Informació general

Plenari

Picabaralla dialèctica entre Alejandro Garcia d'ERC i Íngrid Duch del PSC per les actuals polítiques actives d'ocupació

ERC va denunciar la “deixadesa” de l'equip de govern en aquest àmbit, així com en d'altres assumptes relacionats amb l'educació i les polítiques d'igualtat

Per Berta Ruiz

Imatge de la sessió plenària celebrada aquest passat divendres
Imatge de la sessió plenària celebrada aquest passat divendres | Berta Ruiz

En la darrera sessió plenària, celebrada el passat divendres al matí, ERC va carregar amb contundència contra les actuals polítiques actives d'ocupació que està implementant l'equip de govern; va denunciar la seva “deixadesa” en aquest àmbit, així com en d'altres assumptes relacionats amb l'educació i les polítiques d'igualtat. De fet, a l'inici de la seva intervenció, el portaveu d'ERC Alejandro Garcia va avançar que, “haurà de ser bastant dur amb la senyoreta Duch”. Segons va exposar Garcia, per primera vegada, l’Ajuntament de Cambrils no rebrà les subvencions del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), de més de 300.000 euros (gairebé un 100% de finançament), que suposen una oportunitat de reinserció laboral durant un any a col·lectius especialment castigats per la crisi com majors de 52 anys, persones que cobren la renda garantida i aturats de llarga durada. Tal com va dir, la regidora del PSC, Íngrid Duch, ha decidit no demanar aquestes subvencions com tampoc la convocatòria del programa de primera experiència professional de contractació per a joves.

A banda, “cal recordar que un dels compromisos dels socialistes durant la campanya electoral era apostar pels Plans d’Ocupació Municipal, cosa que no es reflecteix en els pressupostos municipals pel 2022 on no hi ha cap partida per aquesta finalitat tot i estar al capdavant de l’àrea”.

Alejandro Garcia (ERC): "Ha renunciat a la promoció de l'ocupació de desenes de famílies cambrilenques en situació complicada"

Garcia va carregar contra les decisions de la regidora d'Educació i Polítiques Actives d'Ocupació: “tot això es venia fent des de l'any 2003, però vostè no farà res; en sis mesos s'ho ha carregat. Ha renunciat a la promoció de l'ocupació de desenes de famílies cambrilenques en situació complicada. A més, el que és pitjor és que la majoria d'aquestes accions no li costaven ni un duro a l'Ajuntament. Vostè renuncia i no sabem en base a què. Si renuncia a les convocatòries de l'administració i vostè no posa diners en el seu pressupost ja ens dirà quines polítiques d'ocupació té pensades; sense diners ni persones no podrà fer absolutament res”.

"Vostè sap que no es pot anar a un servei de la Generalitat a fer-li una passarel·la? Dins d'una infraestructura del Departament d'Educació?"

Pel que fa a l'àmbit d'educació, el portaveu d'ERC també es va mostrar molt crític. Tot i que no va voler entrar en detall –perquè ja es debatrà a l'aprovació definitiva del pressupost municipal– Garcia va apuntar que, “es carreguen 200.000 euros del pressupost d'educació en llars d'infants, tarifació social, programes educatius, en l'Escola Municipal de Música... A banda de tot això, el passat dijous ens assabentem per premsa que tenen previst fer un pas per connectar la plaça de l'Ajuntament amb l'Eixample Platja. Ens alegrem molt que vulguin fer un nou pas per travessar la via i connectar amb aquests barris, però no han pensat que aquesta passarel·la travessa l'escola Marinada? Vostès, això no ho han consultat amb ningú: ni amb la direcció del centre, ni amb els pares, ni amb el Departament d'Educació. Com a vostès els sembla bé, treuen una part del pati de l'institut Ramon Berenguer IV i parteixen en dos l'escola Marinada i sense consultar-ho amb ningú. D'entrada, no saben que no poden fer això? És una mostra més de la seva manera d'actuar. Senyor Daza, les coses no es poden fer així. No es pot tirar pel dret i després imposar la solució. Primer es consulta. Vostè sap que no es pot anar a un servei de la Generalitat a fer-li una passarel·la? Dins d'una infraestructura del Departament d'Educació? No saben que no poden disposar lliurament d'aquests terrenys que estan adscrits a un servei del departament? Han pensat en el funcionament del centre educatiu; ja els dic jo que no! De veritat tenen previst tirar endavant el projecte com s'ha presentat en premsa? Si és així, ho denunciarem a les instàncies superiors necessàries”.

