Informació general

Enderroc

Comença l'enderroc de l'antiga estació de tren

Aquest matí, sota la pluja, s'han iniciat els treballs d'enderroc de l'edifici de l'antiga estació; una màquina retroexcavadora ha començat a xafar una part de la teulada i la marquesina (CONTÉ GALERIA)

Per Berta Ruiz

Imatge dels treballs d'enderroc de l'antiga estació de tren, aquest matí
Imatge dels treballs d'enderroc de l'antiga estació de tren, aquest matí | Berta Ruiz
Aquest matí, cap a tres quarts d'onze i sota la pluja, s'han iniciat els treballs d'enderroc de l'edifici de l'antiga estació de tren. Una màquina retroexcavadora ha començat a xafar una part de la teulada de l'immoble i posteriorment ha seguit retirant la marquesina que hi havia a la part de les andanes. Durant una bona estona, els operaris han hagut de tallar les bigues de ferro per tal llençar-se al contenidor de runa. Durant aquest matí seguiran els treballs d'enderroc de l'edifici centrats, principalment, en un lateral de l'edifici donat que l'altre extrem de l'immoble està ocupat. Precisament, la Policia Local ha acudit a la zona per tal de fer marxar les persones que habiten, des de fa un temps, aquesta part de les dependències de l'antiga estació.
 
Ahir dimecres, ja es van instal·lar tanques al voltant de l'edifici, tant a la part que dona accés a les andanes com unes altres que van quedar recolzades a la paret de l'edifici que dona a l'avinguda de la Verge de Montserrat. Aquest matí ja s'hi han desplaçat les màquines i els camions que han iniciat els treballs.

Alguns curiosos s'han acostat a la zona

Malgrat la pluja, que no ha deixat de caure durant tot el matí, alguns curiosos s'han acostat a la zona per seguir els treballs d'enderroc. Hi han acudit tant gent que s'havia mostrat a favor de l'enderroc com d'altres que han lamentat la decisió final de l'equip de govern de fer caure l'edifici i no conservar aquesta part de la història cambrilenca. També ha quedat palès que aquest inici de l'enderroc ha estat una "sorpresa" per a tothom, sense avís previ ni cap comunicació al respecte.

L'equip de govern ja va manifestar la seva voluntat que l'edifici fos enderrocat abans de l'estiu

L'equip de govern municipal ja havia manifestat, recentment, que la seva voluntat era que aquest edifici fos enderrocat abans d'aquest estiu. Recordem que en la sessió plenària del 25 de febrer, l'alcalde, Oliver Klein, va assegurar que ja disposava de l'autorització d'Adif per a l'enderroc de l'edifici de l'antiga estació, després que els grups de l'oposició, ERC i JxC, li haguessin demanat aquest document en reiterades ocasions. Un document d'Adif que especifica una sèrie de condicionants: per una banda, concreta que en cap cas aquesta autorització comporta la concessió de cap ús d'aquest o d'altres terrenys, que són titularitat d'Adif i que en tot cas, "hauran de ser adquirits pels mitjans legalment vigents tal i com ja es va dir en les converses inicials per a efectuar aquesta transmissió". Per una altra banda Adif especifica que l'acció de l'enderrocament serà responsabilitat íntegra de qui executa o s'encarrega de les feines i que en cap cas assumirà cap responsabilitat en cas de reclamacions de tercers.

Degradació de l'edifici

En les darreres setmanes s'havien anat desmuntant alguns elements externs que encara quedaven de la infraestructura ferroviària. Actualment, l'edifici presentava un estat de degradació força considerable. Els grafits i les guixades han anat en augment, així com les destrosses a les parets, en alguns punts de llum i d'altres elements de l'edifici. L'acumulació de deixalles i brutícia també han estat habituals d'ençà que va l'edifici va quedar en desús, el gener de 2020, després de la posada en marxa del Corredor del Mediterrani.

Es tracta d’un edifici que es va construir el 1865 juntament amb la línia fèrrica per on van passar trens durant més de 150 anys, pel mig del terme de Cambrils.  

L’Apunt

Adjudicació de les obres d'enderroc per 42.000 euros

Els treballs s’han adjudicat a través d’un contracte menor a l’empresa Excavacions Cofran 95 SL, que va presentar la millor de les tres ofertes sol·licitades per un import de 42.000 euros (IVA inclòs). L’Ajuntament disposa de la preceptiva autorització d’Adif per realitzar les obres i, tal com van demanar els grups de l’oposició (ERC i Junts), la secretària i l’interventor han emès un informe jurídic favorable a l’enderroc. 

L’actuació preveu l’enderroc total de l’edifici de l’estació de ferrocarril, les construccions auxiliars (magatzems, murs, cobert de planxes, sales de màquines,..), així com les andanes de l’exterior i casetes existents per tal de deixar la zona preparada per al seu posterior condicionament.

Comenta aquest article

Galeries relacionades