Informació general

Turisme

Tensa sessió plenària per la modificació del pressupost del Patronat de Turisme

Amb la modificació es destina un import de 234.350 euros del romanent de tresoreria del Patronat de Turisme a l’organització del Festival Internacional de Música de Cambrils (FIMC) i d’altres esdeveniments esportius

Per Berta Ruiz

Un moment de la sessió plenària, ahir al migdia
Un moment de la sessió plenària, ahir al migdia | Berta Ruiz

Ahir, a dos quarts de dues del migdia, es va convocar una sessió plenària extraordinària i d'urgència a l'Ajuntament. Amb un únic punt a l'ordre del dia es va votar la resolució a l'al·legació –presentada per ERC– per tal d'aprovar definitivament l'expedient de modificació de crèdits núm. 1/2022 del pressupost en vigor del Patronat de Turisme. Es tracta d'un import de 234.350 euros del romanent de tresoreria del Patronat de Turisme per a l’organització del Festival Internacional de Música de Cambrils (FIMC) i d’altres esdeveniments esportius. D'aquesta quantitat, 163.350 euros aniran a la despesa del FIMC.

David Chatelain, regidor d'Hisenda: "Pel que fa a la al·legació d'ERC, la resposta no pot ser una altra que la seva inadmissió"

El regidor d'Hisenda, David Chatelain, va explicar que, "la modificació de crèdit del Patronat de Turisme es presenta per finançar un nou conveni amb el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona; per a l'organització de diferents tornejos esportius –vòlei, bike trial o futbol– i per a la gestió del Festival Internacional de Música. Pel que fa a la al·legació, cal dir que des del punt de vista del dret i el procediment administratiu, la resposta no pot ser una altra que la seva inadmissió. Posteriorment, el grup d’ERC ha tornat a presentar una petició d’informe respecte a un punt; la no admissió de l'al·legació impossibilit entrar a valorar el fons de la qüestió. En última instància és l'opinió d'ERC que no hauria de ser el Patronat de Turisme qui faci efectiva la despesa relativa al FIMC".

Lluís Abella (JxC): "Donem recolzament a la impugnació que es demanava des d'ERC"

El portaveu de JxC, Lluís Abella va manifestar que, "des del nostre grup donem recolzament a la impugnació que es demanava des d'ERC. Hem mostrat els nostres dubtes però no hem obtingut cap informe tècnic al respecte, no perquè no es volgués fer, sinó perquè tal com ha dit el senyor Chatelain, la llei no ho permet supòsits. El que naltros pensem és que això ens provoca indefensió; hi ha dubtes i per això no li donarem suport". Abella també va voler recalcar que, "estem d'acord en què es facin tots els esdeveniments esportius en favor del turisme esportiu a Cambrils".

Camí Mendoza (ERC): "Es carrega sobre els estalvis del Patronat de Turisme una despesa que fins ara assumia el propi Ajuntament"

Per part d'ERC, la seva portaveu Camí Mendoza es va mostrar molt crítica amb aquesta modificació de crèdit. Segons va exposar Mendoza, es carrega sobre els estalvis del Patronat de Turisme una despesa que fins ara assumia el propi Ajuntament. "Aquests diners s’haurien de fer servir per ajudar al sector turístic, després de dos anys de complicacions amb la pandèmia, i no per satisfer les necessitat del govern de quadrar els números del pressupost" va dir la portaveu d’ERC.

Des d'ERC també s'ha volgut denunciar la manera com s’ha fet aquesta modificació, "sobre la que es plantegen diversos dubtes de caràcter jurídic que encara no s’han resolt a dia d’avui. El primer d’aquests  és que, és l’Ajuntament qui té l’obligació contractual a dia d’avui de respondre a les obligacions davant de l’empresa organitzadora del Festival. I si fos possible una cessió de contracte a favor del Patronat, cal primer que sigui formulada per escrit i aprovada tant per l’empresa com pel consell del propi Patronat. Aquest procediment a dia d’avui, encara no s’ha fet. Val a dir, que també sorgeixen dubtes sobre si es pot fer aquesta cessió, donat que el plec de la licitació no contemplava aquesta opció".

