Informació general

Ensenyament

Famílies de l'escola Mas Clariana se concentren per reclamar que el centre recuperi la segona línia de P3

Després del període de preinscripcions s'han rebut 34 peticions de famílies que volen inscriure els seus fills i només hi ha 20 places disponibles, és a dir, l'única línia de P3 que hi ha actualment

Per Berta Ruiz

Concentració, ahir a la tarda, a les portes de l'escola Mas Clariana
Concentració, ahir a la tarda, a les portes de l'escola Mas Clariana | Berta Ruiz
Famílies de l'escola Mas Clariana es van concentrar, ahir a la tarda –a les portes del centre–, per reclamar que l'escola recuperi la línia de P3 que va perdre a l'inici d'aquest curs 2021-2022. Petits i grans van mostrar pancartes en contra de les retallades i en favor d'una escola pública de qualitat. A la concentració també hi va acudir la regidora d'Educació de l'Ajuntament de Cambrils, Ingrid Duch.
 
Actualment, el centre només té una línia de P3. Després del període de preinscripció per al curs 2022-2023, l'escola ha rebut 34 peticions de famílies que volen inscriure els seus fills al centre. Aquesta xifra, segons el Departament d'Ensenyament de la Generalitat, no arriba al mínim per tornar a recuperar la segona línia de P3 a l'escola Mas Clariana. De moment, el centre mantindria una línia de 20 alumnes i les 14 famílies restants quedarien fora de la seva primera opció triada i haurien d'escolaritzar els seus fills en d'altres centres.

"Si hi ha menys cens de nens i nenes a Vilafortuny és moment de baixar la ràtio i mantenir les línies"

Les dades de preinscripcions a P3 per al proper curs són les següents: escola Joan Ardèvol 36 alumnes; escola Mas Clariana 34 alumnes; escola Guillem Fortuny 30; escola Cambrils 29 i escola Marinada 26. Des de l'AFA de l'escola i les famílies afectades defensen que, "si hi ha menys cens de nens i nenes a Vilafortuny és moment de baixar la ràtio i mantenir les línies", sense que l'escola Mas Clariana n'hagi de ser la perjudicada. "No pot ser que perdem qualitat i quantitat a l'ensenyament sense cap motiu" afirmen des del grup de famílies que han impulsat la reivindicació. D'altra banda, exigeixen "transparència de perquè es conserven línies a escoles amb menys inscripcions que al seu propi centre" i, en canvi, a l'escola Mas Clariana no es recupera la segona línia de P3.

"Només hi havia disponibles 20 places –una sola línia– i hem estat 34 famílies preinscrites, per tant, 14 famílies haurien de quedar fora d'entrar a P3"

Un dels pares afectats, Aingeru Benito, va atendre revistacambrils.cat per explicar la situació. "Nosaltres vam fer la preinscripció a l'escola Mas Clariana –com a primera opció– perquè ens agrada molt el model educatiu que imparteix. Només hi havia disponibles 20 places –una sola línia– i hem estat 34 famílies preinscrites, per tant, 14 famílies haurien de quedar fora d'entrar a P3. Veient això hem decidit ajuntar-nos i començar algunes mobilitzacions per veure si podem aconseguir recuperar aquesta segona línia. El divendres passat ens vam ajuntar i ens vam conèixer les diferents famílies, on hi ha diferents casos: hi ha famílies que viuen molt a prop i no tenen la plaça assegurada –hauran de fer un sorteig entre els que tenen els mateixos punts– i d'altres famílies que vivim fora de la zona, però que hem decidit portar els nens aquí pel seu model educatiu. Si no podem portar els nens aquí no hi ha una segona opció que s'assembli a aquest model, perquè aquesta és l'única escola a Catalunya on s'imparteix el sistema Amara Berri. És un privilegi que tenim aquí i ens sap molt greu no poder gaudir-ne".

"Estem reclamant la segona línia per a l'escola Mas Clariana, però la lluita també és defensar una escola pública de qualitat"

Segons va comentar Benito, "demanem que s'obri la segona línia. Hem enviat emails al director dels serveis Territorials i encara no hem obtingut resposta. No sabem quins són els criteris a l'hora de posar i treure línies. Demanem aquesta segona línia i també mantenir una bona qualitat de l'escola pública a Cambrils. Volem que hi hagi dues línies a totes les escoles públiques, perquè això fa que la ràtio sigui millor i que totes les escoles puguin educar en qualitat. Creiem que seria bo que totes les famílies poguessin portar els seus fills a les escoles que han decidit, sense segones opcions. Hi ha mitjans suficients perquè totes les escoles públiques de Cambrils tinguin dues línies. Estem reclamant la segona línia per a l'escola Mas Clariana, però la lluita també és defensar una escola pública de qualitat".
 
Aquest grup de famílies ha obert una recollida de signatures a la plataforma Change.org.

L’Apunt

L'escola Mas Clariana, l'únic centre de Catalunya amb el sistema pedagògic Amara Berri
Recordem que l'escola Mas Clariana forma part de la Xarxa Amara Berri des del curs 2015-2016 i és l'única escola a Catalunya que té aquest sistema pedagògic d'ensenyament. Es tracta d'una proposta educativa que trenca amb la metodologia habitual i se centra en les competències pròpies de cada alumne perquè avanci al seu ritme, pugui expressar-se, escollir i investigar. El sistema Amara Berri es va iniciar l'any 1979 i va ser impulsat per la seva fundadora, Loli Anaut, al País Basc.

Comenta aquest article