Cultura

Literatura

Rosa Pàmies, escriptora: «Per a mi les novel·les sempre són com un repte»

La reusenca Rosa Pàmies va presentar, ahir al vespre al Centre Cultural, la seva darrera novel·la titulada "Un dia qualsevol"

Per Berta Ruiz

Rosa Pàmies amb la seva darrera novel·la "Un dia qualsevol"
Rosa Pàmies amb la seva darrera novel·la "Un dia qualsevol" | Berta Ruiz

La reusenca Rosa Pàmies va presentar, ahir al vespre al Centre Cultural, la seva darrera novel·la titulada "Un dia qualsevol", en el marc de la programació Dies de Llibres a Cambrils. La presentació del llibre va anar a càrrec de la mateixa autora, acompanyada de l'historiador Jaume Borràs.

"Un dia qualsevol" és una novel·la de tipus circular, on els personatges protagonistes es van passant el testimoni de la narració al llarg de 24 hores, mostrant al mateix temps les seves il·lusions, esperances i temors. Segons va explicar Pàmies a revistacambrils.cat "és una novel·la una mica diferent; així com habitualment les novel·les tenen un argument o un tema central, aquí t'has d'imaginar una cursa de relleus en la què cada corredor corre la seva part i quan acaba el seu tros dona el relleu a l'altre corredor i marxa. Doncs aquí passa el mateix, cada protagonista dona el testimoni de la narració a un altre personatges –a través de contactes casuals o no– i es retira. Això transcorre al llarg de 24 hores –un dia–, un dia qualsevol. És una novel·la circular perquè el primer personatge que dona el primer testimoni també és el que acaba la narració".

El llibre aborda una gran varietat de temàtiques molt diverses i d'actualitat: "es parla des dels anomenats 'Menas' (menors no acompanyats), de l'avortament, també hi ha una senyora de moral divertida; un noi de casa bona que acaba abocat a les drogues, un metge de molta fama que es deixa la pell pels seus pacients..."

El llibre aborda una gran varietat de temàtiques molt diverses i d'actualitat. Tal com va comentar l'autora "es parla des dels anomenats 'Menas' (menors no acompanyats), de l'avortament, també hi ha una senyora de moral divertida o distreta; un noi de casa bona que acaba abocat a les drogues, un metge de molta fama que es deixa la pell pels seus pacients... És una novel·la amb la què si llegeixes un capítol te'n pots oblidar de tots els altres, perquè són capítols independents tot i que alguna vegada estan enllaçats un amb l'altre, però no passa. És una bona manera de reflexionar sobre molts temes perquè si hi ha 18 personatges surten més de 18 temes".

La seva tercera novel·la i cinquena publicació

"Un dia qualsevol" és la seva tercera novel·la i el seu cinquè llibre publicat. Rosa Pàmies Ollé (Reus, 1945) és Mestra de Primària i Llicenciada en Pedagogia, especialitat Terapèutica, per la Universitat de Barcelona. Des que està jubilada es dedica, entre altres activitats, a escriure. Té publicats "Pinzellades i retalls" (2014), narracions de tipus memòria fragmentada; "De novata a jubilada" (2016), obra de testimoniatge i denúncia sobre l’educació al nostre país; "Billar a tres bandes" (2018), fou la seva primera novel·la, "La mà del destí" –la seva segona novel·la i quarta publicació– que també va presentar l'any passat a Cambrils i, ara "Un dia qualsevol".

"Penso 'ho sabràs fer això?', doncs 'prova-ho de fer!'"

En aquest punt, Rosa Pàmies va detallar que, "les anteriors novel·les havien estat de l'estil clàssic; novel·les amb les què em vaig haver d'informar i de documentar molt com "La mà del destí"; novel·les que tenien un tema central com era la infidelitat i al voltant d'una una saga familiar. En aquest últim vaig pensar en fer-ho diferent. Va ser com un repte. Per a mi, les novel·les sempre són com un repte i penso 'ho sabràs fer això?', doncs 'prova-ho de fer!'. Sobre aquesta última –la gent que ja l'ha llegit– em pregunten si en faré un altre perquè hi ha gent que es queda amb ganes de saber què passa amb els personatges; els agradaria saber com continuen. No crec que hi hagi una segona part –no m'agraden les segones parts– i, de fet, ja estic pensant en una altra idea".

Comenta aquest article