ERC lamenta "l'obscurantisme" del govern municipal

La portaveu d'ERC també va lamentar en la sessió plenària, "l’obscurantisme del govern municipal que ha negat una resposta jurídica als dubtes plantejats des dels grups de l’oposició, excusant-se en temes procedimentals". Per dues vegades, ERC ha registrat peticions d’informe als quals té dret en base a la legislació vigent i s’ha trobat amb la negativa sobre el pronunciament jurídic. "Davant d’aquesta manca de resposta, ens plantegem si l’equip de govern té en realitat dubtes sobre la legalitat de la modificació de crèdit i l’elaboració dels pressupostos municipals. Si tan clar ho tenen, podien haver deixat constància en els informes escrits sol·licitats" va afegir Camí Mendoza.

David Chatelain a Camí Mendoza: "Quan li he fet l'explicació, puc entendre que vostè no l'entengui perquè estem parlant de conceptes jurídics que requereixen d'una certa preparació"

Com a rèplica, el regidor d'Hisenda David Chatelain va comentar que, "el problema de parlar del que no se sap és que s'acaben dient coses sense sentit. Vostè ens diu que no donem resposta, però després també diu que la resposta no els agrada; resposta sí li hem donat. A més, tot això ha estat aprovat pel propi consell rector del Patronat de Turisme. Crec que estem entrant en una deriva perillosa que és el fet de barrejar els conceptes polítics amb els conceptes tècnics. Quan li he fet l'explicació, puc entendre que vostè no l'entengui perquè estem parlant de conceptes jurídics que requereixen d'una certa preparació; si vol li torno a explicar perquè ho entengui. Quan diu que dubta, que opina... no són afirmacions de dret. Jo li he donat tota una sèrie de valoracions jurídiques; he explicat com s'aplica la figura jurídica i que és perfectament legal i que respon tant a la voluntat del govern com al consell rector del Patronat. Sembla que vulguin dilatar els terminis".

L’Apunt

Juan Carlos Romera (Cs): "Ja li vaig dir que vostè governava en contra dels ciutadans de Cambrils i sembla ser que des de l'oposició porten la mateixa línia"

A continuació, l'alcalde va donar veu –malgrat les queixes de l'oposició–, al portaveu de Cs, Juan Carlos Romera. Aquest, adreçant-se a Mendoza li va etzibar que, "ja li vaig dir que vostè governava en contra dels ciutadans de Cambrils i sembla ser que des de l'oposició porten la mateixa línia. La seva intenció sembla que és torpedejar l'acció de govern, que no es facin coses a Cambrils. Porta la mateixa línia d'inacció de quan vostè estava al govern".

Lluís Abella (JxC): "Diuen que estàvem governant en contra de la gent de Cambrils? Doncs si estan fent la nostra feina: estan inaugurant i fent-se la foto de tot el que ja estava programat"

Sobre aquestes paraules, el portaveu de JxC, Lluís Abella, va replicar el següent: "diuen que estàvem governant en contra de la gent de Cambrils? Doncs si estan fent la nostra feina: estan inaugurant i fent-se la foto de tot el que ja estava programat, perquè de noves idees noves, zero 'patatero'". Quan al punt en qüestió, Abella va reiterar que, "no tenim cap document jurídic que resolgui els nostres dubtes".

Camí Mendoza (ERC) a David Chatelain: "La seva rèplica la interpreto com un atac personal a la meva persona"

Finalment, la regidora d'ERC, Camí Mendoza, es va mostrar molesta per la rèplica del regidor Chatelain: "la seva rèplica la interpreto com un atac personal a la meva persona. Vostè ha verbalitzat que m'ho explicarà perquè potser jo no ho entenc". Mendoza va reiterar que, "qui té l'obligació de fer el pagament és l'Ajuntament, amb l'import corresponent d'acord el compromís que es té amb l'empresa organitzadora del FIMC".

Comenta aquest article