Finalment, pel que fa a l'àmbit d'Igualtat, Alejandro Garcia va retreure a la regidora Duch que s'hagués eliminat un acte que ja estava tancat dins del programa de les Jornades per la Igualtat de Gènere. Es tracta de la projecció del documental “Maestras de la República”, així com un debat al voltant d'aquest tema. Un acte que havia concretat l'anterior regidora de Benestar Social i Polítiques d'Igualtat, Hèléne Arcelin. “Entenem que era un tema molt interessat. Per què s'ha desentès d'aquest acte i del paper de les mestres republicanes?” va preguntar Garcia.

"Si no té cap interès en aquestes àrees i vol desfer en poc temps molts anys de feina, si és així, potser millor que dimiteixi"

Per tot plegat, el portaveu d'ERC va retreure que, “senyora Duch, davant d'aquest escenari només li veig dues opcions: o que a vostè la menystenen i no la tenen per a res –el qual em semblaria greu–; o és que a vostè ja li està bé, hi està d'acord i ho matxaca tot. Entenc, senyora Duch, que si vostè no té cap projecte i l'únic que fa és 'matxacar' la bona feina que s'ha fet durant anys; si no té cap interès en aquestes àrees i vol desfer en poc temps molts anys de feina, si és així, potser millor que dimiteixi. El panorama és desolador”.

Íngrid Duch: "També estem fent accions reals per al municipi en matèria d'igualtat"

Davant de totes aquestes crítiques per part d'ERC, la regidora d’Ensenyament, Igualtat i Polítiques Actives d’Ocupació, Íngrid Duch, va prendre el torn de paraula per contestar. En primer lloc va reclamar que, “tracti'm de senyora, no de senyoreta i el convido el proper 8 de març, dia de la Dona, a participar en el manifest on també tractarem l'erradicació del masclisme. En segon lloc, aquesta és la segona vegada que vostès em menyspreen, tant en comissió com aquí, i em diuen que estic per sota dels meus companys o que ells mateixos també em menyspreen, espero que no hi hagi una tercera ocasió. Pel que fa al tema d'igualtat, abans estava la regidora Hèléne Arcelin a qui li agraeixo tota la feina feta, però ara mateix sóc jo la regidora. En aquest àmbit he plantejat 16 accions reals per al municipi de Cambrils amb accions per al públic familiar, infantil, juvenil, sindicats, personal de l'administració... Crec que englobem bastant tots els sectors. També estem fent accions reals per al municipi: volem implantar un urbanisme feminista a Cambrils i tot el govern hi està d'acord; començarem a posar noms de dones a carrers, places i edificis públics. Les meves polítiques d'igualtat van cap aquí i molt més enllà”.

"Tant de bo poguéssim agafar-ho tot, però no es pot tot i s'ha d'anar cap a una línia, cap a unes accions i unes polítiques actives d'ocupació que crec que ara són les més adients"

Quant a l'àmbit de Polítiques Actives d'Ocupació, Duch va enumerar que hi ha diversos programes en marxa: Joves en pràctiques 2021, el programa Singulars, 30 Plus, així com tots els programes que ofereix el SOC. Segons va dir, “òbviament no són 100% subvencionats, una part la posa el SOC i l'altra l'Ajuntament, és a dir, tant de bo poguéssim agafar-ho tot, però no es pot tot i s'ha d'anar cap a una línia, cap a unes accions i unes polítiques actives d'ocupació que crec que ara són les més adients; potser m'equivoco però ja m'ho dirà en un futur. Ho dic perquè com ha dit que havia de dimitir”.

Enric Daza: "L'obra està en estudi, està al Departament d'Obra Pública i pensem portar tot el tema amb la col·laboració del Departament d'Educació"

Finalment, pel que fa al carrer que l'equip de govern vol obrir entre l'escola Marinada i la residència d'Avis Baix Camp; primer va prendre la paraula el regidor d'Urbanisme, Enric Daza. Segons va dir, “el propi pressupost municipal descriu que el govern farà aquesta obra; però vostè ha fer una sèrie de consideracions que no sé si vostè es creu que això passarà així. L'obra està en estudi, està al Departament d'Obra Pública i pensem portar tot el tema amb la col·laboració del Departament d'Educació de la Generalitat, per tant, tota aquesta revolució del que vostè diu que succeirà en un futur no s'ajusta a la realitat”. Sobre aquest tema Duch va afegir que, “farem les reunions pertinent i tot el que calgui i tothom estarà informat abans de fer qualsevol acció. Tinc una comunicació molt oberta amb tothom, tant amb les famílies com amb les escoles; estic intentant trepitjar totes les escoles, no com vostè feia; crec que no em pot dir que em manqui la comunicació”.

Comenta aquest article