles", després que el Departament d'Educació de la Generalitat no hagi previst la recuperació de la segona línia de P3 que l'escola ja va perdre a l'inici d'aquest curs 2021-2022. Precisament, aquest passat dimarts a la tarda, les famílies van convocar una concentració a les portes de l'escola per reclamar que es tingui en compte el nombre de preinscripcions realitzades de cara al curs 2022-2023 que és de 34 alumnes.

"A Cambrils existeix la zonificació –per decisió municipal– per tal d'evitar la segregació social"

Ahir, es va produir una reunió entre representants de l'AFA de l'escola amb el director dels Serveis Territorials del Departament d'Educació a Tarragona i la inspectora d'Educació a Cambrils. Després de les converses mantingudes, la presidenta de l'AFA Mas Clariana, Azahara Izquierdo, ha volgut exposar una sèrie de qüestions a revistacambrils.cat. Segons ha exposat, "a Cambrils existeix la zonificació –per decisió municipal– per tal d'evitar la segregació social. A la zona que ens afecta, que és Vilafortuny, hi ha 57 nens i nenes censats; la qual cosa suposa tenir tres línies escolars a la zona. Aquesta decisió ve establerta des del Departament d'Educació. A Vilafortuny tenim dues escoles que pertanyen a la mateixa zona que són l'escola Guillem Fortuny i l'escola Mas Clariana".

"Es va decidir –sense votar– que la distribució de les línies escolars per a la zona de Vilafortuny fos de dues línies per a l'escola Guillem Fortuny i una altra per a l'escola Mas Clariana"

Tal com ha indicat Izquierdo, "són la Comissió de garanties d'admissions i la Taula local de planificació educativa els òrgans que regulen la programació de l'oferta educativa i el procés d'admissió d'acord amb una sèrie d'articles del DOGC. A Cambrils s'ha establert que són les mateixes persones les que constitueixen aquestes dues comissions". En aquest punt, la presidenta de l'AFA ha detallat que, "el 26 d'octubre de 2021, a la comissió de participació de l'oferta educativa es va decidir –sense votar– que la distribució de les línies escolars per a la zona de Vilafortuny fos de dues línies per a l'escola Guillem Fortuny i una altra per a l'escola Mas Clariana". En aquesta reunió hi van ser convidats els representants dels centres educatius, però sense veu ni vot. Segons ha criticat la presidenta de l'AFA Mas Clariana, "casualment, el representant dels directors dels centres públics; el representant dels pares i mares dels centres públics i el representant del professorat dels centres públics, tots tres eren de l'escola que surt beneficiada a la zona de Vilafortuny: l'escola Guillem Fortuny". Izquierdo apunta que, "a l'article de constitució i composició de les comissions de participació s'indica que les persones designades per a les taules locals han de complir amb el principi de representació paritària i garantir una representació equilibrada, cosa que no es compleix en aquest cas".

"No volem que es tregui una línia a l'escola Guillem Fortuny, sinó que es mantinguin totes les línies al municipi. El que no es pot és permetre aquesta discriminació"

La presidenta de l'AFA Mas Clariana també ha informat que, "se m'explica que la distribució de: dues línies per a l'escola Guillem Fortuny i una línia per a l'escola Mas Clariana es faria d'aquesta manera perquè l'any anterior hi havia hagut més preinscripcions a l'escola Guillem Fortuny respecte l'escola Mas Clariana. De fet, el curs 2021-2022 ja es va retirar una línia al nostre centre". Recordem que per al curs 2022-2023, l'escola Mas Clariana té 34 preinscripcions a P3, mentre que l'escola Guillem Fortuny en té 30.

Per tot plegat, des de l'AFA consideren que "s'està cometent una injustícia amb l'escola Mas Clariana i que s'està beneficiant clarament a una altra escola. No s'han complert els principis que han de basar les decisions sense favoritisme i basades en la transparència". No obstant això, des del centre volen deixar ben clar que, "no volem que es tregui una línia a l'escola Guillem Fortuny, sinó que es mantinguin totes les línies al municipi. El que no es pot és permetre aquesta discriminació".

"No es compleixen els valors d'equitat, cohesió social i llibertat d'elecció de centre del qual ens volen privar"

Segons Izquierdo, "des de la inspecció educativa només ens donen arguments en defensa de la no segregació, però nosaltres defensem que dins de la Llei d’Educació de Catalunya (LEC) hi ha molts altres punts com són l'equitat, la cohesió social i la llibertat d’elecció de centre que ens volen privar. La cohesió social es crea quan pares i mares que creuen en valors i missions semblants s'ajunten i transmeten aquests valors als seus fills i el sistema educatiu forma una part molt important d'això. Per aquest motiu, molts dels pares que han sol·licitat l'escola Mas Clariana com a primera opció, i encara que no són de la zona, considerem que s'hauria de tenir en compte aquesta cohesió social que no s'està tenint en compte ara mateix. Si parlem d'equitat, això consisteix en donar a cadascú el que mereix en funció dels seus mèrits i crec que està comprovat que l'escola Mas Clariana amb 34 preinscripcions –quan sortia amb 20 places– ha demostrat aquests mèrits i, finalment, un dels drets principals com és la llibertat d'elecció de centre, que se'ls hi està privant a 14 famílies. Si aquesta tendència en voler treure una línia a l'escola Clariana continua comportarà que la resta de famílies també patim prejudicis al perdre el mètode i model educatiu.

"Considerem que s'estan cometent favoritismes i no s’està garantint el principi d’igualtat entre centres"

En aquest cas, l'AFA Mas Clariana demana que, "es revisi la injustícia que es vol cometre al treure a l'escola Mas Clariana una línia de P3. Considerem que s'estan cometent favoritismes i no s’està garantint el principi d’igualtat entre centres. Des de la direcció de l'escola s'ha plantejat, com a alternativa i per a que no hi hagi cap escola perjudicada, fer un desdoblament amb les 30 preinscripcions del Mas Clariana i així no perdre els recursos (1 professor/a i mig) i des de la comissió de participació se'ls ha indicat que ho facin a títol particular però no com a comissió. Aquesta opció és l’última que ens queda per poder defensar-nos".

Comenta aquest article