Informació general

Plenari

Es modifica el pressupost del Patronat de Turisme amb romanent de tresoreria per un import de 234.350 euros

Segons va explicar el regidor d'Hisenda, David Chatelain, s'incorporen crèdits per a la realització del FIMC o el Mundialito de futbol

Per Berta Ruiz

Imatge de la sessió plenària celebrada aquest passat divendres
Imatge de la sessió plenària celebrada aquest passat divendres | Berta Ruiz

El ple ordinari corresponent al mes de febrer celebrat aquest passat divendres –novament de forma presencial a la sala de plens–, va aprovar diferents punts de caire econòmic. Un dels més destacats i que va propiciar les crítiques per part de l'oposició va ser l'aprovació d'un expedient de modificació de crèdits del pressupost en vigor del Patronat de Turisme en la modalitat de suplement de crèdits i crèdits extraordinaris finançats amb romanent de tresoreria per import de 234.350 euros.

L'encarregat de fer-ne l'explicació pertinent va ser el regidor d'Hisenda, David Chatelain. Segons va explicar, "s'incorpora un crèdit específic amb el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona per valor de 3.000 euros i també s'incorporen crèdits per a la realització del Festival Internacional de Música i dues subvencions que han de permetre la celebració d'esdeveniments esportius amb una gran repercussió turística. Aquesta decisió s'emmarca en l'objectiu del govern d'impulsar el Patronat de Turisme com a política palanca de l'activitat turística al municipi i que a la seva vegada ens permet incorporar la visió dels partner privats pel que fa a esdeveniments cabdals com poden ser el Mundialito o el FIMC, apostant per un Patronat més transversal avalat pels seus bons resultats de gestió. Per tant, el crèdit per valor de 234.350 euros es finança íntegrament amb romanent de tresoreria".

Lluís Abella (JxC): "Per fi ha aparegut la partida econòmica que sufragarà el Festival de Música"

En el torn de l'oposició, un dels més crítics va ser el portaveu de JxC, Lluís Abella, qui va explicar que, "per fi ha aparegut la partida econòmica que sufragarà el Festival de Música que com recordaran, des de Junts per Cambrils, vam denunciar aquesta irregularitat en el passat plenari. I ha hagut de ser amb el seu segell d’identitat: tard, malament i improvisant. Manifestem els nostres dubtes de perquè un contracte signat amb un compromís de pagament no està dotat econòmicament en la proposta inicial del pressupost amb l’import adjudicat. De totes maneres encara no hem vist cap document que ens pugui justificar com és que aquest contracte signat entre Ajuntament i l’empresa adjudicatària –fruit d’un concurs públic o licitació, és a dir, amb el NIF de l’Ajuntament–, pugui pagar-se ara a través d’una altra empresa amb un NIF completament diferent, com és el del Patronat de Turisme".

"Alguns esdeveniments de turisme esportiu seran sufragats directament des de la partida del Patronat de Turisme"

D'altra banda, segons va apuntar Abella, "una altra novetat que ens mostra aquesta modificació de crèdit és la creació d’altres noves partides per esdeveniments de turisme esportiu que ja es venien fent habitualment, i per tant haurien d’haver constat també en el pressupost inicial. Esdeveniments de tots coneguts, res de nou, que ara passaran a ser sufragats directament des de la partida econòmica de Turisme, quan abans es feien des d’Esports. Això pot provocar que d’altres accions promocionals molt necessàries que habitualment s’engeguen des del Patronat no tinguin el finançament desitjat". Abella va anunciar el vot contrari del seu grup, "no pel fons d’aquesta modificació, sinó per les formes en que s’ha presentat aquesta".

Alejandro Garcia (ERC): Ara, estem parlant de carregar sobre el Patronat despeses que fins ara es pagaven des de Cultura o Esports; li carreguen aquestes despeses i a més esgoten el seu romanent"

Per part d'ERC, ahir, el portaveu del grup va ser Alejandro Garcia en absència de Camí Mendoza. Tal com va explicar Garcia, "senyor Chatelain, ens veiem immersos en la pitjor crisi del sector turístic que es recorda i l'única solució que posen sobre la taula és reduir l'aportació municipal al patronat de Turisme en un 19%? S'han begut l'enteniment? Hauria de dimitir del càrrec, senyora regidora, per dignitat. Com pot acceptar que li treguin 144.000 de la seva assignació amb l'excusa que havien d'anar a accions de promoció que no es duran a terme? Amb la que està caient! Són incapaços de reconduir aquests 144.000 euros per fer campanyes directes i per minimitzar l'impacte sobre el sector turístic? Només ens condueix a pensar en una falta d'idees. El més normal seria reconduir els esforços cap a campanyes de promoció directes en els mercats i una bateria d'ajuts als empresaris turístics, però això últim és demanar massa. No hi havia un altre lloc d'on treure diners que d'un patronat que té una incidència directa sobre els recursos econòmics de la nostra ciutat? Senyor Romera i senyors de Cs, ara els sobren 144.000 euros amb la que està caient? No tenen capacitat d'emprendre un projecte de reclam turístic per Cambrils? Això no són paraules meves sinó seves del 3 d'agost de 2020, quan l'anterior govern vam plantejar una modificació de crèdit al Patronat en un moment. Si pensaven allò en aquell moment com justifiquen ara que no parlem de 144.000 sinó de 234.000 euros; quan no parlem d'un 19% de l'aportació municipal sinó d'un 30%. Aleshores, estaven anul·lades totes les fires, amb la mobilitat restringida; no es podien fer campanyes de promoció i 'sobraven' diners i es va decidir usar-los per altres necessitats derivades de la crisi de la covid-19. Ara, estem parlant de carregar sobre el Patronat despeses que fins ara es pagaven des de Cultura o Esports. Ara li carreguen aquestes despeses i a més esgoten el romanent, que és la guardiola que té el Patronat. Tot plegat només per quadrar un pressupost". Vot contrari d'ERC. També dubtes sobre la licitació del FIMC.

David Chatelain: "La missió de l'administració pública no és guardar diners al calaix sinó reinvertir i dotar de serveis als ciutadans"

Per acabar, el regidor d'Hisenda va replicar dient que, "ho estan barrejant tot i es confonen conceptes. Això és una nova manera de portar el Patronat de Turisme: saber aprofitar els recursos i aprofitar-los d'una manera correcta. En el moment en què decidim traslladar al Patronat és perquè estem donant una visió més transversal a tots aquests esdeveniments que considerem fonamentals per al municipi. Hem de comptar amb els professionals del sector que són els que saben i, precisament, aquesta visió ens permetrà aquesta percepció turística i fer servir el Patronat com una palanca que millori el nostre escenari turístic. I sí, fem servir el romanent perquè la missió de l'administració pública no és guardar diners al calaix sinó reinvertir i dotar de serveis als ciutadans".

Comenta aquest article