Societat

Retorna amb força el ball parlat Vileros i Mariners, un dels actes destacats de la diada de la Festa Major

Després de l'experiència de l'any passat amb el vídeo "Vileros i Mariners. Confinats", aquest any s'han tornat apropar al públic en les dues sessions d'ahir a la tarda a l'auditori del parc del Pinaret (CONTÉ GALERIA FOTOGRÀFICA)

Per Lluís Rovira i Barenys

Un dels moments de la representació del ball parlat Vileros i Mariners
Un dels moments de la representació del ball parlat Vileros i Mariners | Lluís Rovira i Barenys

El ball parlat Vileros i Mariners va retornar a peu de carrer amb ganes. Després de l'experiència de l'any passat amb el vídeo "Vileros i Mariners. Confinats", aquest any s'han tornat apropar al públic que els va anar a veure en les dues sessions que es van fer ahir a la tarda a l'auditori del parc del Pinaret. D'entrada cal dir que la primera sessió va venir marcada per la forta calor i el bat de sol que queia damunt de la graderia portàtil que s'havia instal·lat i que va fer que la gent busqués altres espais abans que seure's en aquest lloc. En el segon dels passis, amb el sol ja més de baixada i amb les indicacions insistents del servei de seguretat, la grada maleïda ja va acollir el públic.

Repàs de l'actualitat cambrilenca, nacional i estatal

El ball parlat va tornar davant el públic amb gran part dels components habituals; les quatre parelles mixtes vilero-marineres, a més de l'alcalde, el mossèn, els músics i el guàrdia civil que va arribar in extremis gairebé al final de la representació. Però enguany hi havia un nou personatge, un espanyolista recalcitrant, per dir-ho d'alguna manera, que lluint una bandera espanyola i un cap de toro va anar interrompent els diàlegs de les parelles des de la grada.

Els personatges del ball parlat van retornar amb moltes ganes de retrobar-se amb el públic. Un cop es van redistribuir tots els personatges al seu lloc, després d'un guirigall inicial amb vacunació de la covid inclosa, es va donar pas a la sàtira desfermada que va apuntar tant a aspectes locals com del país. L'alcalde i el mossèn, primer, i les quatre parelles de manera consecutiva, van anar protagonitzant les diferents escenes del ball parlat. Les parelles van fer algunes pinzellades de temes locals, com ara l'antiga estació del tren, que al mateix lloc de la representació ja va deixar ben patent la gent que és favorable a la seva preservació i els que volen el seu enderroc; les properes obres a la Rambla de Jaume I, els xiringuitos, la situació del barri de la Llosa, les casetes de davant de la torre del Port, la compra de l'antic celler de la Cooperativa per part de l'Ajuntament, combinades amb altres d'àmbit nacional i estatal, com és la situació política en general. Tot això s'anava alternant amb referències de caire sexual entre els components de les quatre parelles i amb una reivindicació feminista per part de les quatre dones protagonistes del ball parlat.

Amb els versos dedicats a la Mare de Déu del Camí i a Sant Pere i amb la música pròpia, adaptada del Goig de la Mare de Déu del Camí, el ball parlat es va acomiadar fins la propera edició tot passant el plateret.