Informació general

E

Ignasi Martí, president de l'Associació de veïns El Portal: «S'ha generat un problema de convivència al barri molt greu»

L'Associació veïnal es pronuncia sobre els problemes que s'estan produint al barri arrel de l'ocupació de l'habitatge del número 1 del carrer de Gràcia; on es produeixen baralles, agressions, consum d'estupefaents i robatoris per part dels joves ocupes

Per Berta Ruiz

Immoble númro 1 del carrer de Gràcia
Immoble númro 1 del carrer de Gràcia | Lluís Rovira i Barenys

L'Associació de veïns El Portal del Barri Antic vol fer sentir la seva veu respecte els problemes de convivència veïnal que s'estan produint arrel de l'ocupació de l'habitatge del número 1 del carrer de Gràcia i reclama solucions a les administracions pertinents. El president de l'associació veïnal –Ignasi Martí– ha explicat a revistacambrils.cat quina és la situació que s'està vivint al barri des de fa gairebé un parell de mesos.

Baralles, agressions, venda i consum d'estupefaents, agulles d'heroïna...

Segons ha explicat Martí, cap a meitats del passat mes de juny es va produir l'ocupació d'aquest habitatge; fet que es va notificar a Alcaldia arrel de la visita que va fer l'alcaldessa –Camí Mendoza– i d'altres representants municipals per veure les banderoles amb les fotografies antigues col·locades en diferents punts del barri. "Ens van dir que s'hi estava treballant, que és un tema policial. Han passat les setmanes i el problema ha esdevingut un problema de convivència molt greu al barri. Amb problemes al veïnat, baralles nocturnes, agressions entre ells; aquell edifici s'ha convertit en un punt de consum i de venda d'estupefaents. Tenim constància i ho hem visualitzat que hi ha agulles d'heroïna tant a dins com a fora. Tots aquests aspectes i més detalls es van comunicar a l'Ajuntament de Cambrils en una instància molt detallada, la setmana passada" ha comentat Martí.

Casos de robatoris en negocis del barri per part dels joves ocupes

A més de tot això, tal com ha afirmat el president de l'Associació de veïns El Portal, "aquests joves ocupes que hi ha en aquest habitatge també van ser protagonistes de dos robatoris en un restaurant del carrer Major; han protagonitzat nombrosos episodis d'impagaments en bars de la zona des del carrer de les Creus fins a bars del passeig d'Albert. Nosaltres hem parlat amb els empresaris d'aquests bars i ens han explicat aquests episodis. De fet, també s'han produït robatoris de taules. Hi ha hagut un empresari que ha denunciat el cas i hi ha diligències judicials. La jutgessa va animar a que d'altres empresaris que tinguin episodis similars que facin el mateix –que ho denunciïn–. Tot això és un cúmul de circumstàncies que cada vegada han anat a més, fins la matinada del passat divendres, que hi va haver una baralla nocturna amb una agressió amb arma blanca –tal com va informar revistacambrils.cat– i una persona en estat colèric donant cops per tot arreu amb un bastó. Hi va haver la intervenció de la Policia Local i dels Mossos d'Esquadra que van realitzar detencions, però no sabem més detalls".

"És un problema de convivència per al barri molt greu, un problema per als negocis i per als empresaris del barri que ja tenen prou dificultats amb el tema de la covid-19"

Ignasi Martí també ha comentat que, "com a associació de veïns hem transmès el nostre desacord als joves ocupes que hi ha allí. Fa uns dies que no es notifiquen problemes, però això és una situació candent que esperem que se solucioni per part de les administracions pertinents. Entenem que els casos d'ocupacions de cases és un tema sistèmic, no és una cosa puntual i és complex. Ja hi ha altres casos d'ocupacions al barri; se n'han fet algunes de noves durant l'últim any, però no és una situació exclusiva del Barri Antic. Hi ha altres barris de Cambrils que també tenen aquestes situacions, però el cas del número 1 del carrer de Gràcia ho supera tot i supera allò tolerable per part del veïnat. Estem preparant una altra queixa a l'Ajuntament en relació a tot això; esperem que les administracions pertinents facin el que hagin de fer, perquè hi pot haver algun episodi d'algun enfrontament d'algun veí amb aquests joves ocupes". El president de l'associació veïnal ha reiterat que, "és un problema de convivència per al barri molt greu, un problema per als negocis i per als empresaris del barri que ja tenen prou dificultats amb el tema de la covid-19".

"Ens resulta xocant el funcionament de l'Ajuntament de Cambrils"

D'altra banda, des de l'Associació de veïns El Portal també han volgut deixar palesa la seva queixa amb l'atenció que s'està donant per part de l'Ajuntament. Segons Martí, "portem més d'un any des del període de confinament; l'Associació de veïns va participar activament –conscient de la complexa situació– en la distribució d'aliments; col·laborant amb Protecció Civil i amb la Xarxa de Suport Mutu, amb Càritas... Ho vam tenir molt present i no hem deixat de fer coses; per això ens resulta xocant el funcionament de l'Ajuntament de Cambrils que molts tràmits s'hagin de forma telemàtica perquè això endarrereix els processos i és un element de complexitat per a les persones que no poden superar la bretxa digital –gent gran o persones que no estan avesades a aquestes eines–; hem passat d'un teletreball molt minoritari a que tot s'hagi de fer en forma de teletreball, no hi ha hagut transició en això".

Queixes pel manteniment de carrers, neteja, zones verdes: "Demanem més eficiència per part de l'Ajuntament"

El president de l'Associació de veïns El Portal ha comentat que, "vam fer un consell de barri telemàtic el passat mes de gener i vam constatar temes que encara anem arrossegant: aspectes de manteniment del barri; l'estat de les llambordes del carrer de sant Plàcid, del carrer de les Creus; el manteniment i la neteja de zones enjardinades de la plaça del Setge; problemes de neteja al parc del Pinaret, la instal·lació d'una petita cartellera d'anuncis a la plaça de la Vila... Tot això es va endarrerint. Sí, hi va haver un confinament i la situació és complexa però, els veïns necessiten d'un funcionament eficient per part de l'Ajuntament, perquè són serveis molt bàsics i amb l'excusa de la covid i l'excusa de l'atac informàtic... Què passa que ha de durar 20 anys més? Demanem més eficiència per part de l'Ajuntament".

L’Apunt

Ignasi Martí: "Entenem que és molt fàcil dir que no a la poca roba"
Finalment, respecte a les festes de barri –que abans de la pandèmia se celebraven a principis d'agost–, Martí ha afegit que, "vam plantejar una proposta de festes molt reduïda que al final havia de ser un petit espectacle infantil –una tarda a la Torre del Llimó–, amb totes les distàncies de seguretat i aforament limitat. Des de la comissió municipal de la covid-19 se'ns va informar que no ho podíem fer i, no ho podrem fer. Ens sorprèn que no es pugui fer aquest mini acte i, en canvi, al costat tenim un Festival de Música amb milers de persones al públic i tota la moguda que suposa. Entenem que és molt fàcil dir que no a la poca roba".

Comenta aquest article