Informació general

Pressupostos

Pressupostos municipals 2022: A la segona va la vençuda!

La sessió se celebrava després que el dimarts es retirés el punt de l'ordre del dia –i no es pogués debatre– arrel de la petició d'un informe de caire tècnic sol·licitat per l'oposició

Per Berta Ruiz

Un moment de la intervenció del regidor d'Hisenda, David Chatelain, en la sessió plenària d'ahir al matí
Un moment de la intervenció del regidor d'Hisenda, David Chatelain, en la sessió plenària d'ahir al matí | Berta Ruiz

Ahir, finalment, es va fer l'aprovació definitiva del pressupost general de l'Ajuntament de Cambrils per a l'any 2022. Un pressupost que, recordem, puja als 51,6 milions d'euros. La sessió se celebrava després que el passat dimarts es retirés el punt de l'ordre del dia –i no es pogués debatre– arrel de la petició d'un informe de caire tècnic sol·licitat pels grups de l'oposició. En aquesta ocasió, el plenari es va convocar en un horari inèdit: les 8 hores del matí.

En una primera intervenció, el regidor d'Hisenda David Chatelain va fer una detallada explicació d'una al·legació presentada per UGT, però en canvi va ser molt breu respecte les presentades pels grups de l'oposició. Chatelain es va limitar a dir que: "respecte a les al·legacions presentades per ERC i JxC, aquestes han estat contestades en la comissió informativa d’Hisenda i valorades en l’informe que van reclamar, i com se’ls hi va comunicar, es rebutgen".

Lluís Abella: "Hem de ser curosos i realistes i consignar els crèdits corresponents amb els compromisos adquirits per part de l'Ajuntament"

En el torn d'intervencions de l'oposició, el regidor Lluís Abella de JxC va criticar que s'haguessin desestimat totes les al·legacions presentades pel seu grup. Segons va dir Abella, "la nostra primera al·legació demanava el compliment de les obligacions que s'han d'exigir a l'hora d'elaborar un pressupost. Hem de ser curosos i realistes i consignar els crèdits corresponents amb els compromisos adquirits per part de l'Ajuntament. Referent a aquesta obligació, la nostra al·legació demanava que s'incloguessin els imports correctes a les partides del servei de recollida de residus i neteja viària". En aquest punt, el regidor de JxC va apuntar que al preu del servei cal aplicar-li l'increment de l'IPC general interanual de Catalunya, que enguany és del 6,1%. Una xifra que, segons va afirmar Abella, ha corroborat l'empresa Secomsa a través d'un comunicat i es va notificar en Junta de Govern Local.

En una segona al·legació presentada per JxC, Abella va apuntar que "es demanava que s'adjuntessin els informes tècnics que mancaven en la documentació complementària dels pressupostos. Uns departaments els inclouen i d'altres no. Una conseqüència més de les presses i la mala gestió del dia a dia". En una tercera al·legació, JxC demanava que s'eliminés la partida de 48.500 euros destinada a l'enderroc de l'antiga estació de tren; perquè segons Abella, "és una propietat privada i correspon a la propietat l'hipotètic enderroc". I en la darrera al·legació, tal com va apuntar Abella, "proposàvem que l'increment de tributs –que eixugava la rebaixa en la plusvàlua– anés destinat a reduir retallades en diferents àrees o a recuperar projectes que ja estaven engegats i dotats econòmicament des del govern anterior".

"No podem donar suport a un pressupost basat en les retallades"

Finalment, Abella va criticar que, "no entenem que presentin un pressupost amb irregularitats com consta al nostre entendre; no podem donar suport a un pressupost basat en les retallades; no podem donar suport a un pressupost que no contempla més inversions en platges, reparacions o reposició d'arbrat; no podem donar suport a un pressupost que hagi d'incrementar els ingressos gràcies a la zona blava a càrrec de les butxaques dels cambrilencs".

Camí Mendoza (ERC): "Aquest és el pressupost de les retallades"

Per part d'ERC, la seva portaveu Camí Mendoza també es va mostrar crítica amb la proposta de pressupost. Segons va dir, "aquest document no recull la intenció política del govern; només han quadrat els números i malament" i va lamentar no s'haguessin tingut en compte cap de les aportacions o suggeriments presentats per l'oposició. La regidora d'ERC va titllar el document com "el pressupost de les retallades" referint-se a diferents àrees com les de la persona, educació, despesa social, manteniment de platges, carreres i espais públics, promoció econòmica o turisme.

Sobre les reclamacions i aportacions presentades per ERC, Mendoza va recordar que des del seu grup es van detectar que algunes despeses com la recollida d'escombraries, el FIMC o el contracte de neteja de les instal·lacions públiques podien no estar correctament pressupostades. En aquest punt va recordar que, "és obligatori consignar els crèdits necessaris per fer front als compromisos preexistents i coneguts abans de l'elaboració del pressupost. Mendoza va recordar que com no se'ls havien aclarit tots els seus dubtes tècnics, per això, l'oposició va demanar formalment un informe tècnic, un informe que segons la regidora d'ERC sempre havia acompanyat l'expedient de resposta a les al·legacions presentades.

"Vostès no tenen cap projecte per Cambrils i qui dia passa anys empeny!"

La portaveu d'ERC va detallar les al·legacions presentades pel seu grup referents al conveni de neteja i recollida d'escombraries; la licitació suficient per a la renovació de l'enllumenat; la insuficiència per atendre les despeses del contracte de neteja dels edificis municipals; la rebaixa de la partida destinada a les subvencions del polígon Belianes o que l'Ajuntament no assumeixi la despesa del FIMC amb diners propis sinó amb romanent del Patronat de Turisme". Per tot plegat, Mendoza va criticar el document com "els pressupostos de les retallades, fets a cop de tisora. Vostès no tenen cap projecte per Cambrils i qui dia passa anys empeny! Des d'ERC seguirem vetllant pel benestar dels cambrilencs fiscalitzant al màxim tot allò que faci el govern".

L’Apunt

David Chatelain, regidor d'Hisenda: "Els ciutadans de Cambrils ja estan farts de paraules, sobretot després de sis anys de govern de la senyora Mendoza, i el que volen és feina i resultats"
En resposta a les intervencions de l'oposició, el regidor d'Hisenda David Chatelain Chatelain va replicar: "seré breu, perquè els ciutadans de Cambrils ja estan farts de paraules, sobretot després de sis anys de govern de la senyora Mendoza, i el que volen és feina i resultats. Que parlin d'improvisació, quan el govern anterior va batre tots els rècords de modificacions de crèdits és simptomàtic. La reclamació estrella és la manca d'aplicació de la pujada de l'IPC del conveni amb Secomsa; entenem que vostès s'haguessin resignat una vegada més a no defensar els interessos de Cambrils negociant, quan és necessari, per rebaixar un increment que considerem que es pot ajustar. Els resultats de la negociació vindran aviat". A més, segons va seguir Chatelain, "venen a parlar d'execució de projectes quan vostès mateixos diuen que els tenien dotats i no els van executar; cosa normal amb el seu modus operandi. També es queixen d'allò que vostès van ser incapaços d'aclarir: com saber què havia de passar amb l'edifici de l'estació. Han trigat en posicionar-se, però en el seu moment no defensaven ni un posicionament ni un altre. Aquí tenim un govern cohesionat que ho té claríssim; aquesta és la gran diferència".

Comenta aquest article